Impactul pe care o inversare a polilor magnetici ai Pământului îl poate avea asupra noastră

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Câmpul magnetic al Pământului înconjoară planeta noastră ca un scut invizibil şi protejează viaţa de radiațiile solare nocive, prin devierea particulele încărcate electric din vântul solar. Câmpul magnetic variază în permanentă şi în istoria planetei noastre s-au produs câteva sute de inversări ale polilor magnetici.

Când se va produce următoarea inversare a polilor magnetici ai Pământului și cum va afecta această schimbare viața de pe Pământ?

Câmpul magnetic al Pământului nu se anulează în timpul procesului de inversare a polilor magnetici. În schimb, câmpul magnetic devine mult mai slab şi intensitatea sa poate scădea până la o valoare de 10% din cea actuală. De asemenea, se pot forma poli magnetici la ecuator şi pot exista simultan mai mulţi poli magnetici „Nord” și „Sud”.

În medie, se produc câteva inversări ale polilor magnetici ai Pământului la fiecare milion de ani. Cu toate acestea, intervalul de timp dintre aceste inversări poate varia cu până la câteva zeci de milioane de ani.

De asemenea, se pot produce inversări magnetice temporare și incomplete, atunci când polii magnetici se îndepărtează foarte mult de polii geografici. În acest caz, polii magnetici ai Pământului pot chiar traversa ecuatorul, înainte de a se întoarce înapoi în poziţiile iniţiale. Ultima inversare completă, Brunhes-Matuyama, a avut loc în urmă cu aproximativ 780.000 de ani. O inversare temporară, evenimentul Laschamp, s-a produs în urmă cu aproximativ 41.000 de ani. Aceasta a durat mai puțin de 1.000 de ani.

Căderi de tensiune sau extincții în masă?

Din cauza scăderii intensităţii câmpului magnetic terestru în timpul procesului de inversare a polilor magnetici, efectul de ecranare al câmpului magnetic se diminuează şi o cantitate mai mare de radiații nocive ajunge în apropierea suprafeței Pământului. Din acest motiv, sateliţii Pământului, traficul aerian și infrastructura electrică de pe Pământ sunt în pericol. Furtunile geomagnetice, care apar în urma unor erupţii solare violente care emit un flux intens de particule încărcate electric ce interacţionează cu câmpul magnetic al planetei noastre, sunt un indiciu cu privire la ce ne putem aștepta atunci când câmpul magnetic al planetei slăbeşte în intensitate.

În anul 2003, furtuna geomagnetică Halloween a provocat pene de curent electric în rețeaua de electricitate din Suedia, ceea ce a impus redirecționarea zborurilor ariene și a perturbat funcţionarea sateliților și a sistemelor de comunicații. Cu toate acestea, furtuna geomagnetică Halloween a fost slabă în comparație cu alte furtuni din trecutul recent, cum ar fi evenimentul 1859 Carrington, care a provocat aurore boreale până în sudul Caraibelor.

Efectele unei furtuni geomagnetice puternice asupra infrastructurii electrice din prezent nu sunt pe deplin cunoscute. Bineînțeles că orice moment fără energie electrică, căldură, aer condiționat, GPS sau Internet poate avea un impact major. Penele de curent, care se produc pe o scară largă, pot provoca probleme grave în economia mondială ce pot totaliza pierderi de zeci de miliarde de dolari pe zi.

În ceea ce privește viața de pe Pământ și impactul pe care o inversare a polilor magnetici ai Pământului îl poate avea asupra speciei noastre, nu putem prezice ce se va întâmpla, deoarece nimeni nu ştie cu siguranţă ce s-a întâmplat în momentul ultimei inversări complete a polilor magnetici ai Pământului.

O serie de studii au sugerat că există o legătură între inversările polilor magnetici şi extincţiile în masă de pe Pământ, oamenii de ştiinţă arătând că unele inversări ale polilor magnetici și amplificarea vulcanismului terestru ar putea avea o cauză comună. Cu toate acestea, nu există nicio dovadă privind declanşarea unui vulcanism cataclismic iminent din cauza procesului de inversare a polilor magnetici ai Pământului. Articolul continua pe: stiintaonline

Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •