Gesturi și simboluri, astăzi uzuale, cărora nu le știi originea (2)

Gesturi și simboluri, astăzi uzuale, cărora nu le știi originea (2)

După ceprima partea prezentării noastre s-a bucurat de succes, iată și cea de-a doua:

Simbolul Play (triunghiul) – Au dat clic pe acesta milioane de oameni din întreaga lume, este utilizat pentru a porni dispozitive sonore sau video ori multe alte echipamente electronice. Triunghiul „arătând spre dreapta“ este atât de faimos încât a devenit chiar și logo-ul celebrei platforme YouTube. Potrivit site-ului Gizmodo, butonul ne duce înapoi la anii șaizeci, când în sectorul audiovizual se afla abie pe banda fabricii: atunci s-a crezut că o săgeată (sau un triunghi) ar fi cel mai potrivit simbol pentru a indica tendința bobinei (benzii de magnetofon sau rolei de film) de a se învârti spre dreapta. Acest lucru ar explica, de asemenea, sensul prin săgeți pentru a derula înainte casetele sau pentru a trage înregistrarea pe înapoi prin butoanele acelor stereo vechi.

Pericol de radiații – Simbolul „pericol de radiații“ sau „Trifoiul“ este format din trei palete de elice care radiaza de la un punct central. Acesta a fost dezvoltat de la Berkeley Radiații Laboratory de la Universitatea din California, în 1946. Imaginea descrie radiația care se extinde pornind de la un atom iar creatorul său este savantul Nels Garden, responsabil al Departamentului de Chimie SUA. La început „trifoiul“, era realizat din magenta pe un fond albastru. Dar, în 1948, simbolul a fost adoptat și de un grup de oameni de știință de la Oak Ridge Lab care au anulat vechile culori. Echipa decide că o combinație galben / magenta este cel mai bun din punct de vedere al vizibilității. Această schemă de culori este încă standardul în SUA și în restul lumii, Trifoiul s-a răspândit astfel, în varianta negru pe fond galben.

Craniul piraților – Craniul peste două oase încrucișate sau două săbii de pirat este un simbol masonic care simbolizează victoria spiritului asupra corpului. Craniul reprezintă înțelepciunea și spiritul omului. Este un simbol pe scară largă în diferite contexte, dar întotdeauna în legătură cu conceptul de moarte. Este, de exemplu, utilizat ca simbolul de pericol și semnalistică pentru transportul mărfurilor periculoase sau pentru a indica prezența substanțelor toxice. Din punct de vedere istoric, craniul și oasele încrucișate trase în alb pe negru a fost folosit de pirați pe steagurile lor și, în acest context, a fost numit „Jolly Roger“. Scopul era de a teroriza victimele și a le determina să se predea fără măcar o luptă. Simbolul a fost folosit și pe submarinele din Marea Britanie și SUA, chiar și în domeniul aviației.

Mâinile formând o inimă – este un simbol folosit pe plan internațional pentru a reprezenta emoțiile umane. Dar care este originea simbolului inimii de astăzi? Pentru a afla, să ne întoarcem la epoca romană. Printre martorii care ar fi putut influența stilizarea trebuie remarcat savantul Galenius, doctorul care vorbea de inimă ca de un fel de frunză de iederă inversată. Simbolul inimii, așa cum il știm, apare pe la 1200, într-un manuscris „Romanul unei pere“, în care doi îndrăgostiți împreună decojesc o pară cu dinții. Dar consacrarea a venit în 1500 cu răspândirea cărților de joc franceze și apoi diverse alte versiuni.

Caduceul este un simbol al păcii și al prosperității, asociat cu zeul grec Hermes (Mercur la romani) și utilizat astăzi pe siglele majorității farmaciilor din Italia, cel puțin. Simbolul este format din doi șerpi încolăciți, este reprezentarea fizică a forțelor binelui și răului menținute în echilibru de bagheta zeului Hermes. Mercur a fost, de asemenea, cunoscut sub numele de zeul comerțului și foarte inteligent negociator. Caduceul așadar este simbol farmacist și poate fi interpretat în acest fel: cei doi șerpi sunt una dintre doza terapeutică și cealaltă doza toxică, otrava. Farmacistul este astfel reprezentat cu bastonul cu aripi, deoarece el se ridică deasupra părților bine-rău ca un cunoscător al ambelor. Pe scurt, este singurul capabil să se interpună între droguri și otrava pentru că el stie precis doza corectă.

Simbolul reciclării – indică faptul că producătorul sau societatea care distribuie produsul aderă la consorții, prevăzute prin lege, să organizeze recuperarea și reciclarea ambalajelor. Se compune din trei săgeți care formează o bandă Mobius. Proiectat în 1971 de Gary Anderson, logo-ul a fost trimis la un concurs organizat de Container Corporation of America. O variantă a logo-ului este un triunghi format din trei săgeți simbol de materiale reciclabile. „Ne-a luat o zi sau două pentru a face acest lucru, îmi place să o recunosc chiar și acum“, a declarat Anderson. Pentru ideea sa a învins competiția și a câștigat 2.000 de dolari SUA prin acordarea drepturilor la logo-ul în domeniul public de astăzi.

Simbolul păcii – a fost creat de artistul și activistul pentru pace Gerald Holtom, în 1958, și a ajuns la răspândirea maximă între anii șaizeci și șaptezeci în timpul campaniei pentru dezarmare nucleară și demonstrațiile împotriva războiului din Vietnam. Simbolul la momentul acela a fost interpretat în mod eronat ca o stilizare a unei îmbrățșări. O versiune iconică a șaișoptistului slogan „Fă dragoste, nu război.“ Holtom, mai târziu, a explicat că el s-a inspirat din alfabetul folosit în comunicarea nautică: simbolul reprezintă literele N și D, tocmai: dezarmarea nucleară.

salut …pe mâine!

Articolul precedentRomânia: Legenda şi istoria Târgului de Fete de pe Muntele Găina
Articolul următor„Despacito“ este cel mai ascultat cântec din istoria streaming-ului. Interzis în Malaezia!
Scriitor și jurnalist, fondator Radio Vocativ, Revista Vocativ, Vocativ Plus, il romeno