Iată cum mass-media se poate opune terorismului

„Pentru a învinge terorismului nu sunt suficiente serviciile de informații, resursele militare, politica și diplomația. Este necesar să existe, de asemenea, și auto-disciplina în mass-media, deoarece mass-media, prizonierii competiției care conduc lumea informației, se dovedesc a fi, deși neintenționat, principalii aliați ai teroriștilor, instrumentul care determină în mare măsură rezultatul politic al atentatelor, ambuscadelor și răpirilor „.
Avertismentul privind rolul mass-media ca rol de „complici involuntari” ale teroriștilor este lansat de Rolf Tophoven, unul dintre cei mai mari experți occidentali privind terorismul islamic. De ani de zile, el conduce, în numele guvernului german și diferitelor guverne ale Uniunii Europene, un centru important pentru cercetarea în domeniul terorismului și politicii de securitate, și una dintre sarcinile sale este de a dezvolta analize și prognoze asupra grupurilor islamice angajate în lupta armată. Analize și prognoze care presupun tonuri din ce în ce mai alarmante și pesimiste.
De acum este clar – spune Tophoven – că în strategia tuturor teroriștilor, dar mai ales a celor islamici, mass-media au o funcție centrală: să răspândească și multiplice mesajul politic conținut în fiecare atac. În logica teroriștilor efectul politic al unui atac este determinată de rezonanță, că atacul reușește să trezească. Iar această sarcină este încredințată mass-media. Fără cooperarea mass-mediei atacul produs nu ar avea impact, ar fi inutil.”
„Este clar faptul că este mai atroce și mai puternic mesajul. […] Apoi, ei cred că mass-media or să acționeze ca o cutie de rezonanță, ăsta este scopul actului terorist. ”
„Tăcerea presei cu siguranță ar reduce terorismul. Dar acest lucru nu este posibil. În Occident, libertatea de informare este un pilon al democrației. Și apoi lumea informației, atât pe hârtie cât și electronică, este extrem de competitivă: să se auto-cenzureze un jurnal pe fapte atât de dramatice ar da cititorilor jurnalelor rivale teren, segment de rating. Însă eu cred că în fața creșterii impresionante în spirală a terorii, în curând guvernele vor trebui să abordeze problema rolului mass-media în combaterea terorismului. […] Ar fi deja un pas înainte față de un acord general între operatorii din sector, pentru a reduce rezonanța și impactul emoțional ce este acordat campaniilor de a lansa mesaje politice ale celor care recurg la mijloace criminale.

traducere și adaptare din: http://www.buonenotizie.it/