Imprimanta 3D care produce carne și alte alimente – viitorul iminent înspăimântă dar …și rezolvă probleme majore

După succesul fulminant  din mai multe domenii de aplicabilitate a imprimării în 3D, iată că …și în sfera alimentației… ne vom tehnologiza inimaginabil până mai ieri…  În bucătăria noastră vom avea nevoie doar de …o imprimantă….

Producătorii susțin că produsele lor au gustul cărnii reale, au avantaje ecologice enorme și ar putea fi în curând pe mesele noastre…

Un produs ”fără carne” cu aspect, textura și aroma cărnii. Redefinirea pe imprimanta 3D a cărnii produce o ”carne” fără origine animală, cu aspectul, textura și aroma celei originale. Potrivit The Guardian.

După reușita cârnaților vegani de la Greggs și a burger-ul sintetic, următoarea nouă senzație la mâncare vine pe farfuria din fața ta: fripturi imprimate 3D și chiar …pulpe de pui.

Carnea ”tipărită” ar putea intra în meniurile restaurantelor europene începând cu anul viitor, în timp ce companiile israeliene și spaniole servesc carne și pui realistic produse din proteine ​​vegetale. Și, în câțiva ani, este posibil ca imprimantele să fie disponibile pentru a fi cumpărate de publicul larg, astfel încât consumatorii să poată produce singuri acasă.

Straturile de material sunt construite de imprimante 3D până se obține un obiect solid în conformitate cu specificațiile foarte precise. Carnea poate fi produsă din material vegetal sau din celule animale cultivate în laborator. Imprimanta folosește aceste ingrediente prime, furnizate printr-un cartuș precum cel de la Nespresso, pentru a crea o friptură sau un piept de pui, care au gustul identic celor originale.

Eshchar Ben-Shitrit, co-fondator și CEO al companiei israeliene Redefine Meat, a declarat că trecerea la ”carne tipărită” va avea beneficii ecologice uriașe. „Cel mai mare motiv pentru a opta pentru carne alternativă este din cauza viitorului planetei noastre”, a spus el. „Ne place carnea, dar nu avem suficiente resurse pentru a o face. Vacile au nevoie de multă apă, multă hrană și multă pământ, dar nu avem suficient. Putem recicla, conduce mașini electrice, putem face un duș mai puțin, dar aceste schimbări nu pot concura cu reducerea consumului de hamburgeri pe săptămână.”

Reducerea producției de carne de vită ar duce la o reducere uriașă a emisiilor de CO2 și la o reducere în mediul rural a pășunilor. În meniu vor mai fi adăugate și alte cărnuri sintetice, precum carnea de porc și peștele, reducând nevoia de creștere a porcilor sau a pescuitului.

Ben-Shitrit a spus că beneficiile pentru sănătate sunt substanțiale. „Dacă mănânci carne, există avantaje și dezavantaje nutritive. Dar cu siguranță oamenii consumă prea mult. Produsele pe bază de plante nu conțin colesterol sau agenți patogeni care se găsesc în carne.”

Prin urmare, ar fi atractivă această ofertă pentru mulți vegetarieni care ar putea dobândi valoare nutritivă fără o dilemă morală. Chiar și cele mai sărace națiuni, unde carnea tradițională este prea scumpă pentru cea mai mare parte a populației, va beneficia în timp.

Redefine Meat își va distribui ”carnea pe bază de legume” în restaurantele din Europa la începutul anului 2020, astfel încât ”bucătarii” britanici să poată tipări prânzurile de Crăciun anul viitor. El a servit deja sute de oameni în Israel și a organizat degustări în Europa. Inițial, produsele vor fi mai scumpe decât carnea tradițională – acum are un preț de aproximativ 28 GBP pe kg, de două ori costul cărnii din supermarket-ul britanic – dar se va diminua în timp și va ajunge mai ieftină decât carnea tradițională.

„Este o carne foarte bună, gustoasă, pe care o producem aici”, a spus Ben-Șitrit.

„Întrebarea a fost cum să o distribuim, astfel încât să o puteți găsi într-o măcelărie din Londra în fiecare zi. Așa că modelul nostru de afaceri este de a vinde mașinile și ingredientele, nu carnea finită.”

Producția de carne este în plină expansiune în toată lumea. Conform datelor Națiunilor Unite, la începutul anilor ’60 au fost produse aproximativ 70 de milioane de tone de carne. Până în 2017, aceasta s-a înmulțit cu peste 330 de milioane de tone. Britanicii mănâncă aproximativ 80 kg de carne în fiecare an.

Tehnologia cărnii tipărite 3D se îmbunătățește rapid. Luna trecută, o altă companie israeliană, Aleph Farms, a tipărit carne produsă din celulele musculare de vacă la Stația Spațială Internațională. Compania spune că această carne va fi scoasă la vânzare peste câțiva ani.

Înainte de aceasta, Novameat, cu sediul în Spania, intenționează să aibă imprimantele 3D pe bază de plante în restaurantele spaniole și italiene până la sfârșitul anului 2020 și în restaurantele britanice la scurt timp după. CEO-ul său, Giuseppe Scionti, intenționează să aibă mașinile în supermarketuri în 2021 și în case un sau doi ani mai târziu.

Proteinele de mazăre și orez sunt introduse în imprimantele Novameat în capsule precum cele pentru un espressor. Conțin o pastă roșie care se transformă într-o friptură sau pui realistic. Capsulele de somon, miel și porc vor ajunge și ele în curând. Scionti consideră că buna calitate a rezultatelor – fripturile și fileurile de pui care imită gustul și textura fibroasă a cărnii – vor fi cheia succesului său.

Tehnologia este urmată îndeaproape de industria alimentară. Emma Lake, editorul de știri Caterer, a declarat: „Piața de carne tipărită 3D ar putea fi substanțială; am observat deja o creștere dramatică a imitațiilor de carne vegană, ca răspuns la un număr mai mare de consumatori care au redus consumul de produse animale din motive de mediu și de sănătate.”

Vă dorim …poftă bună!!!… Sărut mâna pentru masă imprimantei 3D”!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.