Genova – misterul comandantului care a dispărut de pe nava MSC: doi marinari arestați pentru crimă

Ucraineanul Juty Kharytonov a dispărut în noaptea dintre 19 octombrie și 20 octombrie în timpul turei sale. Doi ofițeri  mecanici arestați: urme de sânge în cargou și pe uniforma unuia dintre cei doi suspecți. Și din cutia neagră reiese înregistrarea unor certuri la bord.

Dispăruse de pe nava sa cu puțin timp înainte de a ancora în portul Genova la 21 octombrie. Juty Kharytonov comandantul – au spus marinarii – i-au pierdut urma în timp ce cargoul Giannina, deținut de compania MSC, in vreme ce naviga în largul coastelor în zona Salerno. Aparent nicio explicație, nici măcar un bilet de adio.

Un accident pe mare sau o sinucidere. Un mister.

Cel puțin în primele două săptămâni de la dispariție. Deoarece acum, procurorul de la Parchetul din Genova, este convins că ucraineanul, de 54 de ani, a fost ucis în timpul turei sale de serviciu, în noaptea dintre 19 și 20 octombrie. Mai mult decât atât, soția și fiul său au confirmat, Kharytonov „nu avea nici un motiv să-și ia viața” și „era fericit că se va întoarce curând acasă„. Familia a mai spus în mod clar și că „un om cu experiența lui nu ar cădea niciodată peste bord”. „L-au ucis„.

Tot astfel crede și procurorul Marcello Maresca după investigațiile echipei sale din Genova. În cursul cercetărilor au sfârșit în cătușe acuzați de crimă Dmytro Savinykh și Oleksander Maltsev, doi ofițeri mecanici, ambii din Ucraina precum comandantul ucis. Nicio mișcare ciudată la bordul cargobotului (ipoteze evaluate la început), ci doar o ceartă violentă care a izbucnit din motive disciplinare și a dus la uciderea comandantului, apoi, cadavrul acestuia aruncat în apele Mării Tireniene.

La baza acuzării, încă în curs de investigare, sunt audierile preliminare ale celor doi marinari și dovada cu luminol, care a dezvăluit sânge în diferite zone ale navei  – navă care a fost pusă sub sechestru pentru cercetări la sosirea în portul Genova. Urme de sânge au fost descoperite și pe uniforma unuia dintre cei doi suspecți. Iar pentru întări suspiciunea asupra marinarilor, ar fi și înregistrarea conținută în cutia neagră a navei. Comandantul s-ar fi supărat pentru două avarii ale motorului și ar fi coborât apoi în sala mașini. Aici ar fi început discuția, ajunsă apoi la culme sus pe punte, unde se va consuma crima. Nu există încă nici o armă a crimei dar procurorul este convins: familia lui Kharytonov are dreptate, a fost o crimă.