Infarct – salvezi sau te salvezi

Infarctul afectează cel puțin o data în viață, marea majoritate a oamenilor și este una dintre principalele cauze de deces în lume. În acest caz, fiecare secundă contează și știind bine ce să facem, ne-ar putea salva viața sau am putea salva viața altcuiva.

Când suntem afectați de infarct apare, de fapt, o ocluzie bruscă a unei artere coronare cauzate de un trombus, ceea ce conduce până la moarte, dacă nu executăm imediat și corect măsurile necesare.

Primul gest înainte de toate este să suni la ambulanță la numărul 112 apoi imediat să-ți provoci o tuse puternică și să respiri profund pentru minim două secunde și apoi iarăși să tușești. Simularea acestei tuse vei spune că ar putea fi ceva dificil. Știind că îți poate salva viața, cred că vei reuși!

Când respiri profund se trimite mult oxigen în plămâni, tusea exercită o puternică presiune pe inimă, care pompează sângele.

Lucrul pe care NU trebuie să-l faci este: să te lași cuprins de panică, să te așezi pe pământ și să ridici picioarele.

Auzeam ieri la Radio Due, un sfat foarte interesant pentru cei care acordă primul ajutor și fac un masaj cardiac. Fiind extrem de important ritmul acestui masaj, sfatul este să vă amintiți una dintre următoarele piese celebre, pe care deja le-ați ascultat de sute de ori, și să efectuați masajul cu ritmul uneia dintre aceste piese, fredonând-o în minte.

În mod sigur cea mai nobilă acțiune a noastră este să salvăm viața unui om.

Iată câte ceva despre primul ajutor, preluat de la Cristina Ionescu.

Semnele unui infarct:

Durerea toracică este cel mai frecvent simptom

Cândse produce un infarct, înseamnă miocardul nu mai este hrănit, iar celulele saleîncepmoară. În majoritatea cazurilor, persoanele afectate mor la 3-4 ore de la incident dacă nu sunt ajutate. De aceea, este importantrecunoaşteţi simptomele stopului cardiac. Cel mai frecvent semn este durerea toracică, ce poate iradia spre umăr, bazagâtuluisau spate. Această este foarte intensăşidureazăpeste 10-15 minute. Poate fiînsoţită de transpiraţii reci şi fenomene digestive precum: greaţă, vărsături, dureri epigastrice, dar şi de ameţeli, respiraţii scurte şifrecvente, bătăi de inimarapidesau neregulate. Suntînsăşi cazuri încarevictima simte nu are aer sauprezintătulburări de ritm.

Daţi-i bolnavului mestece o tabletă de aspirină

Primul lucru pe care trebuie -l faceţidupă identificarea simptomelor este anunţaţi medicul. Apoi, ţineţicont de câteva reguli de prim ajutor. Dacă bolnavul este conştient, sfătuiţi-l întrerupă orice efort fizic, ajutaţi-l seaşezeşidaţi-i mestece o tabletă de aspirinaîntimp ce chemaţiambulanţa la numărul 112.

Evaluaţi-i funcţiile vitale…

În cazul încarevictima este inconştienţă, evaluaţifuncţiile vitale şiîncepeţi manevrele de resuscitare cardio-respiratorie. Îndepărtaţicravataşi alte accesorii care pot determina compresia cailor respiratorii, urmăriţi bolnavul timp de 5 secunde pentru a vedea dacărespirăşiverificaţi-i pulsul. Aşezaţi-l în decupit dorsal (culcat pe spate) pe o suprafaţădură, cu capul uşor ridicat spre umeri (eventual introduceţi un rulou din material moale sub gât), pentru limbaşiţesuturile moi nu îlîmpiedice respire.

Începeţi manevrele de resuscitare

Însituaţiaîncare pacientul nu respiră, dar are puls, ridicaţi-i bărbia, deschideţi-i puţinguraşidupă ce inspiraţiadânclipiţi buzele de gura lui şiexpiraţi. Atenţie:respiraţia corect aplicată trebuie ridice toracele bolnavului. Repetaţimanevracam de 10 ori într-un minut şiîndepărtaţi de bolnav imediatdupă insuflarea aerului, avândgrijăverificaţi pulsul după fiecare zece respiraţii. Dacă pacientul nu are nici puls, nici respiraţie, faceţi doar douărespiraţiigurălagură, apoi începeţimasajul cardiacîntr-un ritm alert. După 15 compresii, ridicaţi-i bărbia, realizaţidouărespiraţiişicontinuaţiaşa.

Masajul cardiac realizat greşit poate înrăutăţi starea

Masajul cardiac făcutgreşit poate înrăutăţi starea bolnavului. Aşadar, pentru a fi siguri executaţi corect „exerciţiul”, identificaţi sternul (capul pieptului) şi, cu degetul mijlociu plasat în acest loc, aşezaţiprimamânapestecealaltăşi întrepătrundeţi degetele pentru a vaasigura presiunea nu este aplicată pe coaste. Îngenuncheaţilângă pacient şiapăsaţi cu toatăputerea, astfel încât sternul coboare 4-5 centimetri. Manevră trebuie fie regulatăşineîntreruptă. Dumnezeu să vă ajute.

Iată și piesele despre care se vorbea la radio:

 

 

 

Orice sugestie sau comentariu ne-ar ajuta să îmbunătățim ziarul. Iar dacă poți considera articolul interesant și demn să îl afle și alții, te rugăm să îl distribui, ai aici mai jos butoanele anume. Mulțumim.

Articolul precedentcând ne-a dat oala-n foc
Articolul următorUnde să întâmpinăm Învierea Domnului dacă ne aflăm în Italia
Scriitor și jurnalist, fondator Radio Vocativ, Revista Vocativ, Vocativ Plus, il romeno