În noaptea dintre sâmbătă 28 și duminică 29 octombrie, ceasul cu o oră înapoi

Web Hosting

De ce se schimbă ora? – Schimbarea orei ne permite dormim mai mult. Tocmai această scădere bruscă a perioadei de lumina de zi este motivul sentimentului de nelinişte şi de melancolie care caracterizează primele zile ale noului calendar. Este o fază de tranziţie şi de adaptare.

Odată cu revenirea la ora de iarnă, avem de fapt un pic mai mult timp pentru a dormi şi acest lucru face tranziţia mai puţin traumatizantă decât o face schimbarea orei din primăvară, când este ”lipsa” o oră de odihnă. Seară vom lua timpul primul somn pentru a merge la culcare, indiferent de timpul indicat de ceas.


Schimbarea orei se face de două ori pe an, în lunile Martie şi Octombrie. În luna Martie, atunci când se trece la ora de vară, ceasul se da cu o oră înainte iar în luna Octombrie această oră reapare, ceasul fiind dat cu o oră în urmă.

DTS (Daylight Saving Time) sau ora de vara, a apărut din necesitatea omenirii de a se bucură mai mult de lumina şi căldură pe care le dădea soarele vara. Dând ceasul cu o oră înainte în martie, ne putem bucură de mai multă lumina pentru a realiza toate activităţile de dimineaţă până seara iar în luna noiembrie revenim la timpul standard.

Primele date legate de această schimbare de ora îşi au originea în 1784, când Benjamin Franklin a propus o astfel de modificare. În 1907, şi în următorii ani Willian Willett a propus Parlamentului trecerea la ora de vară pentru ca toţi oamenii beneficieze cât mai mult de ce oferea soarele dar încercarea lui a rămas fără success. În contextul Primului Război Mondial, Germania adopta această schimbare pentru a beneficia de mai multe ore de lumină şi pentru a păstra energie pe care o utilizeze în bătălii. În Statele Unite ale Americii, devine o practică standardizată de către Congres abia în anul 1966.

Ora de vară aduce mai multe beneficii celor ce locuiesc la o distanţă mai mare de ecuator pentru ziua are semnificativ mai multe ore vara decât iarna. În zonele mai apropiate de ecuator, ziua este aproximativ la fel de lungă pe parcursul unui an. Din acest motiv, mai multe oraşe şi ţări din apropierea zonei ecuatoriale nu au aderat la acest sistem DST.

Se consideră trecerea la ora de vara, respectiv la ora de iarnă, are un efect pozitiv în ceea ce priveşte incidenţa crimelor şi a accidentelor rutiere. De asemenea, cum ziua are un număr mai mare de ore, această are un impact pozitiv din punct de vedere al consumului de energie pentru se utilizează mai puţin curent electric pentru a lumina casele, spaţiile de producţie şi de birouri. Totuşi, există şi studii care evidenţiază faptul acest consum redus este urmat de un consum mai mare de energie atunci când se trece la ora de iarnă, pentru ziua se scurtează.

Mai puţin de 40% din ţările de pe Glob observă această schimbare de oră. Cei ce trec la ora de vară au avantajul de a se bucura de zile cu un număr mai mare de ore şi de lumina naturală seara. Acest lucru se întâmplă pentru zilele devin mai mari pe măsură ce Pământul trece de la iarnă la vară, cu cea mai lungă zi din an la solstiţiul de vară. Pe timp de vară Pământul care se mişcă în jurul propriei axe la un unghi, este direct înclinat spre Soare. Din acest motiv, diferite zone de pe Glob sunt expuse la razele soarelui în diferite perioade din an. Regiunile îndepărtate de ecuator şi apropiate de poli au cele mai multe beneficii din schimbarea orei pentru , de-a lungul anotimpurilor, schimbările sunt semnificative.

Pe lângă avantajele deja subliniate în ceea ce priveşte numărul de crime şi accidente rutiere, se consideră DTS ajută şi la un echilibru atunci când vine vorba de raportul viaţă profesioanalăviaţă personală. Cum ziua este mai lungă, persoanele pot beneficia de timp pentru activităţi sportive, recreative, cu familia.

Facebook Comments