Forţele aerospaţiale ruse au lansat cu succes o rachetă antibalistică îmbunătăţită

Rusia își pune la punct armele! Forțele ruse au testat o rachetă antibastilică, pregătită oricând să atace

Forţele aerospaţiale ruse au lansat cu succes o rachetă antibalistică îmbunătăţită pe poligonul de testare din Sarî-Şagan, în Kazahstan, conform unui anunţ făcut sâmbătă de Ministerul Apărării rus, care a postat online şi o înregistrare video cu momentul lansării, conform Xinhua şi RIA Novosti.

După o serie de teste, noul sistem de rachete antibalistice a reuşit să lovească cu succes o ţintă convenţională cu precizie, a declarat comandantul Forţelor antibalistice ruse, colonelul Serghei Grabciuk, într-un comunicat de presă.

Racheta testată face parte din sistemul de apărare antibalistic conceput pentru a apăra capitala rusă Moscova de atacurile aerospaţiale, pentru avertizare timpurie în caz de atac cu rachete şi monitorizare a spaţiului.

Anunţul cu testarea rachetei antibalistice intervine în contextul în care preşedintele american Donald Trump şi-a anulat întrevederea cu omologul său rus Vladimir Putin, care urma să aibă loc în marja summitului G20 din Buenos Aires (Argentina), din cauza incidentului naval din Marea Neagră.

În urmă cu o săptămână, forţele de coastă ruse au interceptat şi sechestrat, prin utilizarea forţei, trei nave militare ucrainene care voiau să traverseze strâmtoarea Kerci pentru a ajunge într-un port de la Marea Azov. Moscova susţine că navele ucrainene – două vedete blindate şi un remorcher – ar fi încălcat apele sale teritoriale de lângă Crimeea, ignorând somaţiile ruse, în schimb Kievul susţine că incidentul s-a produs în apele extrateritoriale şi acuză Rusia de încălcarea acordului din 2003 care stipulează circulaţia liberă a navelor sale în această zonă.

Echipajele navelor ucrainene – în jur de 24 de persoane – au fost reţinute de Rusia şi plasate în arest preventiv pentru 60 de zile în vederea judecării lor ulterioare pentru încălcarea frontierei ruse.

Război Ucraina. SUA condamnă Rusia și cere eliberarea marinarilor sechestrați

SUA au cerut Rusiei eliberarea navelor şi a marinarilor ucraineni sechestraţi, secretarul de stat Mike Pompeo indicând că o întâlnire Trump-Putin fiind posibilă numai de ce Moscova va fi îndeplinit această cerinţă.

Ministrul american al apărării Jim Mattis a condamnat ferm Rusia sâmbătă pentru o serie de „încălcări” internaţionale, între care şi sechestrarea celor trei nave ucrainene săptămâna trecută în largul Crimeii.

„Ne confruntăm în prezent cu încălcări perfide de către Putin a tratatului” privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), a început prin a declara Mattis într-un discurs la un forum de apărare în Simi Valley, California, conform AFP.

În acelaşi context, oficialul american a denunţat „dispreţul şi încălcarea flagrantă a acordului din 2003 care garantează navelor ruse şi ucrainene libertatea de mişcarea în strâmtoarea Kerci, un acord încălcat flagrant” acum o săptămână, a afirmat Jim Mattis.

Anterior, ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, denunţase o acţiune „ilegală” din partea Rusiei. Acest comportament face imposibilă o „relaţie normală” între Washington şi Moscova, a spus ea, potrivit AFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.