Încotro? – serial oarecum incomod – partea întâi

Înainte de a schimba ideea, asigură-te că posezi, mai înainte, una!

O nouă serie de articole legate de obiceiuri noi și vechi, de cultură și civilizație, sau cel puțin așa-zise! Vom căuta împreună un ÎNCOTRO al umanității.

Moda se agață inevitabil de estetică, de nou, de a ţine pasul  cu transformările care se petrec în societate.  (Firește că nu am putea merge la birou îmbrăcați precum vânătorii pădurilor preistorice!… sau la plajă în costum și cravată!) Dar mai ales, moda se agață și de mesajul subtil pe care mai marii lumii vor să-l inoculeze în conştiinţa omului de azi sau din viitorul imediat.

Produsele culturale au fost folosite ca mijloc de ,,spălarea creierului”, de impunere a unor idei și concepte, într-un cuvânt, la manipularea oamenilor. Educația are și partea ei rea: manipulează spiritele slabe. Am scris cuvântul educație și desigur că mă refer și la platforma școlară cumva, dacă vă era teamă că pot fi confuz!… Li se predă copiilor informații care au rolul să-i pregătească nu pentru a deveni independenți sau să-și caute individual dezvoltarea lor spirituală, împlinirea personală, ci pentru a deveni consumatori, și mai ales supuși voinței puterii, ușor de dus de nas!…  Se dorește obținerea unei mase compacte de manevră, lipsită de personalitate și idei proprii, deculturalizată, metișizată, lipsită de tradiții, credințe sau valori.

Deceniile trecute era la modă în orice film sau reclamă o țigară aprinsă. Astăzi gestul este nu doar vulgar, ci și în afara timpului, fiindcă se duc lungi campanii de convingere a fumătorilor să renunțe la viciu. Foarte bine, dăunează sănătății, așa este. Afacerile cu tutun prosperă, monopolul îl deține, cine credeți?  Dar pe sticlele cu alcool de ce nu se desenează efectele sale, precum pe pachetele de țigări? Dar pe alimentele chimizate excesiv, de ce nu sunt avize precum că acestea produc grave boli și transformări metabolice? Dar anumite produse culturale de ce nu au etichete care să indice limpede efectele lor negative? De exemplu înlocuirea muzicii cu zgomot (ai senzația că au înregistrat sunetele iadului sau într-o secție industrială, vocaliștii nu scot vorbe ci sunete onomatopeice, urlete, instrumentele scot „un ceva” lipsit de ritm plăcut și armonie) sau înțesate cu mesaje subtile care îndeamnă la violență și derută? Ori pe biletul la meci să scrie că fotbalul este o industrie și nu un sport. Dacă statele ar ține la sănătatea cetățenilor săi, ar arunca în ilegalitate producția, comercializarea și consumul „de orice” , care dăunează sănătății cetățenilor lor. Dacă popoarele vor pacea, de ce se înarmează sau produc și vând arme?  Să mai vorbim de mesajele sexuale mai mult sau mai puțin explicite din orice spot publicitar? Înţelegeţi că se invocă sănătatea numai când se vrea! Se invocă pacea și libertatea numai într-un anumit context. În rest, de la neolitic încoace, totul merge spre… distrugerea Pământului și a ființei umane.

Tot în deceniile trecute moda rockerilor era asociată în filme cu profilul personajului negativ, astăzi, este în vogă moda unificatoare, aproape că nu mai există îmbrăcăminte exclusiv masculină și feminină. În numele libertății se petrec cu ușurință și derapaje de la firescul naturii.

Cineva ,,impune”, care muzică este la modă și care nu, care scriitor este bun și care nu și așa mai departe. Nu este piața, cererea, gustul omului, acestea sunt pur și simplu IMPUSE, deși nu vă dați mereu seama. În funcție de cât poate fi folosit produsul pentru scopurile obscure ale puterilor mondiale.

