Incidentul Przewodów – Se evită escaladarea conflictului

Evenimentele din ultimele zile au arătat cât de delicată poate deveni situația la granițele Ucrainei cu țările NATO, inclusiv Polonia, Slovacia, Ungaria, Moldova și România.

După invazia rusă de la sfârșitul lunii februarie, teama majoră pentru alianța militară occidentală este că ostilitățile s-ar putea extinde într-una dintre acele țări, forțând NATO să intervină și să se implice în conflict. Potrivit TheConversation.com

Aceste temeri au reapărut după ce o rachetă de fabricație rusă a căzut în satul Przewodów, la câteva mile în interiorul graniței poloneze, pe 15 noiembrie, ucigând doi fermieri. Acest lucru a dat naștere imediat la speculații frenetice că racheta ar fi fost lansată de Rusia, ceea ce ar fi putut determina Polonia să invoce articolul 5 din tratatul NATO.

Articolul 5 nu înseamnă musai un răspuns militar din partea statelor membre NATO. Însă aceștia sunt obligați să acorde „asistență părții sau părților atacate prin luarea imediată de poziție individuală și în comun cu celelalte părți, prin acțiunile pe care le consideră necesare, inclusiv utilizarea forței armate”.

Acest articol a fost invocat o singură dată în trecut, în urma atacului terorist al-Qaeda de la New York din 11 septembrie 2001. Conceptul strategic al NATO din 1999 identificase deja terorismul ca unul dintre riscurile de securitate pentru statele membre. Drept urmare, NATO și-a lansat primele operațiuni în afara regiunii euro-atlantice când a trimis o forță în Afganistan pentru a elimina ceea ce percepea a fi structura de comandă și control a Al-Qaida.

Pentru a invoca articolul 5 acum, ar trebui să existe dovezi puternice că rachetele care au aterizat în Polonia au fost lansate de Rusia ca un act deliberat de ostilitate. Dar președintele polonez Andrzej Duda a spus că este foarte probabil ca racheta să fi fost folosită de apărarea antiaeriană a Ucrainei în încercarea de a doborî rachetele rusești.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a mai sugerat că accidentul din Polonia a fost „probabil” rezultatul activității de apărare aeriană a Ucrainei. Ultimele zile au fost marcate de un baraj concertat de rachete de croazieră și balistice împotriva infrastructurii civile din orașe ucrainene, inclusiv Kiev și Lviv, care se află în apropierea graniței Ucrainei cu Polonia.

Ce urmeaza?

Care sunt opțiunile Poloniei și ce înseamnă aceasta pentru NATO? Polonia ar putea invoca articolul 4 din Tratatul Atlanticului de Nord, care prevede că: Părțile se vor consulta ori de câte ori, în opinia uneia dintre ele, integritatea teritorială, independența politică sau securitatea uneia dintre părți este amenințată.

Articolul 4 a fost invocat anterior. Turcia a făcut acest lucru în 2015, în urma atacurilor teroriste după războiul din Siria. Și în martie 2022, opt țări — Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia — au invocat articolul 4 ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia.

Articolul 4 nu are aceleași implicații pentru escaladarea militară precum articolul 5, așa că nu ar însemna neapărat tensiuni crescute. Și BBC raportează că prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki ar fi spus că majoritatea dovezilor adunate până acum indicau că nu ar fi nevoie să se declanșeze articolul 4. Dar el a adăugat: „Acest instrument este încă în mâinile noastre și, de desigur, vom lua o decizie în privința asta”.

Deci se pare că prudența este la ordinea zilei, cel puțin deocamdată. Dar care sunt opțiunile NATO într-un caz ca acesta? Statele membre ale Alianței au furnizat Ucrainei echipamente de apărare aeriană limitate, dar din ce în ce mai eficiente. Membrii NATO furnizează, de asemenea, o gamă largă de armament, inclusiv tancuri de ultimă generație, rachete antitanc NLAW și muniție. Ucraina a beneficiat și de informații furnizate de agențiile țărilor membre.

NATO a oferit antrenament trupelor ucrainene de la invazia Donbassului și Crimeei în 2014. Acest lucru a ajutat la transformarea armatei ucrainene în forța care a fost atât de eficientă în apărare și, în ultimele luni, rapidă și flexibilă în ofensivă. Aproximativ 4.700 de soldați ucraineni fuseseră deja antrenați la bazele militare din Marea Britanie, potrivit unui raport Sky News din septembrie. Alți aliați occidentali, inclusiv Noua Zeelandă, Suedia și Țările de Jos, au oferit, de asemenea, instruire trupelor ucrainene.

Crește asistența NATO în zonă

Incidentul din Polonia, probabil, va duce la desfășurarea de către NATO a mult mai multe trupe în țările care se învecinează cu Ucraina sau Rusia. Pe tot parcursul conflictului, NATO a făcut toate eforturile pentru a nu fi manevrat într-o situație în care ar fi implicat în vreo luptă. De asemenea, NATO dorește să nu fie o creștere a tensiunilor în regiune, ceea ce ar risca o viitoare desfășurare în masă.

Mai probabil este ca Forțele de înaltă pregătire ale NATO să fie plasate în așteptare pentru o desfășurare rapidă. Aceste trupe sunt disponibile cu un preaviz scurt pentru desfășurare în zonele de tensiune sau conflict. Exercițiile Brilliant Jump 2022 desfășurate în Norvegia în martie 2022, care au implicat 3.300 de forțe navale, aeriene și terestre din 12 țări membre, ca parte a Brigăzii de pregătire ultra înaltă a NATO, s-au concentrat pe desfășurarea rapidă și interoperabilitatea.

Așadar, se pare că răspunsul NATO va fi să dezvolte capacitatea Ucrainei de a se apăra, menținând în același timp forțele sale într-o stare de pregătire și alertă în cazul în care va fi atrasă în conflict. Alianța NATO va face tot posibilul pentru a evita escaladarea într-un război total cu Rusia, oferind Ucrainei totul, cu excepția soldaților săi pe câmpul de luptă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.