ÎNCEPE URGIA: Pentagonul a confirmat că l-a ucis pe Qassem Soleimani, cel mai puternic general iranian din Irak, la ordinul lui Donald Trump

Una dintre cele mai proeminente și importante figuri militare ale Iranului, generalul Qassem Soleimani, șeful elitei forței Quds, a fost ucis într-un atac cu rachete pe aeroportul din Bagdad, au spus oficialii – Autorul atacului: Statele Unite.

Într-o știre care a reverberat imediat în toată regiunea, oficialii au spus că și un comandant principal al forțelor miliției irakiene, Abu Mahdi al-Muhandis, a fost ucis în greva convoiului lor din aeroport.

„Inamicul american și israelian este responsabil pentru uciderea mujahedinilor Abu Mahdi al-Muhandis și Qassem Soleimani”, a spus Ahmed al-Assadi, purtătorul de cuvânt al grupului de susținere al forțelor populare irakiene de mobilizare a milițiilor susținute de Iran.

Soleimani, 62 de ani, a fost o figură militară legendară în Iran și nu numai, după ce inițial și-a făcut numele de comandant în timpul lungului și sângerosului război dintre Iran și Irak, în anii 80, un conflict în care statele Unite s-au poziționat de partea forțelor liderului irakian Saddam Hussein.

Ulterior, Soleimani a sprijinit luptătorii kurzi și anti-isis atât în ​​Irak, cât și în Siria. În calitate de șef al Forței Quds iraniene, el a fost însărcinat să supravegheze forțele sale operative deosebit de bine pregătite.

Atacul ar fi fost condus de Statele Unite și se așteaptă ca tensiunile să crească imediat, ajungând – evitabil, dacă s-ar vrea –  la declanșarea unui război al SUA contra Iranului.

În plus, Trump a făcut un pas fără precedent în declararea Corpului de gardă revoluționară islamică iraniană – filiala armatei iraniene din care aparținea Soleimani – o organizație teroristă care s-a opus Pentagonului și Agenției Centrale de Informații, în aprilie.

Forța Quds a IRGC, condusă de Soleimani, a fost desemnată organizație teroristă din 2007.

Desemnarea aceasta a grupului a fost cea mai importantă, într-o declarație a Departamentului Apărării, prin care SUA și-a asumat responsabilitatea pentru moartea lui Soleimani.

„Sub conducerea președintelui, armata americană a întreprins acțiuni defensive decisive pentru protejarea personalului american în străinătate, ucigând Qasem Soleimani, șeful Forței Revoluționare a Gărzii Revoluționare Iraniene-Corpul Quds, o organizație teroristă străină desemnată de SUA”, Alyssa Farah, secretarul de presă al Pentagonului, a afirmat într-o declarație.


Poziția SUA:

„Dacă primim știri despre atacuri, vom lua și măsuri preventive pentru a proteja forțele americane, pentru a proteja viețile americane. Jocul s-a schimbat „, a spus Trump.


Atacul pe aeroportul din Bagdad a ucis un număr de cinci persoane, lovind două vehicule separate.

A fost al doilea atac asupra aeroportului în câteva ore și unele rapoarte spun că Mohammed Ridha Jabri, un purtător de cuvânt al miliției, a fost, de asemenea, ucis.

S-a raportat că un înalt politician irakian și un înalt responsabil al securității au confirmat că Soleimani și al-Muhandis au fost printre cei uciși în atac.

Ei au spus că al-Muhandis a ajuns pe aeroport într-un convoi pentru a primi Soleimani al cărui avion a ajuns din Liban sau Siria.

Atacul aerian a avut loc de îndată ce a coborât din avion pentru a fi întâmpinat de al-Muhandis și tovarășii săi, ucigându-i pe toți.


Soleimani, care a fost considerat unul dintre cei mai importanți oameni implicați în răspândirea influenței regionale a Iranului în ultimii ani, a supraviețuit numeroaselor încercări de asasinat împotriva lui de către agențiile occidentale, israeliene și arabe în ultimele două decenii.


Atacurile vin pe fondul tensiunilor crescute din Irak, care au văzut membrii forțelor milițiilor să se mobilizeze cu scopul să atace ambasada SUA, care este situată în zona verde, o zonă limitată.

Membrii miliției protestau împotriva atacurilor aeriene lansate de forțele americane pe trei site-uri ale miliției Khataib Hezbollah, lângă Qaim, în Irak și pe două site-uri din Siria.

PRETEXTUL SUA: La rândul lor, aceste atacuri aeriene au venit după ce Statele Unite au susținut că o miliție susținută de Iran a fost responsabilă pentru tragerea a 31 de rachete la o bază din provincia Kirkuk, ucigând un antreprenor american și rănind mai multe trupe americane și irakiene. ..

Donald Trump a dat vina pe Iran și a amenințat că se va răzbuna pentru atacul ambasadei americane, în timp ce liderul suprem al Iranului, Ayatollah, Ali Khamenei, a declarat că Washingtonul nu poate „face o blestemăție”.


The New York Times a subliniat joi după-amiază, înainte de a raporta atacurile, secretarul Apărării, Mark Esper, a declarat că armata americană va ataca preventiv forțele susținute de Iran în Irak și Siria dacă există semne că grupuri paramilitarii plănuiau atacuri suplimentare.

Forțele americane au vizat executarea Generalului iranian Qassem Soleimani și reprezintă o escaladare a campaniei lui Donald Trump, luând o poziție din ce în ce mai agresivă față de Teheran.

Trump a preluat funcția în 2017 promițând retragerea Statelor Unite din planul comun de acțiune global din 2015, în Orient, acord dintre Iran, Uniunea Europeană și cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.

Acordul, care a limitat capacitatea Iranului de a îmbogăți materialul nuclear la nivel de arme timp de zece ani, a fost privit pe larg drept una dintre principalele realizări ale politicii externe a fostului președinte Barack Obama.

În timp ce mulți dintre cei mai apropiați consilieri ai lui Trump – inclusiv fostul secretar de apărare James Mattis și fostul secretar de stat Rex Tillerson – l-au sfătuit să încheie un acord, cu care Iranul era considerat conform, președintele i-a ignorat pe consilierii săi, refuzând să certifice conformitatea Iranului în octombrie 2017.

În mai 2018, a declarat că Statele Unite se vor retrage din acord și la sfârșitul anului 2018, atât Mattis cât și Tillerson au părăsit serviciul guvernamental.

De atunci, Trump și administrația sa s-au angajat în ceea ce el a numit o campanie de „presiune maximă”, asemănătoare regimului de sancțiuni din ce în ce mai acut, care a dus la prima sa întâlnire cu dictatorul nord-coreean Kim Jong-un și a diseminat sistematic dezinformarea cu privire la acțiuni, preluat de la Obama pentru a reduce ambițiile nucleare ale Iranului, cum ar fi, afirmarea în mod fals că predecesorul său – care l-a acuzat în repetate rânduri că este un musulman ascuns care nu s-a născut în Statele Unite – a corupt Iranul prin rezolvarea unei dispute legale de lungă durată o răsplată pentru echipamentele militare achiziționate de guvernul iranian anterior.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.