În SUA se urzește un complot care să-l determine pe Papa Francisc să demisioneze

Papa Francis, dincolo de zvonuri, își continuă munca sa remarcabilă, pregătindu-se pentru viitoarea călătorie africană, dar… fără a neglija să se actualizeze asupra focarelor de tensiune care, aici și acolo, au scopul de a-i slăbi pontificatul, supunându-l la stres constant.

Acum câteva zile, un eseu scris de jurnalistul Nicolas Senéze de la ziarul catolic La Croix, a fost pus în vânzare în librăriile franceze, cu titlul: ”Cum vrea America să schimba Papa” (editura Bayard). Potrivit Il Messaggero.it

O cronică care începe cu atacurile frontale asupra lui Bergoglio cu exact un an în urmă, la sfârșitul lunii august, când acesta a fost în Irlanda.

Fostul Nunțiu la Washington, Carlo Maria Viganò, cu o scrisoare către unele ”cluburi” conservatoare, a deschis oficial războiul contra pontificatului, subliniind inconsistențe și tactici, cerându-i Papei răspunsuri la unele evenimente din cadrul bisericii cu privire la gestionarea dosarului pedofiliei.

Viganò a cerut în mod deschis demisia Papei. ”Bombardamentele” au continuat și mai dure și, cu trecerea lunilor, a rezultat faptul că toate acestea aveau o matrice comună la diferite centre de putere, legate de Steve Bannon, ideologul căruia până și președintele Trump i s-a confesat.

Dar, geografia variată a frontului anti-Bergoglio a fost dezvăluită și mai bine mai târziu, ajungând de la anturajul președintelui brazilian Bolsonaro până în Italia, la rețeaua sovranista a lui Matteo Salvini.

Granițele atacurilor, care nu sunt întotdeauna definite și identificabile la prima lectură, ridică nivelul de îngrijorare la Vatican.

Cu câteva luni în urmă, Cardinalul german Kasper, comentând atacurile împotriva suveranului pontif, a dat o linie simplă spre dezvăluirea a ceea ce nimeni până atunci a îndrăznit să-și exprime: „Există oameni cărora pur și simplu nu le place acest pontificat. Vor să se termine cât mai curând posibil ca să aibă, ca să spunem așa, un nou conclav. Ei doresc, de asemenea, să se meargă numai în favoarea lor, să aibă un rezultat care să se potrivească ideilor lor”.

Kasper a precizat că există un plan în cercurile interioare ale Americii: adversarii lui Francis ar dori să vadă o schimbare de conducere. Desigur, un rebound în Vatican nu este un lucru ușor, în ciuda fostului Nunțio care atacase pe pontif frontal, chestiunile Bisericii nu sunt deloc localizabile într-un pol anume, ci mai de grabă vin privite global.

De exemplu, sub pontificatul Sfântului Ioan Paul al II-lea, la Vatican, regula era să nu se denunțe pedofilii autorităților, ci să se rezolve totul în interior fără a se stârni scandaluri.

Trebuie spus că în acest moment fronturile deschise care se despart de Biserica lui Francisc nu sunt puține, atât în interiorul, cât și în exteriorul zidurilor Leonine. Lista e lungă.

Dincolo de dezacordurile interne tradiționale ale Curia (unde scrisorile corbilor au reînceput să circule), diviziile emerg în Germania. Episcopia germană (cea mai generoasă după cea americană) este împărțită și, în câteva luni, va fi chemată să decidă asupra reformelor tabu, cum ar fi celibatul preoțesc și deschiderea către femei.

În plus față de caz exploziv german, există criza din Statele Unite și cea din Chile; Acest lucru este urmat de criza care îi afectează pe episcopii francezi care fac, de asemenea, obiectul controalelor asupra subiectului violenței; apoi și nemulțumirea în urma deschiderilor față de China; în cele din urmă, se adaugă dezamăgirea polonezilor la lipsa de considerație a memoriei lui Ioan Paul al II-lea.

Pe scurt, pe biroul lui Francis problemele continuă să se suprapună.

Nicolas Senéze identifică în două documente originea ostilităților atât de active față de pontif dinspre mai multe centre externe de putere.

Reacția lor poate fi urmărită înapoi la exhortația apostolică Evangelii Gaudium (pentru critica teoriei căderii favorabile a pieței libere, în funcție de care profitul unora ar avea efecte benefice asupra tuturor. Pentru Papa asta este o opinie niciodată confirmată de fapte, care exprimă o încredere „grosolană și naivă” în bunătatea celor care dețin puterea economică și în mecanismele sacre ale sistemului economic. Între timp, exclușii continuă să aștepte.)

Pe de altă parte, enciclica Laudatio Si dedicată protecției mediului, un text care stabilește bazele pentru o revoluție de jos în sus și ajunge la o mișcare planetară capabilă de a reînnoi stilul de viață tipic vestic și de a face loc pentru o nouă conștiință asupra mediului: ”Fără emisii de CO2, oprim consumul de hidrocarburi, regândim într-un mod global comportamente individuale, chiar și …în supermarket.”

Un astfel de text, prin gura unei singure figuri morale a nivelului planetar, cum este Papa, ar putea să îngrijoreze serios multe lobby-uri, începând cu cea a petrolului american, la care se adaugă lobby-ul financiar și cel al agro-industriei, care s-au alăturat de curând în lupta împotriva Papei.

Potrivit tezei, redde rationem în cadrul bisericii ar putea veni cu Sinodul asupra Amazoniei. Sunt cei care deja suflă în foc.

Unii cardinali conservatori au lansat deja ideea asupra faptului că alte schimbări radicale vor fi în doctrina catolică, pe tema celibatului preoțesc sau a femeilor diacon sau chiar preot, asupra cărora aceștia le văd ca inacceptabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.