Înghețata – de la cele mai gustoase, la cele mai ciudate – cu de toate, ca shaorma!

Înghețata de la cele mai gustoase, la cele mai ciudate - cu de toate, ca shaorma!

În Italia, și nu doar, unii sunt pofticioși la delicioasele paste, alții ar mânca numai cartofi prăjiți, unii orezul în mii de moduri.  Sunt, desigur, și cei care ar mânca doar  înghețată pentru tot restul vieții lor.

Gelateriile europene sunt guvernate de aromele consacrate,  clasice, dar, nu ne miră, sunt și oameni care îndrăznesc să ,,atace” gusturi și arome neobișnuite.

Spre deosebire de bucătăria de autor, înghețata se bazează, cum spuneam, pe marile gusturi clasice,  care nu  pot lipsi dintr-un local care se respectă:  ciocolată, frișcă, vanilie, fistic si alune. Haideți totuși să mergem prin lume în căutarea  aromelor extravagante sau stranii. Sunt o multitudine de arome de înghețată și asocieri de gusturi care te pot șoca sau să îți stârnească oarecum curiozitatea.

Înghețata de la cele mai gustoase, la cele mai ciudate - cu de toate, ca shaorma!Smurf – în engleză, sau puffo în italiană, nu știu cum ar suna în românește, cu gust de puffo ( habar nu am cum o fi) este descrisă ca fiind de o  culoare  albastru aprins,  a fost câțiva ani, între anii ’80 și anii ’90, drept o minunăție iar apoi a început să fie uitată până când, cineva, a scos-o din uitare reutilizând-o la noua aromă zisă de Facebook. Aromatizată cu anason si colorată intens. Gândul îmi zboară la Curaçao!

ACE. O înghețată anacronică, s-a născut datorită entuziasmului pentru ACE acel binecunoscut suc de fructe: spre știința voastră, numele este un acronim de la vitaminele conținute. Puzderie de mame, disperate pentru a da copilului lor cantitățile de fructe și legume recomandate de medicul pediatru, au creat un monstru din aroma asortată, combinând un soi de tutti frutti.

Varietăți cu Nutella. Când nutella se combină cu crema gianduja ne gândim imediat la cum se creează dependențele! De care niciunul dintre noi nu iese teafăr!

Înghețata de la cele mai gustoase, la cele mai ciudate - cu de toate, ca shaorma!Peppa Pig. Dacă a existat un Smurf, de ce n-ar fi și o Peppa Pig? Am găsit într-un târg înghețată Peppa Pig.  Mă speriasem cumva, imaginând-o că ar conține… slănină, cu toate acestea, se pare să se bazează doar pe coloranți alimentari și… pe căpșuni.

Înghețată de pâine. Lansată ca cel mai nou gust la festivalul de la Sigel 2014. Este o cremă de gheață cu aromă de pâine, dar fără gluten. Pe scurt, o pâine distorsionată pentru a răspunde la cei  intoleranți sau alergici. Apoi, acesteia i se adaugă variantele de pâine și gem, pâine și ciocolată, pâine integrală de grâu, pâine și cireșe, pâine și nuci: cu alte cuvinte, gusturile vechi, care amintesc de  casa bunicii, dar …servite la rece.

Krypton Ice – pentru iubitorii de băuturi energizante, care vor să le  consume până și în înghețată, aceasta fiind făcută din guarana și din cafea verde.

Este, nu vă mire, și înghețată cu bere.

Ei bine, gata cu lucrurile să le zicem normale. Trecem la zona hard: înghețată cu usturoi sau cu supă de pește, cu gorgonzola sau cu viperă, foarte apreciate pentru calitățile sale afrodiziace, înghețata cu gust de lapte de mamă care abia a născut, apoi, cea cu  crema de vanilie,  sirop de arțar și bucăți crocante de slănină (zise și jumări), înghețată cu gust de  caracatiță sau cea de sepia, înghețata dintr-un amestec de roșii proaspete, usturoi și mozzarella, apoi, găsim și combinațiile: curry somon, creveți curry, anșoa curry, nu putea lipsi înghețata cu cartofi violet, până la cea cu gust de peruși, duceți voi fantezia dincolo de oricare limite. Experimentați și… dacă nu muriți gustându-le, spuneți-ne și nouă cum sunt!!!

Istoria înghețatei

În antichitate, pentru a crea ceva răcoritor în timpul zilelor de vară, singura soluție era de a păstra fructe la rece, lapte și miere, frigiderele erau prea ,,scumpe” pe atunci!

Câteva secole mai târziu, în secolul al IX-lea, arabii au găsit soluția pentru a îndulci gheața și asta în Sicilia: folosind trestie de zahăr! Între timp, în Sardinia s-a născut carapigna, un amestec de lapte de capră (sau de oaie), fructe uscate și zăpadă.

În Evului Mediu au fost produse primele sucuri de fructe congelate dar, abia în 1686, Francesco Procopio dei Coltelli, un bucătar sicilian, a reușit să creeze un amestec perfect,  ceva omogen și gustos! Francesco  a inventat și o mașină specială pentru malaxarea cremelor și chiar a reușit să deschidă un restaurant în Paris, Café Procope, unde se puteau găsi  acele  „ape înghețate“, granitele, înghețată de fructe și șerbeturi pe gusturi cât mai diferite. Acestea au fost atât de bune încât nu puteau trece neobservate de către intelectualii celebri ai vremii, printre care: Voltaire, George Sand, Balzac, Victor Hugo, Diderot, D’Alembert, de Musset, Dr. Guillotin și, se spune, chiar Napoleon, care a lăsat gaj un bicorn al său pentru că nu a avut destui bani la el să plătească înghețata oferită prietenilor săi!

Așa cum se întâmplă de cele multe ori, atunci când este vorba de invenții, toată lumea este gata să  pretindă meritul primatului și astfel, potrivit unor cercetători, primul maestru furnizor de înghețată a fost Ruggeri din Florența, care a propus vremii sale o nouă răcoritoare cu un amestec de smântână, lichior de ouă și fructe! În cele din urmă, atunci, cine o fi inventat cu adevărat înghețata? De bună seamă că …a fost un italian, iar nouă, indiferent de naționalitate, nu ne rămâne decât să mulțumim și ne bucurăm de binefacerile acestui produs îndrăgit de toate vârstele și peste tot în lume.

Apropo de ,,peste tot” oare cum o fi înghețata la eschimoși, ce gusturi preferă, cu arome de focă, pinguin, urs alb, pește uscat? Dau o fugă până acolo și vă povestesc …data viitoare! Voi, între timp, dați fuga la colț la toneta cu înghețată, mai este așa ceva?

nu încercați așa ceva dacă nu aveți stomacul și ficatul tare!

Înghețata de la cele mai gustoase, la cele mai ciudate - cu de toate, ca shaorma!