Influenţa intestinală

Stilul de viaţă dezordonat, alimentaţia necorespunzătoare, stresul sedentarismul, abuzul de antibiotice, distrug flora intestinală. Sunt numai câteva dintre motivele pentru care, în ultimii ani, bolile inflamatorii intestinale, au început să se manifeste în forţă. Flora intestinală are rol de protecţie a mucoasei tubului digestiv, de metabolizare a resturilor alimentare, de oprire a colonizării zonei cu microbi necunoscuţi organismului. Pot apărea unele dezechilibre între microorganismele din intestin: unele scad numeric iar altele se înmulţesc.
Cauzele care pot duce la dezechilibre ale florei intestinale sunt: Consumul excesiv de antibiotice, administrare de citostatice, laxative, imunitatea scăzută, anxietatea (creşte ritmul mişcărilor intestinale cu tendinţa la diaree) sau depresia (scade mişcările intestinale putând duce la constipaţie.
Refacerea parţială a florei intestinale: sursele de Lactobacillus şi Bifidobacterium sunt: iaurtul obişnuit, brânza, berea, vinul, cidrul şi alte băuturi fermentate, ciocolata, pâinea de casă făcută cu drojdie, varza, castraveţii.
Pricipalele boli inflamatorii intestinale sunt colita ulceroasă şi boala Crohn. Colita ulceroasă se manifestă la nivelul intestinului gros, boala Crohn implică orice parte a tractului digestiv, de la gură până la anus, dar frecvent se manifestă în zona intestinului subţire sau a colonului. Reacţia inflamatorie la nivelul tractului intestinal, care nu poate fi ţinută sub control. Ca urmare, peretele intestinal este deteriorat.
SIMTOME
– diaree cu dureri intense (colici abdominale), vomă, dureri de cap, febra peste 38*, deshidratare (senzaţie de sete), slăbiciune, tensiune arterială (palpitaţii), piele uscată.
ALIMENTAŢIE – zeamă de orez, iaurt, orez fiert, piure de legume.
TRATAMENT NATURIST – scorţişoară şi miere (1/2 linguriţă scorţişoară + 2 linguriţe de miere, pe stomacul gol) – usturoi, 1-3 căţei de usturoi întregi (are şi efect antiparazitar)
– tinctura de propolis – 50 picături pe o felie de pâine, pe stomacul gol de 3-4 ori pe zi, (antiinflamator, antiparazitar, antibacterian)
– ceai de Coada şoricelului, 3-4 căni pe zi, calmează durerile, florile de salcâm, calmant gastric pentru gastritele hiperacide, (3 linguri la 1 litru de apă pe stomacul gol).
Pentru stomatite aftoase (probleme legate de cavitatea bucală), după fiecare masă, gargară cu ceai de pelin,salvie sau bitter suedez.
PREVENTIV
Curăţirea intestinelor-Tinctura de nuci verzi: 1 linguriţă în apă sau ceai de 3 ori pe zi pe stomacul gol. Curată stomacul, ficatul şi sângele. Remediu excelent pentru colită de putrefacţie şi sânge îngroşat.
Sănătate şi…urmaţi în primul rând sfatul medicului.
http://lataifas.ro/boli-şi-tratamente-naturiste/26155/
http://www.despreboli.ro/dureri/2014/distrugerea-florei-intestinal-1714/
Revista Formula AS.

Nicoleta Barbu