În Italia cel puțin, ”mafia” este însăși STATUL! – Iată și de ce…

Creșterea facturilor – adevăratul scandal este că autoritățile gen antitrust sau de protecție a consumatorilor sunt inutile.

Acestea ar trebui să protejeze consumatorii, dar, în realitate, acoperă doar spatele intereselor furnizorilor în mod foarte puternic. Și astfel, în fiecare an, avalanșa creșterii prețurilor pentru taxele pe energie, gaze și autostrăzi lasă întreaga populație fără nicio formă de apărare, nu ai cui să i te adresezi.

Scandalul facturării la 28 de zile pentru servicii de telefonie și internet a dus la niscai amenzi încasate de stat, ca un fel de ”drept de șmecher” dar nu a dus la nicio despăgubire pentru cei care au fost obligați să plătească mai scump serviciile – miliarde de euro în plus acestor șacali economici numite companii de servicii. TIM încă facturează la 28 de zile!… Te protejează careva? Statul încasează amenzi care sunt un fel de zeciuială, apoi tacit, este de partea jupuitorului fiindcă primește partea sa prin taxe… Cui te poți plânge?

La fiecare început al anului, punctual, vine vorba de îngroșarea facturilor. 2018? Lumină: plus 5%. Gaz: plus 5,5%. Taxele de autostradă: o ajustare medie de 2,7%, cu vârfuri de până la 13% pentru rute precum Roma-L’Aquila și Milano Serravalle. În ceea ce privește înțelegerea logicii acestor creșteri, nici măcar nu încerca, ar fi timp pierdut. Odată ni se spune că prețul petrolului a scăzut, dar taxele de sistem au crescut, altădată, vorbim de costurile de aprovizionare la gaz, precum și că la autostrăzi există întotdeauna niște cheltuieli în plus, pentru lucrări în curs de desfășurare, ș.a.m.d. Nu mai știu ce să inventeze pentru a mai crește prețurile!…

Adevăratul scandal nu se află în creșteri. Companiile care dețin adevărate robinete pentru bunuri și servicii, la urma urmei, își fac treaba: încearcă să-și sporească veniturile și profiturile. Ideea este că aceștia reușesc întotdeauna în același mod, stoarcerea consumatorilor ca pe lămâi fiindcă nu au pe nimeni care să-i apere cu adevărat acolo unde se decid prețurile acestei așa-numite piețe reglementate. Pe hârtie, de fapt, există autorități, foarte scumpe, cu salarii pentru comisari și manageri printre cele mai generoase din Italia, care ar trebui „să protejeze interesele utilizatorilor și consumatorilor”.

Un adevărat convoi de funcționari ai statului gata să execute indicațiile lobbismului marilor companii. Și aceasta este valabil Autorității pentru Energie, precum și Autorității pentru Transporturi; pentru Antitrust sau Consob, specializate, după cum se vede, tocmai în a lăsa cetățenii pradă companiilor și băncilor înțesate cu manageri care urmăresc doar profitul ilegal, fac parte din zona corupției mari.

Din 2011 și până astăzi factura de energie electrică a crescut cu 21,1%. Comparativ cu inflația, în aceeași perioadă, a crescut doar cu 5,4%, în timp ce pentru gaze, infrastructură și costuri de vânzare s-a dublat: din partea Autorității pentru energie există careva care vrea să țină parte consumatorului, cum ar fi și firesc dat fiind chiar rolul acestei autorități? Un vot de tăcere, același lucru se întâmplă și cu autoritatea în telecomunicații care acoperă (și nu gratis) greșelile recurente ale grupurilor telefonice în detrimentul utilizatorilor.

Organismele de garantare și tutelare împotriva abuzurilor, în fața puterii excesive a companiilor din sector, sunt inutile. Statul suportă existența acestor așa-zise authority din banii contribuabilului și costurile sunt colosale însă scopul lor este total neatins, ba dimpotrivă… conduc cetățeanul spre imposibilitatea de a se apăra de abuzurile companiilor tocmai prin faptul că declară ca fiind ok orice abuz.

Statul este partener oricărei activități economice prin simplul fapt că percepe taxe. Crește profitul sau activitatea, crește și venitul din taxe, așa că este imposibil să credem că statul ar ține vreodată partea cetățeanului, statul nu doar că este complice jupuirii cetățeanului, este chiar făptașul!…

Cât costă de la buget existența autorităților pentru reglementare, control și apărarea consumatorului și care este efeciența acestora? Dacă aș plăti mai puține taxe la stat prin desființarea acestor agenții zise authority, aș avea bani să suport scumpirile, ba mai mult, mi-ar rămâne și pentru un consum mai ridicat!… – Asociațiile chipurile pentru a complementa ceea ce nu fac aceste authorityNU AU NICIO PUTERE, așa că le lăsăm se se agite inutil!

Statul este cel mai mare inamic al cetățeanului, este o entitate monstruoasă care sub pretextul să este condus prin aleșii democrației, jupoaie populația, apasă prin datorii destinul generațiilor viitoare și, mai ales, prin distrugerea resurselor. Statul democratic înseamnă doar acolo unde cetățeanul are cum să tragă la răspundere pe alesul său, altfel, democrația este doar un cuvânt gol de orice conținut. Sinteză cu adaptări și multe adăugiri potrivit nonsprecare it.

Articolul precedentFranța – Consiliul de Stat aprobă oprirea acordării de îngrijiri medicale unei fete de 14 ani aflată în comă
Articolul următorKlaus Iohannis a discutat cu premierul israelian Netanyahu despre o eventuală mutare a Ambasadei României la Ierusalim
Scriitor și jurnalist, fondator Radio Vocativ, Revista Vocativ, Vocativ Plus, il romeno