Gianluigi Buffon – celebrul portar cu mîini şi picioare de aur

47

Buffon – portarul cu mîini de aur şi un mare talent de valoare al Italiei provine dintr-o familie de sportivi. Mama sa Maria Stella a fost campioană la aruncarea discului, tatăl său Adriano a fost aruncător de greutate, două surori ale sale Veronica şi Guendalina sînt jucătoare de volei şi unchiul său a fost un jucător de baschet. Era aproape imposibil ca, dintr-o familie atît de valoroasă de sportivi, să nu „iasă” un sportiv de performanţă.

Buffon, sau cum îi spun colegii, Gigi, are 1.92 m şi se pare că destinul a vrut ca el să ajungă portar, fiind înzestrat să apere poarta executînd cele mai interesante sărituri în faţa porţii. Şi-a început cariera la vîrsta de 13 ani, la Parma, echipă cu care a cîştigat cupa UEFA, iar din 2001 joacă la Juventus. El este un patriot. Nu a părăsit ţara ca să joace pentru echipe străine. Îşi iubeşte foarte mult compatrioţii şi familia, echipa dar şi cea de acasă. De altfel, este foarte iubit în Italia şi nu există cineva care să nu fi auzit de Buffon. Chiar şi adversarii săi îl plac.

Într-un interviu dat cotidianului La Repubblica, el spune că doreşte să rămînă pe teren pînă la 41-42 de ani. Despre începuturile carierei el ne spune că: „Pînă la 13 ani am fost un bun mijlocaş, aş fi putut ajunge în Serie C sau Serie B. Dar într-o zi a venit tatăl meu, care fiind atlet avea o mentalitate diferită faţă de fotbalişti, şi mi-a spus: «De ce nu încerci să înveţi şi altceva? Intră un pic în poartă, te va ajuta ». L-am ascultat, mai mult pentru că mă distra enorm să îmi pun mănuşile şi şapca, iar in acea perioadă aveam un tricou cu Nkono. Şi acolo am rămas: destinul, nu? […] Îmi amintesc primele luni la Juve, am comis-o de două sau de trei ori consecutiv. Lumea murmura şi am simţit puţin terenul că-mi fuge de sub picioare. Din fericire sînt foarte autocritic şi nu mă las influenţat de aprecierile altora: adevărul despre mine îl cunosc doar eu”.

Cînd în 2006 a cîştigat alături de naţionala Italiei, Campionatul Mondial, el spunea: „Nu, bucuria transmisă de o paradă care a adus o victorie. Cel mai frumos n-a fost să cîştig Mondialul, ci aceea că am scos în stradă oameni care cu o oră înaintea meciului se certau de dimineaţă pînă seara. Mai frumos decît succesul sînt ochii celor care te sărbătoresc”.

Cu Juventus are multe premii în palmares. A cîștigat alături de torinezi 7 titluri în Serie A, două Cupe ale Italiei și 5 Supercupe.

Cel mai bun portar din lume este un premiu din fotbal acordat anual, începînd din 1987 celui mai remarcabil portar al anului votat de IFFHS. Buffon a fost desemnat cel mai bun portar al ultimului sfert de secol, 1987 – 2011. La 38 de ani, într-o ceremonie la Monaco, Buffon a primit şi premiul „Golden Foot – Piciorul de Aur” de la Prinţul Albert de Monaco, devenind astfel, primul portar din lume care cîştigă acest trofeu. Jurnaliştii spuneau că nu are numai mîini de aur ci şi picioare.

Veteranul din poarta piemontezilor a devenit jucătorul cu cele mai multe minute adunate în tricoul liderului din Serie A, în campionat (39,681). A depășit recordul lui Giampiero Boniperti (39,680), din perioada 1946-1961.

Goalkeeperul de 39 de ani, care și-a trecut în cont peste 200 de meciuri fără gol primit în carieră, este și portarul cu cele mai multe minute consecutive fără gol primit în Serie A, 973.

Astăzi, la 39 de ani inspiraţia din poartă nu l-a părăsit nici o clipă. Ieri, pe 19 aprilie, a jucat la Barcelona acasă şi…nu a luat nici un gol. Echipa lui s-a calificat în semifinalele Champions League. Noi îi dorim succes pentru cîştigarea marelui titlu şi îl încurajăm: Apărăăăăăă Buffon!!!

Facebook Comments