Veți spune că sunt prea influențat de teoriile conspiraționiste. Nu aveți de cât! Urmăresc atent cum este invocată libertatea doar atunci când mesajele care distrug valorile naturale trebuie musai să pătrundă peste tot și să opereze eficient pentru atingerea scopurilor. Văd cum de dragul noului producem urâtul și otrava.

Sub scuza că ceva este la modă sau nu este la modă, se impun moduri de viață care, chiar dacă inițial șochează, prin marketing eficient și prin manipulare, devin normalitate sau nevoi. Se inventează așadar nevoi de care efectiv nu aveam nevoie, ba mai mult, acestea ne sunt și sfârșitul… Cheltuim resursele planetei într-o accelerată cursă a așa-zisului progres. Cât progres este în viața interioară a omului? Pare că Viciile și Virtuțile sunt mereu aceleași. Tehnologiile, da, sunt un progres și ne bucurăm de ele, însă ni se strecoară odată cu acestea și moduri de viață care ne dezumanizează. Fiindcă nu lucrurile sunt rele, ci uzul lor!

Invocarea libertății nu poate conduce la ceva în afara nici unui context natural, constitutiv al ființei. Libertatea de a-mi vârî capul pe o ghilotină!… Odată ce există legi, acestea stabilesc și morala? Dacă ne dăm libertate absolută, la ce mai avem nevoie de legi? Observați ce ușor lunecă prea multa Libertate în Anarhie? Omul nu poate evolua în ceva dezumanizant de dragul libertății absolute. Este lesne să observați faptul că tocmai cei care invocă libertatea aruncă în sclavie milioane de oameni și generații viitoare iar noi acceptăm acestea fiindcă ,,educația”, morala vremii ne obligă.

Estetica a luat o stradă uimitoare. Ceea ce,  cu ceva vreme în urmă era armonie și frumosul acela care umplea sufletul de bucurie, astăzi urâtul, contrastele violente, au devenit artă. În toate domeniile artistice se promovează urâtul până când  oamenii îl vor considera ceva bun și normal. Priviți arhitectura lipsită de orice armonie. Priviți designul oricărui produs și întrebați-vă de ce promovăm intens urâtul? Pentru a exprima realitatea care adesea este și urâtă? Nu. Altul este scopul.

Modei (fie că vorbim de vestimentație, aranjarea părului sau machiajul, gestualitatea, vorbirea, comportamentul social), dacă îi urmărim istoria, găsim secole de strădanii de a exprima mereu noul însă niciodată dizarmoniile, inesteticul, nu au dus urâtul la rang de artă și au reușit să exprime cumva și realitatea de atunci.

Atât pentru astăzi, mă opresc aici, dar în edițiile viitoare voi relua unul cât unul argumentele modei, artelor, noilor obiceiuri și, desigur, încotro vor să ne ducă de nas ca pe vite la abator prin aceste mijloace exploatate intens.

A nu se înțelege că sunt prea conservator, adeptul păstrării a tot ce este vechi fără să adăugăm nimic nou, omului nimeni și nimic nu-i poate stăvili creația. Sau să credeți că sunt împotriva gusturilor altora, nicidecum, ci împotriva să aibă acele gusturi IMPUSE prin manipulare.

Gustul omului nu-i latrină, așa că fiecare face cum și ce vrea, măcar de i-ar și folosi!

Până la articolul următor vă doresc să reușiți să căpătați filtre intime personale prin care să acceptați sau să nu acceptați ceea ce vi se impune prin mijloacele media, prin reclame, prin ceea ce vedeți în lume. Să vă placă ceva …doar fiindcă în forul vostru intim a trezit acel ceva, armonia, bucuria, plăcerea…  UTILUL.

_________________________________________

Orice sugestie sau comentariu ne-ar ajuta să îmbunătățim ziarul. Iar dacă poți considera articolul interesant și demn să îl afle și alții, te rugăm să îl distribui, ai aici mai jos butoanele anume. Mulțumim.