În România, mai bolnav decât orice pacient este sistemul medical de stat

nu ai bani, mori

Numărul pacienţilor internaţi în spitalele private a crescut cu 20% anul trecut faţă de anul anterior, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

De la bugetul statului se alocă bani mulți pentru sănătate dar unde ajung acești bani? Sistemul de stat al sănătății este precar, în vreme ce sectorul privat se dezvoltă tot mai mult.

Nu cumva acest scenariu a fost atent pus la punct, distrugerea sectorului public pentru a favoriza pe cel privat și nicidecum nu este o consecință firească?

Contribuabililor li se cer bani pentru sănătatea ca apoi, când au nevoie, să scoată sume colosale din buzunar pentru a se trata la privat unde dotările sunt moderne iar o noapte de spitalizare ajunge să coste între 200 și 300 de lei pe noapte și aceeași medici care lucrează și în sectorul public să fie întâlniți și la privat. Știm deja cum acești medici îndeamnă ”clienții” deci nu le mai putem spune doar pacienți, către clinicele private. Întrebarea oricărui om este următoarea: dacă sunt nevoit să mă tratez la spitale private, unde plătesc integral, de ce să mai dau bani la stat pentru sănătate?

Banii de la sectorul public ajung pe căi întortochiate fie spre industria importatorilor de medicamente, pe servicii făcute și mai ales nefăcute sau taxate umflat, pe licitațiile trucate, pe salariile medicilor care nu fac altceva în spitalele de stat decât să trimită  ”clienți” spre privat. Deci, medicul este plătit de la stat să stea în spitalul public câteva ore în care nu să trateze bolnavul, ci să-l trimită la privat unde, același medic, să îl trateze pe cheltuiala bolnavului. Atunci, desființăm complet sistemul de stat și ne tratăm cu toții la privat sau, medicii de la stat să NU aibă voie să lucreze și la privat. Mai mult, managerii spitalelor de stat să fie angajați doar pe baza unui plan de management pe care dacă nu îl împlinesc să poată să fie trași la răspundere. Câți directori de spital au ajuns în pușcărie pentru că ar fi cheltuit aiurea banii spitalului?

În România, mai bolnav decât orice pacient este sistemul sanitar, cine îl va putea vindeca de prea-scump plătita ineficiență? – este de fapt o vacă de muls pentru mafia din sector.