frica de vineri 17 sau Eptacaidecafobia

Eptacaidecafobia (de la grecescul ἑπτακαίδεκα  „șaptesprezece” și φόβος Phobos, „frică”) este frica de numărul 17. Numărul 17, în special combinat cu o zi de vineri a fost considerat ghinionist în Italia și în alte țări cu origini greco-latine. Există mai multe prejudecăți legate de acesta, în principal legate de cultura populară și superstiții. Vineri, 17 este considerat un eveniment deosebit de nefast, ca o uniune a două elemente, fiecare dintre ele extrem de negativ: vineri (ziua morții lui Isus) și numărul 17. O situație similară se găsește în țări, de exemplu, anglo-saxonii împotriva numărul 13. Încă din Grecia antică numărul 17 a fost detestat de urmașii lui Pitagora întrucât este așezat între 16 și 18, numere perfecte în reprezentarea lor de patrulater 4×4 și 3×6.

În Vechiul Testament, este scris că Marele potop a început pe data de 17 a lunii a doua (Geneza 7-11). De asemenea, potrivit Bibliei, Iisus ar fi murit vineri. Pe de altă parte, potrivit Cabalei ebraice, 17 este un număr de bun augur, deoarece acesta este rezultatul sumei valorii numerice a literelor ebraice tet (9) + waw (6) + beth (2 ), care se citește  tôv, cuvântul traducându-se „bine, bine.”

Pe mormintele morților era un lucru obișnuit în Roma antică inscripționarea cuvântul „VIXI” ( „a trăit”, echivalent și cu „a murit” …), care este o anagramă pentru „XVII”, care reprezintă numărul 17 în cifre romane.

Este posibil ca frica de numărul 17 să fi derivat și din bătălia de la Teutoburg, anul 9 dH,   între romani și germanii lui Arminius finalizată cu distrugerea legiunilor 17, 18 și 19: din acel moment aceste numere, considerate nefaste, nu au fost mai mult alocate niciunei legiuni romane.
În tradiția superstițiilor napolitane 17 este sinonim cu „nenorocirea.”

Astăzi întâlnim frecvent în Italia uși de apartamente sau numere de case care au 16 bis în loc de 17, întâlnim oameni care nu ies din casă, își iau zi liberă sau nu efectuează tranzacții ori chestiuni importante, amânându-le pentru mâine sau o altă zi. Deci, Vineri 17 este o superstiție tipic italiană, nu a fost găsită în altă parte în lume unde fac, într-adevăr, alte date și alte numere să fie considerate „negative”. Am menționat deja Vineri 13„, în țările anglo-saxone, în timp ce în Spania (țară, de asemenea latină și cu rădăcini catolice), Grecia și America de Sud, chiar și România, au ca zi nefastă „marți, 13. Legat de vineri 13, în mitologia scandinavă numărul 13 este asociat cu Zeul Loki  înainte au existat 12 semizei, apoi a venit cel care s-a comportat foarte crud cu oamenii. Se asociază și cu faptul că la Cina cea de Taină a lui Hristos, apostolul trădător a fost al 13-lea, Iuda. Și din nou, potrivit istoricului grec Diodor din Sicilia (care a trăit în primul secol înainte de Hristos), Filip al II-lea, regele Macedoniei și tatăl lui Alexandru cel Mare, a fost ucis de un gardian al său pentru că a pus o statuie a sa lângă cele a celor doisprezece zeități olimpiene. Și mergem și mai înapoi în timp, în astrologia asiro-babiloniană 12 a fost un număr sacru, deoarece ușor divizibil, și 13, care vine următorul, este considerat ghinion. În cele din urmă, în lumea spaniolă și latină pentru a ajunge să fie considerat ghinionist ”marți 13”, din convingerea că, probabil, își găsește originea în tradiția romană: marți este legat de zeul războiului Marte, și din acest motiv a considerat ghinion. Până și la cărțile de tarot 13 este cartea reprezentând Moartea. Aici fiind vorba de ciclul anului 12, 13 reprezentând cumva o continuitate în alt plan… sau o înnoire!

Dar ia să vedem și ale Evenimente legate de această zi, preluate de pe wikipedia

45 i.Hr.: În ultima să victorie, Iulius Caesar învinge forţele lui Pompei, conduse de Titus Labienus şi Pompei cel Tânăr, în bătălia de la Munda.
180: Marcus Aurelius moare lăsându-l pe Commodus împărat al Imperiului Român.
455: Petronius Maximus devine, cu sprijinul Senatului român, împărat al Imperiul Român de Apus.
1756: La New York este celebrată pentru prima dată Ziua Sfântului Patriciu (St. Patrick’s Day).
1861: Italia: Statele peninsulei şi Cele două Sicilii au fost unite de regele Victor Emmanuel ÎI.
1866: A început să funcţioneze Banca României, creată prin transformarea Băncii Imperiului Otoman sub numele de “Bank of Roumania”. Primul preşedinte al Consiliului de administraţie a fost Ion Ghica.
1901: Cele 71 de tablouri ale pictorului olandez Vincent van Gogh expuse la galeria Bernheim-Jeune din Paris la 11 ani de la moartea să, au creat senzaţie.
1939: Al Doilea Război Chino-Japonez: Începe Bătălia de la Nanchang între kuomintang şi japonezi.
1948: A fost semnat, la Bruxelles, actul de naştere al Uniunea Europei Occidentale – de către Belgia, Franţa, Luxemburg, Olanda şi Marea Britanie. UEO, singură organizaţie europeană cu componentă de apărare înfiinţată în perioada războiului rece, şi care în prezent este formată din 28 de ţări.
1957: Preşedintele Filipine, Ramon Magsaysay, şi alţi 24 mor într-un accident de avion la Cebu, Filipine.
1959: Tenzin Gyatso, al 14-lea Dalai Lama, liderul spiritual al Tibetului, fuge din ţară, autoexilandu-se în India, după o răscoala armata nereuşită a populaţiei tibetane.
1969: Golda Meir devine prima femeie prim-ministru al Israel.
1990: A fost inaugurată nouă opera pariziană, Opéra Bastille.
2003: Preşedintele american George W. Bush i-a dat un ultimatum lui Saddam Hussein de a părăsi ţară în 48 de ore, pentru a evita atacurile militare preconizate de SUA.

Facebook Comments