Gogoşi pufoase simple

Astăzi vă propun o reţetă de gogoşi foarte delicioase.

Avem nevoie de:

500 gr făină

250 ml lapte

50 g unt

10 g drojdie uscată

2 ouă

4 linguri de zahăr

esenţă de vanilie

coaja rasă de la o lămîie

un vîrf de cuţit de sare

zahăr pudră

Cum preparăm:

Întîi pregătim drojdia cu o jumătate de linguriţă de zahăr, 50 ml lapte călduţ şi cinci linguri de făină. Le amestecăm şi le lăsăm să crească la cald într-un castron. Încălzim restul de lapte împreună cu zahărul, doar cît să se topească zahărul. Adăugăm esenţa de vanilie.

Separat în alt castron se pune făină şi peste ea se toarnă compoziţia cu drojdia, laptele, ouăle bătute, untul topit, sarea şi coaja rasă de lămîie. Se frămîntă aluatul circa zece minute, apoi adăugăm puţin ulei şi mai frămîntăm cinci minute. Aluatul rămîne la crescut 45 de minute la cald.

După ce aluatul a crescut, întindem o foaie din el, nu foarte groasă şi cu o formă rotundă (se poate face şi cu o cană), se taie aluatul şi se pune pe masă. Lăsăm formele gata tăiate să mai crească puţin, circa 15 minute şi apoi se prăjesc pe ambele părţi în ulei încins. Se scot pe un şervet de hîrtie, ca să mai absoarbă uleiul din ele, şi se pudrează cu zahăr. Secretul ca să fie pufoase este acela că ele trebuie lăsate puţin să crească după ce a fost tăiat aluatul în forme. Acest lucru este important!

Să serviţi cu plăcere!