Încă un apocalips ratat!… Pe 31 august ”ne salută” un asteroid uriaș dar fără niciun pericol

31 august 2017
Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Un asteroid, clasificat ca fiind  „potențial periculos”, va apărea în noaptea dintre 31 august și 1 septembrie, nu departe de planeta noastră dar, în orice caz, la o distanță sigură. Este puțin mai mare decât cometa explorată de Rosetta, de circa 4,3 kilometri în diametru, și va ajunge la mai puțin de 7 milioane de kilometri (de 18 ori distanța dintre Pământ și Lună). Nu este suficient pentru a reprezenta un risc, dar suficient de aproape pentru a fi văzut confortabil cu binoclurile sau cu un telescop mic, chiar și din Italia.

Numele lui este ”3122 Florence”, descoperit în 1981 și numit după britanica Florence Nightingale,  “doamna cu felinarul“ din războiului Crimeii, considerată fondatorul asistenței medicale moderne. Asteroidul este unul dintre cele mai mari obiecte din categoria Pha (Potentially hazardous asteroid), care poate, ca orbită și mărime, să reprezinte o amenințare pentru planeta noastră.

Oricum, spune Nasa, nu există riscuri care să se poată întâmpla nici măcar în secolele care vin. Prin urmare, va fi o vânătoare de asteroizi, ceea ce așteaptă astronomii și entuziaști, cu ochii pe cer, în seara zilei de 31 august: „Va fi o trecere relativ aproape, cel mai aproape de la anul 1800 încoace pentru un asteroid la fel de mare, și poate fi observat cu un simplu binoclu”, explică Gianluca Masi, astrofizician și director al Observatorului Virtual Telescope Ceccano, care va difuza live streaming tranzitul de la 21:30 din 31 august.

”Asteroidul se deplasează spre nord: va tranzita, printre altele, între constelația Capricorn, Vărsător, Dolphin, Arrow și Swan“, spune Masi. Aceasta va fi o traiectorie care, pornind de la sud, va traversa unele dintre cele mai cunoscute constelații. Când vine vorba de cea mai mică distanță, cel mai ușor de văzut va fi în zona Vărsător, pe 31 august.

Dar cea mai mică distanță a Pământului de această uriașă „piatră” va fi, de asemenea, și o oportunitate pentru oamenii de știință. Radarele sunt pregătite cu instrumentele lor pentru a lua măsuri. În ciuda orbitei sale bine cunoscute, puține lucruri se cunosc despre caracteristicile și compoziția sa. Din variațiile de luminozitate a fost posibil să se determine faptul că se rotește în jurul său în doar două ore. În special, cu radarele, potrivit Center for Neo studies, NASA, imaginile de înaltă rezoluție vor putea capta detalii până la 10 metri.  Sinteza La Repubblica.

Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •