Importanța vitaminei D la copii

Există două forme ale vitaminei D, care sunt importante din punct de vedere nutritiv:
Vitamina D2 (elgocalciferol), produsă de plante este consumată în dietă. Cea mai răspândită sursă alimentară de vitamina D2 este reprezentată de alimentele îmbogăţite, cum ar fi cerealele şi produsele lactate. Vitamina D2 este conţinută şi în uleiul de peste şi în carnea de peste gras.
Vitamina D3 (colecalciferol) este sintetizată în pielea expusă la soare. În organism există depozite de vitamina D, în principal la nivelul ficatului. Vitamina D trebuie procesată de ficat şi rinichi înainte de a deveni activă. Formă activă stimulează absorbţia intestinală a calciului şi fosforului, astfel încât este necesară pentru formarea şi menţinerea ţesutului osos.
Ce se întâmplă în deficitul de vitamina D?
În cazul deficitului de vitamina D, concentratiile calciului şi fosforului în organism scad, deoarece vitamina D este necesară pentru absorbţia acestor minerale. Deficitul de vitamina D conduce la rahitism la copii şi osteomalacie la adulţi.
Deficitul de vitamina D poate fi cauzat de aportul dietetic insuficient al acestei vitamine sau de expunerea insuficientă la lumina solară.
Deoarece laptele de mamă nu conţine cantităţi mari de vitamina D, sugarii alăptaţi la sân şi expuşi insuficient la soare pot face rahitism şi de obicei necesită administrarea de suplimente.
Primul semn de rahitism la sugari este reprezentat de obicei de spasmele musculare ce apar din cauza scăderii calcemiei (astfel de spasme pot apărea la orice vârstă). La sugarii ceva mai mari se constată întârzierea progresiei către statul în şezut şi mersul de-a buşilea, iar spaţiile dintre oasele craniului (fontanelele) se închid mai târziu decât în mod normal.
La copiii cu vârstă cuprinsă între 1 şi 4 ani, dezvoltarea oaselor poate fi anormală, cu apariţia unei curburi anormale a coloanei vertebrale şi a deformării membrelor inferioare (care au aspect de X sau de paranteze). De obicei aceşti copii încep mai greu meargă. În cazul copiilor mai mari şi adolescenţilor, mersul este mai dureros.
Stabilirea diagnosticului de rahitism sau de osteomalacie se bazează pe simptome, pe aspectul radiologic al oaselor şi pe concentraţia scăzută în sânge a produşilor de metabolism ai vitaminei D.
ÎnAgenda medicală Merck” apărută la Editura ALL se menţionează tratamentul constă în administrarea zilnică pe cale orală a unor suplimente cu vitamina D şi calciu.Sursa:prokid.ro