Hanami – privitul florilor de cireş în Japonia

La sfîrşitul lunii martie şi începutul lunii aprilie, în Japonia începe, ca în fiecare an, un spectacol de o rară frumuseţe, care cuprinde toată ţara. Spectacolul înfloririi cireşilor pentru japonezi este o sărbătoare pe care fiecare dintre ei încearcă să o trăiască la maximum. Peste 600 de soiuri de sakura, încîntă ochiul privitorului la fiecare pas şi în fiecare colţişor din toate oraşele şi satele Japoniei. Această feerie a pomilor înfloriţi este fascinantă, cu veritabile ninsori de petale, care la cea mai micǎ adiere de vînt se scutură şi cad lin aşternînd un covor multicolor în roz, roşu pal şi alb.

 

 

Şi mai încîntător este spectacolul oferit de japonezii care se plimbǎ într-o stare de extaz printre aceşti cireşi, sau care se adună în familie, sau cu prietenii, sub ramurile lor.

 

 

Este o lecţie de sensibilitate, ea face parte din tradiţia japonezilor, care au această dragoste înrădăcinată pentru frumos. Nu există nici un popor care să respecte mai mult natura, fragilitatea ei, viaţa însăşi, şi poate că noi, ceilalţi privitori de departe ar trebui să învăţăm şi această lecţie de respect pentru tot ce ne înconjoară. Sakura nu înseamnă numai floarea de cireş, ci este o adevărată filosofie de viaţă, periplul omului pe pămînt, care este trecător, efemer, la fel ca şi acest flori firave dar încîntătoare privirii noastre.

Serviciile de meteorologie anunţă cu exactitate unde înfloresc primii cireşi, şi dau toate informaţiile din toate regiunile de pe teritoriul Japoniei. Înflorirea începe din sudul arhipelagului, de la Okinawa. Cireşii înfloresc pe etape, urmînd cei din jurul Mǎrii interioare a Japoniei, apoi cei din regiunea Tokyo, apoi cei de la Kyoto, extinzîndu-se pînă spre nordul arhipelagului japonez. Toate informaţiile legate de deplasarea acestui „cîmp floral”, la sfîrşit de martie şi început de aprilie devin primele titluri în presă, televiziune şi pe orice canal de informaţii din mediul online.

Japonezii au făcut un cult pentru aceşti magnifici cireşi. Muzica, pictura, poezia şi chiar artele culinare au dat mereu mare atenţie acestor fragile flori. În marile temple sînt mii de soiuri de cireşi, unii copaci ating vîrste venerabile, adică pot avea mii de ani. Ei sînt protejaţi iar japonezii fac multe poze oriunde poposesc în preajma cireşilor. Kimonourile japoneze au motivele cu petale sau ramuri de cireş. Unele frunze de cireş sînt folosite pentru a înveli delicioasele prăjituri japoneze, ele servindu-se cu tot cu frunză..

În foarte multe oraşe au loc Festivaluri ale florilor de cireş. Ele au devenit o atracţie pentru turiştii din toată lumea. Pachetele turistice sunt la mare căutare chiar în perioada aceasta de înflorire. În Tokyo, Kyoto, Nara sau Osaka, pot fi descoperite cele mai frumoase constelaţii de cireşi, în grǎdini publice sau în jurul templelor. La Kyoto, veche capitalǎ imperialǎ, existǎ un drum, o alee, numită „Cǎrarea filosofilor” unde cireşii, atunci cînd înfloresc, formeazǎ un fel de galerie de petale care atrag mulţi vizitatori, iar plimbarea aceasta poate fi cea mai bună metodă de relaxare după o zi plină.

Facebook Comments