Hokkaido

Oraşul Biei situat în prefectura Kamikawa din insula Hokkaido are o atracţie turistică unică în Japonia. La poalele muntelui Tokachi (vulcan activ, cel mai înalt dintre munţii din grupul Tokachi – 2077 m – şi unul dintre cei o sută de munţi celebri în Japonia), pe malul stîng al rîului Biei, se află un iaz care are o culoare albastră atît de frumoasă că îţi taie respiraţia. În anul 1988, după ce vulcanul Tokachi a erupt, Biroul de Dezvoltare Regională Hokkaido a decis să construiască un baraj în amonte pe rîul Biei, pentru a putea proteja regiunea de aluviunile care ar fi distrus în totalitate toată regiunea. Apa blocată de baraj s-a adunat într-o depresiune în pădure şi astfel a apărut acest iaz, care are în prezent milioane de vizitatori. Este unul dintre punctele importante de vizitat. Culoarea albastră a iazului nu este pe deplin explicată, ea este atribuită prezenţei hidroxidului de aluminiu din apă. Şi alte substanţe, cum ar fi sulf şi componente din var, contribuie la această reflecţie deosebită a apei. Frumuseţea acestui iaz era necunoscută lumii, pînă cînd într-o zi, un fotograf din oraşul vecin Kamifurano, care făcea fotografii în natură, l-a descoperit şi a publicat fotografiile pe site-ul său. Zona este de o frumuseţe captivantă. Aspectul de vis al copacilor din iaz alături de culoarea albastră a apei fac ca zona să fie una de vis. Culoarea iazului se schimbă în funcţie de unghiul din care îl priveşti dar şi în diferitele momente ale zilei. Dintr-un anumit unghi, de pe o ridicătură de teren, pare că nu există culoarea albastră în apă.
Iazul afişează diferite nuanţe de albastru în funcţie şi de anotimp dar şi de vreme. Chiar şi o uşoară adiere poate schimba aspectul iazului. Atunci cînd nu bate vîntul, iazul arată ca o oglindă enormă pusă pe pămînt. Deşi este unul dintre nenumăratele iazuri care s-au născut în mod artificial ca produs secundar din construcţii, este singurul care are această culoare feerică. Peisajul uimitor nu a fost găsit nicăieri altundeva în lume. Mestecenii din iaz, parţial scufundaţi, chiar dacă sînt uscaţi, în combinaţie cu albastrul misterios, dau o notă aparte locului.
Cu toate că perioada de toamnă este una scurtă, vizitatorii se pot bucura de obiectivele turistice şi de copacii dimprejurul iazului.

Frunzele de toamnă roşii, portocalii şi galbene dau peisajului o lumină deosebită. Pădurea care înconjoară iazul este cu adevărat o feerie de culori magnifică în ochii vizitatorilor.
Prima ninsoare a anului se aşterne la poalele muntelui Tokachi încă din octombrie. Suprafaţa îngheţată a lacului are aspectul unui nisip fin, alb, iar prin micile goluri ale iazului se poate vedea o culoare albastră „ca de gheaţă”, ce contrastează perfect cu albul zăpezii.

În mijlocul naturii îngheţate, care stă neclintită o bună bucată de vreme, în pădure apar primele semne ale primăverii. Tinere frunzuliţe proaspete de un verde crud schimbă total cadrul natural.
Iazul devine şi mai strălucitor atunci cînd vara aduce zile însorite. Este foarte vizitat în timpul verii, pentru că atunci sînt îndeplinite toate condiţiile pentru a face fotografii perfecte: absenţa vîntului şi a ploii, zile majoritatea senine şi luminoase. Chiar şi o uşoară adiere de vînt poate perturba suprafaţa lui, şi asta este suficient pentru a i se schimba culoarea.
Pitorescul oraş Biei a fost o destinaţie turistică populară ani de-a rîndul, dar feericul iaz albastru i-a adus o reputaţie de nivel mondial.