Informații pentru cei care au FRICĂ de vaccinarea împotriva Covid19
Coronavirus: Vaccinurile ARN, cum funcționează și de ce sunt considerate sigure
Noile vaccinuri împotriva SARS-CoV-2 se bazează pe o tehnologie total inovatoare. Acestea sunt rezultatul unei cercetări fără precedent în istoria omenirii.
Vaccinarea reprezintă cea mai eficientă și mai sigură măsură de medicină preventivă împotriva bolilor infecțioase până în prezent.
Apariția vaccinurilor a făcut posibilă eradicarea unor boli foarte grave precum variola și poliomielita, pentru a preveni multe infecții și a salva milioane de vieți în fiecare an.
Vaccinul este administrat în general printr-o injecție care introduce o substanță în corpul nostru care va fi recunoscută de sistemul nostru imunitar.
Sistemul imunitar, atunci când intră în contact cu o substanță străină (de exemplu, un virus, o bacterie sau un vaccin), este activat și produce arme specifice împotriva virușilor și bacteriilor, adică anticorpi și celule de memorie.
De regulă, datorită memoriei imunologice suntem capabili să ne amintim de întâlnire cu virusul chiar și după mulți ani și suntem protejați de eventuale reinfecții.
Memoria imunologică obținută prin vaccinare ne face imuni mulți ani și, în unele cazuri, pe viață.
Există diferite tipuri de vaccinuri, care diferă prin compoziția lor:
– Vaccinurile vii atenuate care conțin microbi (viruși sau bacterii) care sunt încă vii, dar sunt inofensivi și, prin urmare, nu mai pot provoca boala (de exemplu, vaccinul împotriva rujeolei);
– Vaccinuri inactivate, în care virușii sau bacteriile au fost ucise prin expunerea la căldură sau substanțe chimice (de exemplu, vaccinul împotriva poliomielitei);
– Vaccinuri antigen purificate, adică vaccinuri care conțin doar anumite fragmente (antigene) ale bacteriilor sau virusului (de exemplu vaccinul antipertussis);
– Vaccinuri cu anatoxine care conțin substanțe toxice produse de bacterii – toxine – care au fost neutralizate prin transformarea lor în anatoxine care nu mai pot provoca boli, dar sunt capabile să activeze apărarea imună a organismului (de exemplu vaccinul care conține toxina tetanosă);
– Vaccinuri ADN recombinante, produse prin copierea informațiilor genetice din virus sau bacterie și exploatarea acesteia pentru a produce o cantitate mare de proteine virale sau bacteriene (de exemplu, vaccinul Ebola).
VACCINUL CONTRA NOUL CORONAVIRUS
Dezvoltarea unui vaccin necesită în mod normal mulți ani de muncă și investiții financiare mari.
Pandemia SARS-CoV-2 – noul Coronavirus – a împins lumea științifică și companiile farmaceutice către o colaborare nemaivăzută pentru a obține un vaccin sigur, eficient și rapid disponibil pentru toți locuitorii Pământului.
Politica și-a adus contribuția și la investițiile economice care au fost utilizate pentru finanțarea cercetării.
Există peste 300 de tipuri diferite de vaccinuri în curs de dezvoltare, dar două sunt gata de utilizare și vor fi eliberate de îndată ce organismele de reglementare își vor acorda aprobarea.
Cele două vaccinuri împotriva noului Coronavirus, dezvoltat de Moderna și BioNTech-Pfizer, au fost realizate cu o nouă tehnologie.
TEHNOLOGIA ARN-ului MESAJER
Ambele vaccinuri se bazează pe ARN mesager (sau ARNm), una dintre cele două molecule care conțin informații genetice specifice fiecărui organism viu. Cealaltă moleculă este ADN-ul.
Sarcina ARN este de a transmite mesajul vital conținut în ADN, astfel încât celula să îl poată folosi pentru a produce toate proteinele care ne permit să respirăm, să gândim, să ne mișcăm … să trăim.
În timp ce ADN-ul poate supraviețui zile sau săptămâni la temperatura camerei și este chiar conservat timp de zeci de mii de ani în unele fosile, ARN-ul este o moleculă efemeră, fragilă, care este prezentă în celulă numai în timpul îndeplinirii funcției sale specifice și devine degradată foarte ușor.
Din acest motiv, vaccinurile ARNm dezvoltate pentru a învinge pandemia SARS-CoV-2 trebuie păstrate la temperaturi de până la 80 de grade sub zero.
În interiorul vaccinului, ARNm este protejat, încapsulat în sferele formate din grăsimi (lipozomi), asemănătoare cu cele găsite în celulele noastre.
