Împotriva știrilor false – noi reguli UE pentru mass-media de calitate

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Contra știrilor false vine mult-așteptatul plan european, cu măsuri pentru rețele sociale, de la Facebook și Twitter și… ajutoare pentru mass-media tradiționale pentru a susține informațiile de calitate. În plus, se naște prima platformă europeană pentru verificarea postărilor „certificate”. Cu toate acestea, codul de conduită rămâne voluntar și, deocamdată, nu are o valoare juridică obligatorie. La sfârșitul anului, Comisia Europeană va evalua dacă a fost suficient sau dacă este necesară adoptarea unei legislații ad-hoc.

În comunicarea privind dezinformarea, Bruxelles intenționează lansarea unui forum la nivel înalt care să reunească platformele, industria de publicitate, mass-media și societatea civilă, pentru a-și coordona eforturile în lupta împotriva știrilor false. Acest forum va trebui să contureze pentru luna iulie codul privind practicile pe care Facebook și alte rețele vor trebui să le urmeze, în scopul de a avea o primă evaluare măsurabilă a impactului lor până în luna octombrie.

Printre măsurile propuse de Comisia Europeană, rețelele vor trebui să monitorizeze mai bine acest fenomen de click-baiting, reduce opțiunile vizate pentru direcționare în funcție de marketing politic, asigurarea transparenței politicienilor sponsorizate pe conținut și să intensifice eforturile pentru a închide profilurile false ale trolilor și să identifice roboții care răspândesc dezinformarea.

Mai mult, va fi o atentă evaluare a utilizatorilor de surse fiabile și a conținutului de calitate și puse la punct  instrumente accesibile pentru a putea raporta on-line știrile false, pentru a facilita accesul la conținut care reprezintă puncte de vedere diferite și pentru a permite cercetătorilor să analizeze dinamica dezinformării în rețelele sociale și funcționarea algoritmilor.

În paralel, Comisia va sprijini crearea, înainte de vara care urmează, a unei rețele europene independente de verificatori de date și, în septembrie, o platformă europeană de detectare a dezinformării. În plus, în acest an, Bruxelles va lansa o nouă licitație pentru producerea și difuzarea informațiilor de calitate privind UE prin intermediul unor informații bazate pe date.

Executivul comunitar invită statele membre să ia în considerare sistemele de ajutor public orizontal, pentru a răspunde la eșecurile pieței care dăunează durabilității jurnalismului de calitate, precum și măsuri de sprijin pentru activități specifice, cum ar fi formarea jurnalistică, inovarea de produse și servicii de informare. Până în decembrie, va începe evaluarea progreselor înregistrate și a posibilelor necesități pentru acțiuni viitoare. De asemenea, având în vedere alegerile europene din 2019.

Comisarul UE: Știrile false reprezintă o adevărată amenințare la adresa stabilității societății – Manipularea opiniei publice prin știri false reprezintă o adevărată amenințare la adresa stabilității și coeziunii societăților noastre europene. Acest lucru a fost declarat de către comisarul UE pentru Securitate Julian King, care a subliniat faptul că, în multe cazuri, în spatele acestor operațiuni sunt „actori străini“ și, în special, doctrina militară a Rusiei, recunoscută în mod explicit în privința dezinformării ca strategie a sa de război.

Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •