Infarct – salvezi sau te salvezi

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Infarctul afectează cel puțin o data în viață, marea majoritate a oamenilor și este una dintre principalele cauze de deces în lume. În acest caz, fiecare secundă contează și știind bine ce să facem, ne-ar putea salva viața sau am putea salva viața altcuiva.

Când suntem afectați de infarct apare, de fapt, o ocluzie bruscă a unei artere coronare cauzate de un trombus, ceea ce conduce până la moarte, dacă nu executăm imediat și corect măsurile necesare.

Primul gest înainte de toate este să suni la ambulanță la numărul 112 apoi imediat să-ți provoci o tuse puternică și să respiri profund pentru minim două secunde și apoi iarăși să tușești. Simularea acestei tuse vei spune că ar putea fi ceva dificil. Știind că îți poate salva viața, cred că vei reuși!

Când respiri profund se trimite mult oxigen în plămâni, tusea exercită o puternică presiune pe inimă, care pompează sângele.

Lucrul pe care NU trebuie să-l faci este: să te lași cuprins de panică, să te așezi pe pământ și să ridici picioarele.

Auzeam ieri la Radio Due, un sfat foarte interesant pentru cei care acordă primul ajutor și fac un masaj cardiac. Fiind extrem de important ritmul acestui masaj, sfatul este să vă amintiți una dintre următoarele piese celebre, pe care deja le-ați ascultat de sute de ori, și să efectuați masajul cu ritmul uneia dintre aceste piese, fredonând-o în minte.

În mod sigur cea mai nobilă acțiune a noastră este să salvăm viața unui om.

Iată câte ceva despre primul ajutor, preluat de la Cristina Ionescu.

Semnele unui infarct:

Durerea toracică este cel mai frecvent simptom

Când se produce un infarct, înseamnă miocardul nu mai este hrănit, iar celulele sale încep moară. În majoritatea cazurilor, persoanele afectate mor la 3-4 ore de la incident dacă nu sunt ajutate. De aceea, este important recunoaşteţi simptomele stopului cardiac. Cel mai frecvent semn este durerea toracică, ce poate iradia spre umăr, baza gâtului sau spate. Această este foarte intensă şi durează peste 10-15 minute. Poate fi însoţită de transpiraţii reci şi fenomene digestive precum: greaţă, vărsături, dureri epigastrice, dar şi de ameţeli, respiraţii scurte şi frecvente, bătăi de inima rapide sau neregulate. Sunt însă şi cazuri în care victima simte nu are aer sau prezintă tulburări de ritm.

Daţi-i bolnavului mestece o tabletă de aspirină

Primul lucru pe care trebuie -l faceţi după identificarea simptomelor este anunţaţi medicul. Apoi, ţineţi cont de câteva reguli de prim ajutor. Dacă bolnavul este conştient, sfătuiţi-l întrerupă orice efort fizic, ajutaţi-l se aşeze şi daţi-i mestece o tabletă de aspirina în timp ce chemaţi ambulanţa la numărul 112.

Evaluaţi-i funcţiile vitale…

În cazul în care victima este inconştienţă, evaluaţi funcţiile vitale şi începeţi manevrele de resuscitare cardio-respiratorie. Îndepărtaţi cravata şi alte accesorii care pot determina compresia cailor respiratorii, urmăriţi bolnavul timp de 5 secunde pentru a vedea dacă respiră şi verificaţi-i pulsul. Aşezaţi-l în decupit dorsal (culcat pe spate) pe o suprafaţă dură, cu capul uşor ridicat spre umeri (eventual introduceţi un rulou din material moale sub gât), pentru limba şi ţesuturile moi nu îl împiedice respire.

Începeţi manevrele de resuscitare

În situaţia în care pacientul nu respiră, dar are puls, ridicaţi-i bărbia, deschideţi-i puţin gura şi după ce inspiraţi adânc lipiţi buzele de gura lui şi expiraţi. Atenţie: respiraţia corect aplicată trebuie ridice toracele bolnavului. Repetaţi manevra cam de 10 ori într-un minut şi îndepărtaţi de bolnav imediat după insuflarea aerului, având grijă verificaţi pulsul după fiecare zece respiraţii. Dacă pacientul nu are nici puls, nici respiraţie, faceţi doar două respiraţii gură la gură, apoi începeţi masajul cardiac într-un ritm alert. După 15 compresii, ridicaţi-i bărbia, realizaţi două respiraţii şi continuaţi aşa.

Masajul cardiac realizat greşit poate înrăutăţi starea

Masajul cardiac făcut greşit poate înrăutăţi starea bolnavului. Aşadar, pentru a fi siguri executaţi corect „exerciţiul”, identificaţi sternul (capul pieptului) şi, cu degetul mijlociu plasat în acest loc, aşezaţi prima mâna peste cealaltă şi întrepătrundeţi degetele pentru a va asigura presiunea nu este aplicată pe coaste. Îngenuncheaţi lângă pacient şi apăsaţi cu toată puterea, astfel încât sternul coboare 4-5 centimetri. Manevră trebuie fie regulată şi neîntreruptă. Dumnezeu să vă ajute.

Iată și piesele despre care se vorbea la radio:

 

 

 

Orice sugestie sau comentariu ne-ar ajuta să îmbunătățim ziarul. Iar dacă poți considera articolul interesant și demn să îl afle și alții, te rugăm să îl distribui, ai aici mai jos butoanele anume. Mulțumim.

Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •