În exclusivitate – Emilia Spurcaciu – Asociaţia Inca România

,,Mare atenţie la ce transmitem copiilor noştri! Dacă noi ne cerem respectarea drepturilor, vor învăţa să facă şi ei acelaşi lucru. Ei sunt viitorul.”

În exclusivitate pentru ziarul Vocativ Plus şi Revista Vocativ – Emilia Spurcaciu – responsabil Asociaţia Inca România, care face parte din cea mai mare confederaţie sindicală din Italia.

Am avut bucuria să o cunosc pe doamna Emilia Bartoli Spurcaciu, o femeie puternică, dinamică şi optimistă, la Buşteni, cu ocazia Festivalului de teatru de revistă pentru copii. Mi-a fost prezentată cu mândrie de tatăl acesteia, domnul Constantin Spurcaciu, directorul Casei de Cultură din Buşteni. După ce am stat de vorbă cu dumneaei, pot spune că şi eu sunt mândră că avem asemenea români printre noi, români care ne reprezintă dincolo de graniţele ţării cu demnitate. Dacă ar fi mai mulţi asemenea Emiliei Spurcaciu în conducerea ţării, soarta noastră ar fi mult mai blândă.

Claudia Minela – Cum a început activitatea dumneavoastră, de ce şi ce vă motivează să faceţi acest lucru? Vorbiţi-ne, vă rog, despre activitatea pe care o desfăşuraţi!

Emilia Spurcaciu –  Activez de doi ani şi jumătate, lucrez pentru  INCA, acel Institut confederal de asistenţă din cadrul celei mai mari confederaţii sindicale din Italia, CgiI, reprezintă peste 5 milioane şi jumătate de muncitori. Cu siguranţă românii din Italia cunosc acest sindicat şi sunt sigură că marea majoritate a acestora şi-au obţinut drepturile de securitate socială prin intermediul birourilor noastre. În ultimul an, peste 84.000 de români şi-au obţinut drepturile sociale, ne referim la pensii, cereri de şomaj, cereri de boli profesionale, cereri de maternitate şi toate celelalte drepturi pe care le pot obţine în Italia.

CM: De ce aţi ales Italia?

ES: Asociaţia INCA în România există de doi şi jumătate, acum suntem pe cale să semnăm protocolul cu casa de pensii din România, prin care vom ajuta şi mai mult la înlesnirea intrării în drepturi a celor care muncesc în italia şi ne bucurăm foarte mult că putem face acest lucru pentru ei. Sunt peste 1.150.ooo de români declaraţi în Italia, dar sunt şi foarte mulţi români care nu-şi declară prezenţa acolo. Din păcate, în ultimele săptămâni, a fost foarte mediatizată problema românilor exploataţi pe teritoriul italian. Am fost invitată la senat, în comisia românilor de pretuttindeni, care îl are ca preşedinte pe domnul Viorel Badea, senator, acolo am expus problemele pe care le au românii care muncesc în Italia. De asemenea am vorbit despre aceste lucruri şi în talk show-rile unde am fost invitată, am vorbit cu miniştrii şi secretari de stat, interesaţi de soarta românilor din diaspora. Acum urmează să ne implicăm şi mai mult prin cadrul  sindicatului Flai Cgil, este categoria sindicatelor care se ocupă de interesele  tuturor muncitorilor care lucrează în agricultură, de semenea reprezint şi Fillea, muncitorii care lucrează în construcţii, sunt probleme în ambele sectoare. Voi merge în Italia din nou, la Bari, unde se va crea un nou consulat general, se va efectua un recensământ, pentru că eu i-am numit ,,invizibili” pe românii care suferă şi care sunt exploataţi, pentru că din păcate, marea majoritate, nu apar în nicio evidenţă, nimeni nu ştie că aceştia sunt acolo şi puţini ştiu prin ce situaţii dificile sunt constrânşi să treacă. Se va face campanie de informare în limba română  asupra drepturilor pe care le au muncitorii români din Italia. Pe site-ul ambasadei şi al consulatelor  există deja un ghid al muncitorului român, dar există şi persoane care nu reuşesc să acceseze  un site de internet … şi-atunci o apropiere a acestora, face to face, să spun aşa, îi poate ajuta, este benefică. De exemplu, în Sicilia, unde sunt probleme foarte mari, se va crea un centru de asistenţă pentru persoanele care sunt exploatate şi pentru traficul de persoane…

CM: Realizaţi  un lucru foarte bun, de interes major. După părerea dumneavoastră, care este procentajul celor care suferă cel mai mult în Italia – în rândul femeilor sau în cel al bărbaţilor?

