Halloween – 10 obiceiuri fascinante din întreaga lume


Halloween-ul fricii noastre cea de toate zilele de a nu …economisi… banii!

Halloween-ul este o sărbătoare de origine celtică sărbătorită în seara zilei de 31 octombrie, care în secolul XX a adoptat forme distinctive, macabre și comerciale, cu care a devenit cunoscută în Statele Unite.

Obiceiul, foarte influențat de noile tradiții americane, apoi răspândit în multe țări ale lumii și manifestările sale sunt foarte variate: merge de la paradele de costume până la jocuri pentru copii, care merg din casă în casă recitând formula de șantaj Trick-or-Treat!

Caracteristica festivalului este simbolismul legat de moarte și ocultism, care are tipic simbolul dovleacul de Halloween.

Numele festivalului, menținut istoric de către gali și celți în arhipelagul britanic, provine din irlandezul antic și înseamnă aproximativ „sfârșitul verii”.

În 840, sub Papa Grigorie al IV-lea, Biserica Catolică a instituit oficial Sărbătoarea tuturor Sfinților pentru 1 noiembrie: probabil această alegere a fost menită să creeze o comuniune cu trecutul, suprapunând noul festival creștin asupra celei mai vechi.

În ultimii ani ai secolului, festivalul de Halloween a căpătat un caracter consumist, cu o întunecare treptată a sensurilor originale. Sărbătorile care durează weekend-uri întregi sunt acum tipice în toate statele cu influență de limba engleză. Așadar, în SUA, Irlanda, Australia și Regatul Unit, Halloween-ul este sărbătorit ca o „petrecere de costume”, unde petrecerile cu măști și sărbătorile tematice depășesc valoarea tradițională.

Cuvântul Halloween reprezintă o variantă scoțiană, din numele complet All Hallows ‘Eve, care tradus înseamnă „Noaptea tuturor spiritelor sacre”, adică ajunul tuturor sfinților (în engleză arhaică „Ziua tuturor sfinților”). Deși sintagma All Hallows se găsește în engleza veche (alra hālgena mæssedæg, Ziua Liturghiei a tuturor sfinților), Evele All Hallows nu este atestată până în 1556.

10 obiceiuri fascinante de Halloween din întreaga lume

Obiceiuri de Halloween în România

România nu are tradițiile sale populare această sărbătoare, a împrumutat-o recent… Pe 31 octombrie, românii sărbătoresc Halloween-ul în jurul mitului lui Dracula, un prinț român de la începutul secolului al XV-lea. Sighișoara, orașul în care s-a născut Vlad Țepeș, este locul celor mai populare petreceri de Halloween, care includ reconstituiri istorice ale proceselor vrăjitoarelor din Transilvania. Popularitatea modernă a lui Dracula este atribuită și autorului irlandez Bram Stoker, care și-a imaginat personajul drept „Contele Dracula” în romanul său clasic de groază gotică din 1897.

Obiceiuri de Halloween în Irlanda

Se crede că este țara de unde a luat naștere Halloween-ul, tradiția este sărbătorită în Irlanda în același mod ca în Canada, copiii îmbrăcați în costume petrec seara în cartierele lor. De asemenea, sunt organizate festivaluri în care sunt organizate jocuri precum bobul de mere și „snap-apple” (jucătorii încearcă să muște un măr atârnat de o frânghie), precum și vânătoare de comori pentru copii. Mâncarea „barmbrack”, un tip de tort de fructe de casă sau cumpărat în magazin, este de asemenea popular în timpul Halloween-ului.

Obiceiuri de Halloween în Japonia

Japonezii sărbătoresc Festivalul Obonului (cunoscut și sub numele de „Matsuri” sau „Urabon”), care are asemănări cu sărbătorile canadiene de Halloween, deși are loc într-o altă perioadă a anului (festivalul este observat în iulie sau august). Se prepară alimente speciale, iar felinarele roșii strălucitoare sunt atârnate peste tot în onoarea spiritelor celor dragi și a strămoșilor decedați. În timpul festivalului Obon, un foc este aprins noaptea pentru a ajuta să arate strămoșilor unde își pot găsi familiile. Lumânări aprinse în felinare sunt lansate plutind pe râuri și mări, pietrele de mormânt sunt curățate și dansurile sunt realizate în comunitate.

