Grădina Kōraku-en

19
Still ponds, beautiful Japanese Maple autumn colours and landscape scenery in the Korakuen Garden. Okayama, Japan

Kōraku-en – situată în oraşul Okayama, Grădina Kōraku-en este una dintre cele mai frumoase trei grădini din Japonia, celelalte două fiind Kenroku-en din Kanazawa şi Kairaku-en din Mito. În plină perioadă Edo (1603-1868), atunci cînd grădinăritul atinge maximum de strălucire, daimyo Ikeda Tsunamasa (în secolul al XVII-lea, în perioada medievală, guvernatorii provinciilor erau numiţi daimyo – nume mari) începe lucrările la această grădină (1686) şi abia peste 14 ani, în 1700 ea este finalizată complet, păstrîndu-şi aspectul original pînă în prezent.

Cît timp a trăit nobilul Ikeda, grădina era deschisă la anumite evenimente, unde se picta, cînta şi se scriau poezii. Au rămas multe însemnări istorice şi documente ale familiei Ikeda din acea perioadă.

Proiectată în stilul Kaiyu (promenadă pitorească), grădina are o suprafaţă totală de aproximativ 133000 de metri pătraţi iar zona de iarbă acoperă aproximativ 18500 de metri pătraţi. Cu un iaz central Sawa-no-ike şi trei insule principale această grădină, capodoperă a peisajelor este completată de dealuri, cursuri de apă şi insule mici artificiale, toate concepute cu grijă ca să includă castelul Okayama-jo (construit în 1573 de daimyo Uchita Naoie, numit şi U-jo – Castelul Ciorii după culoarea lui neagră).

Formatul grădinii are un nucleu principal Enyotei – esplanada lină cu vedere spre un nucleu mai mic – Noh, care are un iaz, un deal în miniatură, o dumbravă în formă de prună şi o grădină cu plante de ceai. Ceainăriile şi pavilioanele stau în mijlocul pajiştilor, în spatele lor pe o bordură ridicîndu-se arţari, cireşi şi caişi.

Pîraiele, înconjurate de irişi sunt traversate de mai multe podeţe de unde se pot face fotografii bune. Un cîmp mare de orez se găseşte chiar pe malul estic al iazului Sawa-no-ike. Un mod ciudat de abordare, el nefiind de obicei încorporat în structura unei grădini. În forme rotunde, atent îngrijite, tufele de azalee îşi revarsă culorile pe pajişti la începutul verii. Plimbarea de la grădină la castel, de-a lungul unei alei umbroase de pe malul rîului Aashi este deosebit de plăcută şi nu poate să nu rămînă o amintire din acest colţ minunat al Japoniei.

Facebook Comments