Odată injectate în corpul nostru, lipozomii eliberează ARNm care conține informațiile necesare pentru a face proteina Spike a virusului.
Această proteină este utilizată în mod normal de virus ca un fel de cârlig, pentru a se atașa de celulele căilor respiratorii, a le pătrunde și a se multiplica, provocând boala.
În toate celulele noastre, există fabrici mici, ribozomi, care traduc informațiile din ARNm în proteine.
ARNm, găsit în vaccin, odată ce intră în celule, este citit de ribozomi, care vor produce multe copii ale proteinei SARS-CoV-2 Spike.
Odată ce celulele noastre au produs proteina Spike, aceasta va ieși din celulă și va fi recunoscută ca fiind străină de sistemul imunitar.
Important este că proteina Spike activează singură o reacție imună, dar nu poate provoca boli, deoarece reprezintă doar o mică parte a virusului.
În acest moment, sistemul imunitar își face treaba.
Produce armele specifice, anticorpii împotriva proteinei SARS-CoV-2 Spike și celulele de memorie. Anticorpii vor bloca proteina Spike și vor împiedica virusul să ne infecteze.
Celulele de memorie vor rămâne în corpul nostru și ne vor ajuta să ne protejăm luni de zile, poate ani de zile, în cazul în care virusul revine.
Dacă nu ne infectăm noi, măcar nu îi putem infecta pe cei din jurul nostru. Prin urmare, vaccinul ne protejează pe fiecare dintre noi, dar și pe ceilalți.
Este nevoie în medie de aproximativ 10 ani pentru a dezvolta un vaccin convențional. Viteza cu care au fost dezvoltate aceste tipuri de vaccinuri este uluitoare.
A durat 42 de zile pentru a avea un mARN candidat la vaccin după ce oamenii de știință chinezi au publicat secvența genetică completă a SARS-CoV-2.
Fondurile uriașe și capitalul uman investit în dezvoltare au făcut posibilă obținerea de rezultate în timpuri record, fără a neglija vreodată siguranța.
Trebuie amintit că oamenii de știință de la Moderna și BioNTech lucrează de cel puțin 20 de ani la terapia genică și la vaccinurile cu ARN.
Prin urmare, ei aveau multă experiență în utilizarea acestor molecule pe oameni și știau ce fac.
Studiile clinice pentru a evalua tolerabilitatea, efectele secundare și eficacitatea vaccinului au fost finalizate…
…iar organismele de reglementare (FDA în America, EMA în Europa) au dus la aprobarea pentru utilizare numai când aceste studii au demonstrat cu adevărat că vaccinurile sunt sigure și protectoare.
CÂTE STUDII SUNT PE VACCINUL ANTI COVID-19?
În ultimele luni, s-au făcut multe cercetări privind vaccinurile COVID-19.
Până în prezent, există 21 de vaccinuri în faza 1 (teste pe un număr mic de voluntari sănătoși pentru a evalua tolerabilitatea și siguranța la om)…
…12 în faza 2 (teste pe un număr mai mare de voluntari pentru a evalua răspunsul imun indus de vaccin și aspecte legate de tolerabilitate și siguranță) și 11 în faza 3, faza finală (studii pe multe mii de oameni, cu doza și forma farmaceutică definite de studii anterioare).
Cele 11 studii de fază 3 sunt cele mai mari, mai complexe și mai scumpe, deoarece implică zeci de mii de oameni distribuiți în diferite țări din întreaga lume.
În aceste studii de fază 3, o parte a persoanelor este vaccinată în timp ce o altă parte primește un placebo, adică o soluție salină inertă.
Apoi evaluăm câte persoane se îmbolnăvesc în grupul vaccinat și în grupul de control și care sunt efectele secundare nedorite în cele două grupuri.
Urmărind cu atenție un număr atât de mare de voluntari, se poate obține o indicație realistă cu privire la eficacitatea vaccinului și la posibilele evenimente adverse care ar putea fi asociate cu administrarea acestuia.
CUM SUNT FĂCUTE DIFERITE VACCINURI COVID-19
Există mai multe vaccinuri într-un stadiu avansat de studiu bazat pe diferite tehnologii:
– Primele două vaccinuri studiate în China se bazează pe metode tradiționale: utilizează virusul original inactivat care provoacă răspunsul imun, dar care nu poate provoca o infecție;
– Alte vaccinuri (precum cel al Universității din Oxford și cel rus) utilizează un adenovirus inofensiv, care infectează cimpanzeii; oamenii de știință l-au proiectat genetic pentru a semăna cu coronavirusul, astfel încât să provoace un răspuns imun specific împotriva proteinelor principale ale noului coronavirus, SARS-CoV-2;
– Apoi, există o tehnică complet inovatoare (vaccinul Pfizer și Moderna) care se bazează pe injectarea de bucăți din codul genetic (ARN) al coronavirusului în celulele umane. Acestea sunt astfel capabile să producă aceleași proteine virale ale Coronavirusului, astfel încât organismul să poată dezvolta un răspuns imun specific.
