”…ia bă lumină că te sparg în bătaie cu pulanul și-ți dau și amendă…”

pamflet
masuri de paste

”Râdem, glumim, f…, plătim…!”

Mă și vedeam acasă în România, cu polițaiul la ușă: ”ia bă lumină că de nu, te sparg în bătaie cu pulanul și-ți dau și amendă” sau, cum ironizează mulți pe rețele, să i se pupe mâna lu don polițist… plus spovedania de rigoare…!

Eram tentat inițial să mulțumesc grijii partidului pentru dreptcredincioșii care nu puteau merge la Înviere și, de bine de rău, se găsise o soluție…

Apoi, am fost bântuit de iritarea de la cum se folosesc de orice prilej pentru a-și face capital politic, de a politiza totul și de a obișnui cetățenii cu ”miliția” la ușă, cu prepotența zbirilor…

Era și este riscul (dat fiind faptul că în loc să fie legi ca lumea sunt ORDONANȚE MILITARE, ca și cum am fi în real război, știind deja în ce hal au distrus armata țării și ce nenorociți au ajuns generali, lăudabile rămânând doar forțele speciale, de elită) să se instituie o dictatură militară… cu her Joha pofticios la un reich al său!…


Numai că, iată știrea:


Klaus Iohannis a anunțat că se opune acordului încheiat de Ministerul Afacerilor Interne cu Patriarhia Română privind împărțirea de către voluntari și cadre MAI a Sfintelor Paști și a Luminii în noaptea de Înviere.

Președintele a precizat că prin protocol se dă un semnal că măsurile sunt relaxate, ceea ce e incorect, și a cerut premierului Orban și ministrului de Interne să revină asupra acordului și să caute o altă formulă care să îl explice mai corect și să mențină izolarea la domiciliu.

„​Stați acasă! Altfel, după sărbători, vom avea înmormântări”a fost mesajul transmis de președintele Iohannis.

Decizia Ministerului de Interne și a Bisericii Ortodoxe Române (BOR), concretizată într-un acord, de a relaxa măsurile de protecție în zilele premergătoare sărbătorilor Pascale și în noaptea de Înviere, a fost contestată de președintele Klaus Iohannis, care, într-un discurs neobișnuit de dur, le-a cerut premierului Orban și ministrului de Interne, Marcel Vala, să revină asupra protocolului.

”Indiferent ce vă spun unii și alții, eu va spun stați acasă. Altfel după sărbători vom avea înmormântări”, a declarat Iohannis înainte de o întâlnire cu guvernul. Acordul MAI-BOR este contestat nu doar de șeful statului, ci și de medici, ministerul Sănătății, politiști și partide.

Acordul vine la doar după ce marți a fost prelungită starea de urgență cu încă o lună.

Surse din PNL au declarat pentru Europa Liberă că mai mulți miniștri, dar și lideri de organizații, au fost revoltați de înțelegerea făcută de Marcel Vela cu Biserica Ortodoxă, despre care nu au știut nimic până marți seara și care aruncă în aer toate măsurile luate până acum, mai ales în zonele de focar de coronavirus.

Lui Marcel Vela i se cere demisia, ne-au spus sursele menționate.

Vela aruncă vina pe Iohannis: știa de Protocol

Președintele i-a chemat la palatul Cotroceni pe premierul Ludovic Orban și pe ministrul de interne Marcel Vela, pentru a le cere să anuleze acordul MAI-BOR, care permite credincioșilor să ia Paștile vineri și sâmbătă din locuri speciale amenajate în afara lăcașurilor de cult, cu respectarea normelor de distanțare. Va fi ca la ”magazinele alimentare”, a precizat Marcel Vela marți seara. Lumina va fi distribuită în noaptea de Înviere, începând de la ora 20.00, de către voluntarii parohiilor, polițiști și jandarmi.

Președintele nu ar fi știut ce conține Acordul inițiat de Marcel Vela, în timp ce premierul Ludovic Orban era la curent, au declarat surse.

Marcel Vela a spus însă, miercuri, că atât președintele, cât și premierul erau la curent și că au fost de acord. ”Ambii erau la curent cu ce am anunțat aseară. Motivul pentru care am luat deciziile au fost cât se poate de simple: cu toții dorim să evităm aglomerația în seara de Înviere. Biserica a fost foarte deschisă și apreciez acest lucru”, a declarat Vela, adăugând că acordul are drept scop ”oprirea răspândirii virusului”.