Obiceiuri de Halloween în Belgia

Costumele de Halloween din Canada și Statele Unite au devenit răspândite la începutul anilor 1990 în Europa continentală, iar petrecerea înspăimântătoare continuă să devină tot mai populară în această țară din vestul Europei. Încă de la începutul lunii octombrie, la fel ca în Canada, magazinele belgiene sunt aprovizionate cu articole populare tematice de Halloween, iar copiii și studenții se îmbracă de Halloween pentru petreceri și parade. Lumânările sunt aprinse în noaptea de Halloween, în memoria rudelor moarte.

Obiceiuri de Halloween în Hong Kong

Există două moduri de a sărbători Halloween-ul în Hong Kong. Primul se referă la evenimentul „Yue Lan” (Festivalul Fantomelor Foamei) și este o oportunitate de a oferi cadouri spiritelor morților pentru a le oferi confort și pentru a le proteja. Al doilea eveniment (și cel mai comercializat) este sărbătorit de expatriații canadieni și americani, iar acest lucru este evident plin în atracții precum Hong Kong Disneyland și Ocean Park, care găzduiesc spectacole și petreceri anuale de Halloween.

Obiceiuri de Halloween în Mexic

În Mexic, Halloween-ul este cunoscut sub numele de „El Dia de los Muertos” sau „Ziua morților”. Sărbătoarea de trei zile începe pe 31 octombrie și se încheie pe 2 noiembrie, „Ziua sufletelor”. Spre deosebire de Canada, unde accentul este pus pe partea fantomatică și înspăimântătoare a supranaturalului, mexicanii văd acest lucru ca o sărbătoare veselă care onorează morții. Familiile construiesc adesea un altar în casa lor și îl decorează cu bomboane, flori, precum și fotografii cu decedatul și mâncărurile și băuturile favorite.

Obiceiuri de Halloween în Anglia

La începutul secolului 15, când Reforma protestantă a lui Martin Luther a început să se răspândească, britanicii au încetat să sărbătorească Halloween-ul. Întrucât adepții noii religii nu credeau în sfinți, nu vedeau niciun motiv pentru a sărbători ajunul tuturor Sfinților. Cu toate acestea, în ultimii ani, Halloween-ul a luat obiceiul vechi de secole, copiii englezi copiind tradiția nord-americană de a merge din ușa în ușă pentru păcăleli îmbrăcați în costume.


Obiceiuri de Halloween în Italia

Datorată în parte extinderii globale a programelor de televiziune americane, Halloween a devenit o sărbătoare populară printre copiii italieni. Un pic legat de Halloween este petrecerea All Souls’Day de 1 noiembrie, unde fiecare regiune sărbătorește pregătindu-și mâncărurile tradiționale și îmbrăcând costume. Fasolea morților, biscuiți italieni în formă de fasole, sunt de obicei preparate în regiunea Marche în jurul „Zilei Morților”. Originea acestei rețete datează din perioada precreștină, când fasolea era folosită ca un ritual oferind zeilor morți și duhurilor supranaturale.


Obiceiuri de Halloween în Brazilia

Sărbătoarea Halloweenului în stil canadian și american este un fenomen destul de recent localizată în Brazilia. Totuși, popularitatea crește în rândul copiilor din zonele urbane mai mari din această țară sud-americană. Imitația tradițiilor nord-americane de Halloween a fost criticată pe scară largă de unii brazilieni până în punctul în care oficialii partidelor naționale de stânga au propus ca pe 31 octombrie să fie numită „Dia do Saci” (Ziua lui Saci) și sărbătorirea personajului popular al Folclorul brazilian Saci ca simbol al rezistenței împotriva influenței americane.

Obiceiuri de Halloween în India

În loc de Halloween, Kali Puja este un festival sărbătorit în India, care onorează zeița hindusă Kali pentru înfrângerea răului demon Raktabija. Având loc în luna Kartika, care coincide cu octombrie și noiembrie în calendarele iulian și gregorian, ceremonia puja are loc în noaptea lunii noi, deoarece oamenii cred că aceasta este noaptea când apar forțele răului. În Nepal, copiii cântă cântece și dansează în comunitatea lor pentru a colecta mâncare, dulciuri și bani, precum și a binecuvânta familiile pe care le vizitează.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.