Informatica, disciplină obligatorie – Mai multe ore de informatică și mai puține de română

Informatica, disciplină obligatorie - Mai multe ore de informatică și mai puține de română
Web Hosting

Mai multe ore de informatică și mai puține de română – așa sunt noile programe, de la clasele 5-8, aprobate de ministrul Educației. Informatica devine materie obligatorie, la gimnaziu.

În plus, elevii vor studia pentru prima data, ca disciplină obligatorie, dezvoltarea personală, un curs menit să-i ajute, să identifice factorii de stress din viață lor, și să câștige încredere în sine.

Informatica va deveni disciplină obligatorie la clasele 5-8, cu câte o oră pe săptămână. Problema este că nu există suficiențe calculatoare în școli, nici profesori specializați. Ca soluție de avarie, ministrul propune ca elevii care nu au acces la un laborator de informatică, să meargă până în cea mai apropiată localitate pentru a studia această materie.

Pavel Năstase, ministrul Educației: „Această disciplină este una foarte practică, noi nu vrem ca informatica să se facă la tablă. Avem microbuze în aceste localități îndepărtate și altă variantă …. nu putem să ducem calculatoare, nu putem să le ducem dintr-o parte în alta, vă dați seama, vorbesc de situații extreme”.

Nici profesori nu sunt suficienți pentru informatică, așa că profesorii de matematică sau fizică vor urma niște cursuri, ca să poată preda ei această materie. Mai multe ore de calculatoare nu înseamnă, însă, că elevii de gimnaziu vor avea șanse mai mari să devină IT-iști. Programa cuprinde operațiuni de bază.

„Cum să-și facă o adresă de email, cum să comunice, cum să facă o căutare pe Google”, explică ministrul. “S-au eliminat foarte multe din lucrurile care erau trecute inițial. Aveam acolo programare în Pascal, programare în C++, limbaje de programare. și am zis că la acest nivel noi nu-i scoatem programatori.”

Și programa la limbă și literatură română va fi simplificată. De exemplu, la clasa a 5-a, în loc de 8 texte principale, elevii vor studia doar 6 texte. Religia rămâne o materie care poate fi studiată doar la cererea părinților. Aici, programa pune accentul pe dezvoltarea și respectarea valorilor morale.

De exemplu, la clasă a V-a, cei mici vor fi învățați să identifice un set de reguli de comportament moral pornind de la cele 10 porunci. Iar la clasa a VIII-a, vor discuta despre iubire, ca temei al vieții, dar și despre provocări contemporane. În plus, vor învața rugăciuni și cântece religioase, dar și patriotice, cum ar fi „Hora Unirii”.

Pentru prima dată, va fi introdusă ca materie obligatorie, o oră pe săptămână, dezvoltarea personală. Aici, elevii vor învața să identifice și să rezolve sursele de stres, dar și să își dea seama ce carieră ar putea să urmeze. La fel ca la informatică, ne confruntăm, însă, cu lipsa profesorilor. Aceștia ar putea să apară în această vară, după niște traininguri organizate de minister. La această materie elevii nu vor primi note, dar nici nu a fost stabilită deocamdată o metodă de evaluare.(infoalert.ro)

Facebook Comments