„Președintele a fost de acord ca, de altfel, cu orice măsură care poate preveni răspândirea coronavirusului. Dacă nu luam această decizie la Biserici ar fi ieșit foarte mulți oameni, care ar fi fost imposibil de oprit”, a spus ministrul Vela.


Anunțul făcut de ministrul de Interne, Marcel Vela, marți seară, potrivit căruia românii pot merge vineri și sâmbătă la biserica pentru a lua Sfintele Paște iar Lumina ne va fi adusă în față locuințelor de către voluntari și echipaje MAI, a fost primit diferit de către români.


Pe de o parte, unii s-au bucurat pentru că, deși ne aflăm în plină stare de urgență, prelungită în aceeași zi de președintele Klaus Iohannis cu încă o luna, pot astfel să meargă către lăcașurile de cult, în preajma Învierii Domnului, dar și pentru că vor primi Lumina Sfânta.

Pe de altă parte, invocând același decret și faptul că românii sunt izolați în case pentru a împiedică răspândirea coronavirusului, există și întrebarea dacă nu cumva în acest fel se contribuie la creșterea riscului că și mai multe persoane să fie infectate.

Dincolo de aceste discuții, haideți să vedem cum a evoluat în ultimele săptămâni dezbaterea referitoare la ce vom face de Sărbătorile Pascale, ce au făcut alte țări care au sărbătorit Paștele Catolic și Protestant duminică și ce vor face ceilalți ortodocși din alte țări săptămâna această.

Autoritățile au rugat românii din diaspora să nu vină de Paște

Acum trei săptămâni, profesorul Molnar Geza avertiza că după Paște vom avea al doilea vârf al epidemiei, iar în acest context autoritățile române – președintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban și ministrul de Interne Marcel Vela – i-au rugat pe românii din afară țării să nu se întoarcă de sărbători, pentru că oricum și-ar petrece Paștele în carantină.


Când a înlesnit plecarea românilor spre agricultura din Germania, țară puternic afectată de pandemie, președintelui nu-i mai păsa de români…


Iată programul inițial despre care nu se știe dacă va mai rămâne valabil:

Programul pascal:

– Pâinea binecuvântată (prescuri) va fi distribuită credincioșilor în zilele de vineri și sâmbătă, în intervalul 07.00-17.00, în toate parohiile.

– Distribuirea Sfintei lumini aduse de la Ierusalim se va face de voluntarii parohiilor și de echipajele de ordine publică, sâmbătă seară, începând cu ora 20.00.

– Angajații parohiei și voluntarii, în calitate de organizatori, vor asigura respectarea distanței sociale pe perioada distribuirii paștilor, având ca semn distinctiv o banderolă albă pe braț.

– În noaptea de Înviere este permisă circulația tuturor preoților care distribuie Sfânta Lumină în casele credincioșilor, cât și a voluntarilor care vor avea asupra lor cartea de identitate, ecusonul nominal din partea parohiei, mască și mănuși de protecție.

Ce trebuie să RESPECTE credincioșii:

– Credincioșii vor putea ieși în proximitatea casei, în afară curții sau a imobilului în care locuiesc, dar cu evitarea aglomerației, păstrând restricția de maximum 3 persoane. În acest sens, 2 sau 3 locatari dintr-o scară de bloc pot oferi lumina primită de la voluntari tuturor vecinilor.

– În Declarația pe propria răspundere, la locul deplasării, credinciosul va face precizarea „pentru ridicarea Sfintelor Paști” și va trece numele lăcașului de cult din zona de rezidență a persoanei respective.


România, o țară a minunilor și a oamenilor minunați (în sensul de uimiți!) într-o epocă minunaristă… condusă de magi ai incompetenței și mai nepotriviți decât foștii de mai ieri…

Românii au dorit o schimbare care era foarte necesară, să scape de mafia PSD și…  au dat peste buimacii de la PNL, neavând alternativă cu adevărat viabilă…

Cum vom petrece Învierea? Păi uite, ne învață că se poate și fără, așa cum ne-au învățat fără multe, pentru BINELE nostru, desigur!!!


Apropo, ce credeți că ar fi făcut pesediștii în astfel de situații: pandemie, măsuri, etc? …Personal cred că

…cel puțin la fel de prost…


Mulțumesc pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.