În Italia a devenit infracțiune răspândirea mirosului de prăjeală sau de grătar.

Vecinul deranjează simțul tău olfactiv delicat, disipând în aer mirosuri de prăjeală sau de grătar? Nicio problemă de acum în colo,  ”bucătarul” ne-precaut riscă să săvârșească astfel o infracțiune. Tribunalul Suprem, zilele trecute, prin sentința nr. 1446/2017, a condamnat o familie pentru răspândirea de mirosuri de la gătit. Infracțiunea a fost denumită  ”hărțuire olfactivă”, încadrată la articolul care pedepsește deversarea în mediu  a substanțelor periculoase.

Evenimentul a avut loc la Monfalcone, în Italia.

Într-o clădire cu mai multe apartamente, cei de la parter au lăsat deschisă fereastra prin care s-au răspândit în întreaga zonă mirosuri de prăjeală. Vecinii de la etajul trei i-au dat în judecată.

În cele din urmă, s-a ajuns până la Curtea Supremă, s-a decis extinderea aplicării articolului de lege care până acum era aplicat în principal societăților industriale care deversau reziduri în natură, aplicându-l și în acest caz care aparent este unul hilar.

Chestiunea proceselor pentru acest caz a durat zece ani și s-a concluzionat cu o sentință de condamnare, totuși inaplicabilă, deoarece timpul de la săvârșirea faptei și până la finalul proceselor a condus ca fapta să fie prescrisă!

În această privință, Asociația națională a administrațiilor de locatari din Italia face cunoscut faptul că au avut peste 67 mii de consultanțe tehnice furnizate justiției, iar cel puțin 20 de mii dintre acestea se referă la reclamațiile celor deranjați de mirosul rezultat proceselor de prăjire a alimentelor din casele oamenilor și care deranjează vecinii.

Unde să mai gătim sau cum? Chiar dacă folosim hote, închidem geamurile… mirosurile tot mai scapă!

(Traducere și adaptare după Il Quotidiano)

_________________________________________

Orice sugestie sau comentariu ne-ar ajuta să îmbunătățim ziarul. Iar dacă poți considera articolul interesant și demn să îl afle și alții, te rugăm să îl distribui, ai aici mai jos butoanele anume. Mulțumim.