Foiala președinților și a altor capi de stat!…

Angela Merkel în China, Emmanuel Macron în Rusia. Trump cu Moon Jae-in al Coreei de sud. Cum deja știm, nimic nu este întâmplător. Se reașază ori se consolidează noi linii în geopolitica globală. China și SUA au făcut relativ pace în războiul taxelor. Angela mai mult ca sigur nu este interesată doar de relațiile economice cu China, ci și de chestiunile strategice din Asia (mai ales din Africa, unde China a cumpărat masiv) și, probabil, după ce s-a sfătuit cu Macron, și-au ”împărțit” munca: ea în China, Macron încercând să obțină de la Putin o alianță în ceea ce privește situația din Orient, Putin sperând să găsească un aliat în Franța și Germania privind oarecum proaspătul război rece cu SUA. Mai mult ca sigur și ambițiile lui Erdogan vor fi în agenda întâlnirilor capilor marilor puteri, iar unicul argument uitat va fi, ca de obicei, soarta milioanelor de copii afectați de sărăcie și războaie, iar cei ai țărilor occidentale afectați de obezitate, ignoranță și manipulare, cu nimic mai fericiți decât primii.

Mișcările pe harta lumii prefigurează mai degrabă strategii noi în actualul război economic și, în cazul în care părțile beligerante nu vor fi satisfăcute de pradă, trecerea la un război armat. Viitorul sună ca un pian dezacordat. Departe de intenția să par alarmist, se observă faptul că dorința de pace a lumii este prea subțire – pacea fiind ca aerul, doar când lipsește îți dai seama cât de vital îți este. Omul, fire conflictuală, când nu are spaime și suferințe, și le inventează iar marile puteri setoase doar de profit, nu fac altceva decât își mint proprii cetățeni, îi manipulează, iar pe cei ai restului planetei îi presează continuu, storcându-i de resurse și menținându-i în starea de supunere.

Ceea ce o să apară în presă despre aceste întâlniri încrucișate, ca de obicei, vor fi îmbrobodiri pentru manipulare iar adevăratele ”înțelegeri” vor fi bine tăinuite sub pretextul ”secret de stat” sau chestiune de ”siguranța națională”! Dar se vor resimți mai devreme sau mai târziu consecințele!… Veți spune că întâlnirile sunt ceva firesc, obișnuit, că au mai fost, însă eu privesc cu gravă îngrijorare înainte de toate pe copiii Iranului, vor trăi curând ceea ce au trăit copiii sirieni.

Articolul precedentDoi morți și optsprezece răniți în accidentul de tren de aseară
Articolul următorRomânia – Preț mai mic la energie de la 1 iulie 2018
Scriitor și jurnalist, fondator Radio Vocativ, Revista Vocativ, Vocativ Plus, il romeno