Înfășurarea unei clădiri întregi într-o pătură anti-incendiu – Cercetare științifică

Înfășurarea unei clădiri într-o pătură anti-incendiu este o modalitate viabilă de a o proteja, primul studiu care evaluează științific această metodă.

Prin testarea riguroasă în laborator a diferitelor materiale de țesături și folosirea lor pentru protejarea structurilor care pot fi expuse la incendii este tema principală la această cercetare, publicată pe Frontiers in Mechanical Engineering, se confirmă faptul că tehnologia existentă poate proteja structurile de un posibil incendiu.

Pentru o înfășurare corectă a clădirilor împotriva incendiilor severe și în zonele cu o densitate mare a populației, sunt necesare avansuri tehnologice în studiul unor materiale și metode de înfășurare, precum și strategii de protecție multi-structură.

„Pătura anti-incendiu este o metodă viabilă de protecție în mediul urban”, spune autorul principal al studiului Fumiaki Takahashi, profesor la Universitatea Case Western Reserve.

„Tehnologia actuală poate proteja printr-o instalație izolantă de un atac de foc relativ scurt, iar evoluțiile tehnologice ulterioare vor permite probabil această metodă să fie aplicată mai larg în situații grave.”

Incendiile din mediile urbane și suburbane pot avea un efect devastator asupra comunităților și reprezintă una dintre cele mai mari provocări pentru vremurile noastre.

Oamenii care trăiesc și lucrează în zone cu risc de incendiu au fost consultate de profesorul Takahashi pentru a afla dacă sunt disponibile produse comerciale care să contribuie la reducerea probabilității de izolare a instalației de iluminare, ceea ce ar reduce daunele la foc și ar îmbunătăți siguranța publică. Aceste motive au motivat cercetarea, iar o anchetă inițială a dezvăluit că acest concept al păturilor de incendiu cu structură complexă este de ceva timp în atenție.

„M-am gândit la o modalitate de a reduce daunele provocate de foc și am găsit o cortină de întârziere a conflagrației pe un brevet american, adică o pătură anti-incendiu, produsă în timpul celui de-al doilea război mondial. În plus, pompierii serviciului forestier din Statele Unite au reușit să salveze o colibă ​​istorică din pădure, învelindu-o cu materialele lor pentru adăposturile de incendii”, a spus Takahashi.

În timp ce există rapoarte anecdotice privind capacitatea acestor tip de pături de a proteja clădirile împotriva incendiilor, cercetările lui Takahashi au evidențiat o lipsă serioasă de dovezi științifice care să susțină aceste afirmații. Pentru a depăși această problemă, finanțată printr-o subvenție a Departamentul de Securitate Națională din SUA, echipa a efectuat numeroase experimente pentru a testa capacitatea diferitelor materiale de a proteja structurile împotriva incendiilor.

„Testele de expunere la foc au determinat cât de bine protejează păturile diferite structuri din lemn, de la o colivie de păsări dintr-o cameră de ardere la un depozit de dimensiuni  reale cuprinse într-un adevărat incendiu. Am testat patru tipuri de materiale textile: aramidă, fibră de sticlă, silice amorfă și carbon pre-oxidat, fiecare cu și fără o suprafață de aluminiu. Mai mult, am efectuat experimente de laborator sub expunere controlată la căldură și am măsurat capacitățile de izolare termică ale acestor materiale de la contactul direct cu flacăra sau căldura radiației.”

Evaluările de laborator și de foc real arată că păturile anti-incendiu ar putea proteja structurile de o scurtă expunere la un incendiu, dar, de asemenea, evidențiază limitările tehnice ale formei lor existente. Sunt necesare progrese tehnologice suplimentare în domeniile compoziției materialelor, metodelor de desfășurare și strategiilor de protecție multi-structură.

Takahashi explică: „Țesăturile din fibră de sticlă sau silice amorfă laminate cu o foaie de aluminiu au dat cele mai bune rezultate, datorită capacității de reflexie ridicate a emisiilor de radiații și a unei izolări termice bune a țesăturii. Noile tehnologii sunt necesare pentru a îmbunătăți capacitatea de a bloca termic pentru mult timp pentru a preveni arderea de la structură la structură.”

El concluzionează sugerând că oricare dintre comunitățile potențial afectate de incendii ar colabora pentru a transforma conceptul de pături anti-incendiu în realitate.

„Implicarea prezentelor descoperiri este că operatorii tehnici, publicul larg și secția de pompieri trebuie să lucreze împreună pentru a adopta o abordare treptată a aplicării eficiente a acestei tehnologii.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.