Frans Timmermans: nu vom ezita să aducem în fața instanței guvernul român

Frans Timmermans: Dacă ajungem la concluzia că regulile sunt încălcate, nu vom ezita să aducem în fața instanței guvernul român

Dezbateri aprinse la Strasbourg, în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne din Parlamentul European (LIBE), unde s-a discutat situația din România. Comisia Europeană avertizează Guvernul român că-l va duce în fața instanței, dacă regulile clubului comunitar vor fi încălcate.

Prim vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a cerut autorităților de la București să regândească modificările aduse legilor justiției și Codului penal. Ministrul justiției, Tudorel Toader, a declarat, luni seară, că va merge, marți, la Strasbourg, împreună cu premierul Viorica Dăncilă, pentru a discuta cu prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, căruia îi va cere recomandări punctuale.

„Legile nu au fost încă promulgate, nu este încă prea târziu pentru ca instituțiile române să dea un pas înapoi. În orice caz, Comisia va evalua cu foarte mare atenție legile adoptate și conformitatea lor legea europeană. În următorul MCV, de luna viitoare, vom face o evaluare a raportului. Situația față de ultimele rapoarte s-a deteriorat (…)

Un pas înapoi ar fi o mare dezamăgire pentru toți prietenii României, dar mai ales pentru cetăţenii români. (…) Ar fi o tragedie dacă în ultimul kilometru al maratonului aţi începe să alergaţi în cealaltă direcţie. (…)

Dacă vom ajunge la concluzia că regulile sunt încălcate, nu vom ezita să luăm măsurile necesare, chiar să aducem în fața instanței guvernul român. Între timp, facem apel la guvernul României să readucă pe calea cea bună procesul de reforme”, a declarat Timmermans în şedinţa Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European.

„Există riscul real ca România să facă paşi înapoi. Comisia Europeană face apel la autorităţile române să regândească cursul pe care l-au luat. Acest apel îl voi repeta şi în plen. Comisia e dispusă să sprijine autorităţile române în acest sens. M-am întâlnit de mai multe ori cu premierul, cu liderii din Parlament şi nu pot să ascund că evenimentele recente sunt o sursă de îngrijorări şi preocupări”, a mai menționat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene.

Timmermans a subliniat că nu e prea târziu ca Parlamentul să se răzgândească.

„Din păcate, Parlamentul din România până acum nu a dat semne să reacţioneze, să răspundă la recomandările făcute. Posibilitățile de trimitere la Curtea Constituțională au fost epuizate – una dintre cele 3 legi a fost deja promulgată și celelalte ar putea fi promulgate în următoarele 2 săptămâni.

În ceea ce privește Codul penal și Codul de procedură penală, în mai Parlamentul român a lansat o procedură pentru a modifica aceste coduri. Au fost adoptate în iunie și iulie. Autoritățile de aplicare a legii, dar și alte părți interesate și-au exprimat îngrijorările. Amendamentele au fost contestate în fața Curții Constituționale și se așteaptă decizii în acest sens la mijlocul lui octombrie.

De asemenea, Comisia de la Veneția probabil va adopta recomandări în acest sens în această lună. Este vorba de capacitatea judecătorilor de a condamna corupția la nivel înalt, dar și de posibilitatea procurorilor de a urmări infracțiuni. De asemenea, s-au ridicat semne de întrebare în ceea ce privește cooperarea între serviciile de informații și autoritatea anticorupție și sunt întrebări legitime.

Dar ține de Parlament să supravegheze activitatea serviciilor de informații. Trebuie să evităm un impact negativ asupra independenţei justiţiei și capacitatea acesteia de a combate corupția. Este un lucru pe care l-am discutat cu autorităţile române la cel mai înalt nivel”, a declarat Frans Timmermans.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a vorbit şi despre mitingul din 10 august, exprimându-şi îngrijorarea privind violenţele dintre forţele de ordine şi protestatari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.