Reacțiile la propunerea ca imigranților din estul Europei să nu li se mai acorde alocații pentru copii sunt pe de o parte îndreptățite, pe de alta nu, fiindcă viitoare lege poate afecta și familiile care trăiesc în Germania și pot crea o discriminare dacă nu sunt făcute diferențiat limpede.
S-a pornit de la faptul că se face dinspre România și Bulgaria în special, dar și din alte țări, un soi de turism social, își lasă copiii în țara de origine și pretind alocații.
Preponderent din România, vin familii de romi, pretind alocații și ajutoare sociale care sunt consistente și astfel le permit un trai bun fără muncă, își lasă ”puradeii” acasă iar ei își văd de cerșit sau furat ori cotrobăit prin gunoaiele orașelor germane.
Un simplu amendament la noua lege ar rezolva disputa: copiii să locuiască în Germania, împreună cu părințiilor pentru a beneficia de alocație, prezența pe teritoriul german să fie legată de posesia unui loc de muncă sau părinții să fi avut legal un serviciu și să fi devenit șomeri.
Simpla migrație spre Germania și traiul în case sociale sau pe stradă, în absența unui loc de muncă, doar pe principiul liberei circulații, nu poate atrage pretenția de ajutoare sociale bănești și de alocații pentru copii. Fiecare om trebuie să învețe să-și câștige existența pentru el și pentru copiii lui prin muncă. Imposibilitatea muncii este o altă situație: invaliditate, boală, pierderea temporară a locului de muncă pot fi subiectul unor ajutoare, dar la leneși sau pierde-vară, care nu s-au sinchisit să învețe o meserie și să o practice, NU. Toate statele ar trebui să descurajeze ajutoarele la puturoși.
Unde mai punem și faptul că părinții nu își trimit copiii la școală nici în țara de origine și nici în țările de adopție, deci aceștia, crescând, vor îngroșa rândurile celor veșnic asistați social.
Autorităţile din Germania vor să fie schimbate reglementările europene pentru a descuraja aşa-numitul turism social.
Potrivit presei de acolo, vizate sunt alocaţiile, tot mai mari, pe care statul german le plăteşte unor imigranţi, în special români și bulgari, care au copiii în ţara de origine.
Mai mulţi primari au criticat situaţia, iar unul dintre ei a declarat că guvernul german a “adormit la cârma” situaţiei privind imigraţia din Estul Europei.
Ministerul român de externe a reacționat și a precizat că țara noastră susține ferm libertatea de circulație și accesul egal al angajaților la beneficii sociale în cadrul Uniunii.
Un jurnalist german a mers să vorbească cu familiile de imigranţi din Duisburg, care locuiesc într-un bloc cu apartamente sociale. Cei mai mulţi dintre oamenii care trăiesc acolo sunt români. Jurnalistul i-a găsit pe locatari cu grătarul încins.
“Am şase copii, soţul meu are serviciu. În România nu ai nicio şansă. Câştigi pe lună doar 200. Nu-ţi poţi trimite copiii la şcoală.”
Primarul oraşului s-a arătat îngrijorat de faptul că tot mai mulţi imigranţi primesc alocaţii din Germania pentru copiii pe care îi lasă acasă.
Edilul social-democrat a vorbit şi despre existenţa unor organizaţii infracţionale care îi aduc pe oameni în Germania ca să le ia o parte din ajutoarele sociale pe care aceştia le primesc. Potrivit cotidianului “Die Welt”, fraudele cu alocaţiile pentru copii îi costă pe contribuabilii germani peste o sută milioane de euro în fiecare an.
Soeren Link, primarul din Duisburg: “Oamenii sunt aduşi în Germania din sud-estul Europei şi sunt convinşi să solicite alocaţii şi alte ajutoare sociale, pe baza unor documente de angajat adevărate sau false. Ei primesc ajutoare sociale de la noi, pe care, în cea mai mare parte, trebuie să le dea mai departe traficanţilor.”
Joi, ministerul federal de Finanţe a dat publicităţii cifre care arată că statul german plăteşte de la un an la altul cu zece la sută mai mult pentru alocaţii care ajung în alte ţări membre ale Uniunii Europene. Anul trecut, suma s-a ridicat la 343 milioane de euro şi, potrivit estimărilor, va creşte până la 600 de milioane de euro.
În faţa criticilor, guvernul din Berlin a anunţat că lucrează cu partenerii europeni la un acord pentru un nou sistem al transferurilor sociale trans-frontaliere, care să descurajeze aşa-numitul turism social. Potrivit protv.
O lege nouă nechibzuită însă, ar putea afecta familiile celor care muncesc și trăiesc legal în Germania.
Vă vom informa despre cum vor decurge modificările legilor și ce decizii se vor lua.