CUM FUNCȚIONEAZĂ NOILE VACCINURI ARN COVID-19
Această nouă tehnologie folosește acea parte a codului genetic al coronavirusului SARS-CoV-2 care conține instrucțiunile pentru a construi glicoproteina principală a virusului, care reprezintă antigenul principal, proteina „spike”, un adevărat „cârlig” folosit de virusul să se atașeze de celulele tractului respirator, să intre în ele și să se replice.
Vaccinul conține nanoparticule lipidice (alcătuite din grăsimi) care înconjoară o bandă de material genetic, ARN mesager (ARNm).
Când vaccinul este injectat, capsula de grăsime își duce sarcina în celulele umane, iar ARN-ul mesager îi instruiește să construiască proteina spike, învățând astfel sistemul imunitar să recunoască și să blocheze coronavirusul, deoarece folosește proteina spike.
Această proteină spike este cea pe care sistemul imunitar uman este capabilă să o recunoască și la care produce anticorpi numiți neutralizatori (adică capabili să neutralizeze virusul).
De fapt, imediat ce este recunoscut, activează apărarea organismului pentru a produce celule B și limfocite T, specializate în distrugerea celulelor infectate.
Vaccinul, prin transferul materialului genetic care reprezintă mesajul de codare (ARN mesager) în celula sănătoasă, induce producția acestei proteine „inamice” chiar și în absența virusului, permițând organismului să se pregătească pentru a o neutraliza.
UNDE ESTE CERCETAREA NOULUI VACCIN ARNM?
Cercetările experimentale cu privire la acest vaccin – adică studiile de fază 3 la oameni – arată promițătoare, arătând că această nouă tehnologie, bazată pe utilizarea ARN-ului mesager, acționează în inducerea unui răspuns imun eficient și protector.
Dintre cei aproximativ 44.000 de voluntari care au fost vaccinați, înainte de aprobare, jumătate cu noul vaccin și jumătate cu un placebo, 94 s-au îmbolnăvit de COVID-19, aproape toți din grupul placebo atât de mult încât vaccinul ar fi eficient cu peste 90%.
De asemenea, se pare că din studiu nu au apărut reacții adverse semnificative la vaccin.
CÂND VA FI DISPONIBIL VACCINUL TUTUROR OAMENILOR?
Alegerea de a utiliza ARN messenger derivă din necesitatea de a putea produce vaccinuri eficiente într-un timp scurt.
Compania farmaceutică Pfizer consideră că va putea produce și să distribuie în cantități suficiente până în 2022.
Unele probleme legate de distribuție și depozitare (are nevoie de frigidere speciale care să atingă temperatura de -80° C) vor trebui abordate în lunile următoare, dar în cele din urmă există împlinirea concretă de a avea un vaccin eficient și sigur.
DE CE AVEM NEVOIE URGENTĂ DE VACCIN?
Pentru a permite vieții noastre să revină la normal, avem nevoie de un vaccin eficient.
Într-adevăr, chiar și acum, marea majoritate a oamenilor rămân vulnerabili la infecția cu SARS-CoV-2 și numai restricțiile vieții sociale încetinesc răspândirea virusului și împiedică moartea multor oameni.
Vaccinurile sunt cele care ne învață corpul cum să lupte împotriva infecțiilor în condiții de siguranță, împiedicându-ne să prindem coronavirusul în primul rând sau cel puțin să facem COVID-19 mai puțin letal.
Vaccinul reprezintă, împreună cu celelalte sisteme de prevenire, „strategia de ieșire din pandemie”.
Cu toate acestea, un lucru rămâne clar: vaccinul nu va ajunge la timp pentru a reduce acest val și pentru a bloca răspândirea în următoarele luni.
Prin urmare, este esențial, pentru a evita îmbolnăvirea și îmbolnăvirea celor dragi, ca fiecare dintre noi să ia foarte în serios sănătatea publică și măsurile preventive.
ATENŢIE
Dacă dumneavoastră sau partenerul dumneavoastră aveți simptome de COVID-19, rămâneți acasă și sunați imediat medicul de familie.
Sau apelați unul dintre numerele regionale de urgență enumerate pe site-ul Ministerului Sănătății.
Sursa: unul din cele mai bune spitale din Roma, BambinoGesu