ES: După opinia mea personală, cred că femeile. Am întâlnit foarte multe românce. Eu merg foarte des în Italia şi organizăm aceste asemblee cu muncitorii români de acolo, întâlniri unde se adună  în jur de 150- 200 de persoane iar majoritatea sunt femei.  Sunt situaţii dificile pe care le expun, au copii acasă singuri…

CM: Şi aţi reuşit să le ajutaţi?

ES: Încercăm să facem cât mai multe. Eu am lucrat la un grup de lucru interinstituţional, creat de doamna Sandra Pralong, consilier de stat al domnului preşedinte pentru diaspora şi dânsa şi-a dorit să vină cu mine în Sicilia şi să vadă efectiv ce se întâmplă acolo. Am semnat cu sindicatul Flai şi Cgil două acorduri cu două sindicate din România- cu Agrostar, Agro-Frăţia dar şi cu CNSLR-Frăţia. Am fost de asemenea cu sindicatele în Italia şi încercăm şi prin intermediul acestora să-i ajutăm.

CM: Aţi participat vreodată sau cunoaşteţi vreo mişcare artistică a românilor care activează pe teritoriul Italiei? 

ES: Din păcate nu, dar mi-ar plăcea să particip.

CM: Vă spun asta pentru că, în urmă cu doi ani, s-a înfiinţat acolo Cenaclul de la Roma, coordonat de scriitorul Valeriu dg. Barbu, care organizează evenimente ce au ca ţintă literatura, muzica, tradiţiile şi obiceiurile româneşti. În fiecare an, pe lângă şedinţele bilunare, pe 15 ianuarie, are loc Festivalul de cultură românească la Roma. Cred că le-ar făcea mare plăcere să vă aibă printre invitaţii de seamă. Cu siguranţă veţi fi încântată să asistaţi la spectacolele susţinute de copiii români stabiliţi acolo cu părinţii, de scriitori şi muzicieni, artişti care nu au uitat de unde au plecat. Ar fi onoraţi să vă aflaţi în mijlocul lor, mai ales că dvumneavoastră faceţi foarte multe lucruri bune pentru românii din Italia.

ES:  Vă mulţumesc din suflet şi vă felicit pentru aceste iniţiative minunate! Este foarte important să avem încredere în noi şi să fim mândri că suntem români. Din păcate, de multe ori, mergând în rândurile conaţionalilor noştri, îmi dau seama că nu au această mândrie. Pe lângă faptul că nu-şi cunosc drepturile, nu sunt conştienţi că sunt cetăţeni ai Uniunii Europene, că suntem persoane minunate, avem valori… trebuie să credem în noi, să ne unim forţele, este bine să ducem mai departe tradiţia, este minunat şi foarte important, mai ales pentru viitorul nostru şi pentru copiii noştri.

CM: Care sunt priorităţile dumneavoastră pentru anul 2017?

ES: Mă bucur că vom semna în luna iunie protocolul cu casa de pensii din România, de asemenea vom participa la mai multe proiecte de informare directă a românilor, vom colabora cu ambasada, cu consulatele, pentru a încerca să potenţăm acele proiecte care deja există. Avem proiecte cu societatea civilă, cu ONG-uri, cu cooperative şi cu Caritasul din cadrul bisericii catolice din italia. Deci le vom potenţa şi vom încerca astfel să ajutăm cât mai mult posibil persoanele care se găsesc în dificultate.

CM: Ce vă motivează să faceţi toate aceste lucruri?

ES: E pasiunea mea. De când mă ştiu, mi-a plăcut să ajut oamenii din jurul meu, o fac din suflet, încă din copilărie şi dorm liniştită noaptea când reuşesc să ajut.

CM: Ce alte pasiuni mai aveţi?

ES: Îmi place foarte mult comunicarea, parentingul, eu sunt şi training, am o firmă de training şi aici încerc să ajut cât mai multe persoane. E o învăţare continuă. Toate persoanele cu care intru în contact, se creează o legătură şi cred că avem multe de învăţat unii de la ceilalţi. Mă bucur de ceea ce fac eu.

CM: În încheiere, vă rog să transmiteţi un mesaj românilor, cei plecaţi departe de casă, dar care au rămas aici cu sufletul!

ES: Toţi îmi spun că nicăieri nu e ca acasă şi că îşi doresc să se întoarcă. Le transmit să se ajute, să fie uniţi, să aibă încredere în ei şi vreau să le amintesc că suntem cu toţii persoane minunate, să nu le fie ruşine că sunt români şi îi rog mereu să nu mai stea tot timpul cu ochii aplecaţi în pământ. Sunt minunaţi! Şi mare atenţie la ce transmitem copiilor noştri! Dacă noi ne cerem respectarea drepturilor,vor învăţa să facă şi ei acelaşi lucru. Ei sunt viitorul.