Îngrădirea libertății prin iluzia libertății

dependența de mobil

Nu lucrurile sunt rele, ci uzul lor.

Rețelele sociale și timpul viu – iată un subiect pe care vă sugerez să-l priviți din unghiul vostru și să reflectați.

Facebook a creat instrumente pentru a te ține legat de ”glie”. De ce ar avea interesul Facebook să stai cât mai mult activ pe rețea? Pentru a-ți îngrădi LIBERTATEA. Un om este liber atunci când nu stă condiționat de fleacurile lumii din jur, însă, Facebook  „te atrage” prin permanente notificări asupra cărora tu nu poți avea controlul: ”cutare (pe care nici măcar nu-l urmărești) a postat nu-ș ce tâmpioară, pe nu-ș ce grup din care nu faci parte”, ”amicii tăi așteaptă să mai postezi ceva pe grupul unde nu ai mai postat de mult” – probabil amicii mei deja se sinucid în masă pentru că nu am mai postat eu!... Să nu mai spunem despre zecile de notificări despre comentarii la postări care nu au relevanță. Este just să primești notificări legate de securitatea contului, despre prietenii foarte apropiați, eventual notificări despre contul copiilor tăi, ca astfel să ai un soi de control parental asupra ceea ce fac ei și, desigur, Facebook să-ți pună la dispoziție instrumentul prin care tu să alegi la ce să primești notificări și la ce nu, fără să ți se impună ce vor ei. Doar așa aș înțelege că Facebook este util și bine intenționat: să decid eu la ce să mă notifice și la ce nu, ce să văd și ce nu. Înainte băgase ceva de genul ăsta dar au socotit că e mai bine să ne manipuleze!

Pentru accesul de pe dispozitivele mobile este și mai și: te obligă marele Mark să descarci și să instalezi tâmpenia lui de aplicație prin care preia controlul întregului telefon. Nu poți utiliza aplicația Messenger dacă nu dai accept să preia controlul integral asupra telefonului tău. De ce îi trebui lui accesul integral la tot telefonul?

Să mai spunem și despre emailurile pe care le primești cu duiumul și mai ales de la terți? Pentru că își vând între ei listele cu adresele de email ale conturilor tale pentru ca să-ți poată trimite reclame: spamul este la putere…! Ai idee cât costă o listă cu adrese? Milioane de euro. Cum să mai respecte legea confidențialității când e vorba de așa sume?

Deși Mark a declarat că Facebook va rămâne pe veci gratuit, iată cum încet-încet ne obișnuiește cu plata. Mai întâi introduce o aplicație pentru media, apoi una pentru cine știe cine și, pe nevăzute totul va fi pe bani, pentru că a uitat săracul care a fost, s-a dedulcit deja la miliarde și …socoate cum ar fi să aibă triliarde!… Că doar idioți are destui lumea…

Iată de ce mă gândesc foarte serios ca încet-încet să renunț la toarte rețelele așa-zise de socializare și să-mi caut prietenii prin alte mijloace. În felul acesta s-or trezi deștepții planetei că nu putem fi chiar toți manipulați astfel.

Ia privește în jur: toată lumea, fie tânăr sau bătrân, stă cu ochii în telefon oriunde s-ar afla – vi se pare ceva firesc și că acești oameni sunt cu adevărat liberi? Chiar comunică?

Vă sugerez să să închideți PC sau dispozitivul mobil cel puțin jumătate de zi pentru ca să trăiți ca oameni liberi. Sau, folosiți-le conștient, alegeți cu lucidă decizie ce anume să vă intereseze și ce nu, și dați naibii tot ce v-ar putea face să pierdeți timpul. Timpul vieții voastre. Nu mai puteți? Ia să vedem, ce ați aflat important în ultima jumătate de oră de stat pe rețele? Ce se întâmpla cu viața voastră să nu fi aflat ce murături a pus la borcan o necunoscută din listă? Sau că i-a fătat pisica…

Pe anumite grupuri sunt foarte mulți însingurați care postează de mai multe ori pe zi și pe cât mai multe grupuri operele lor literare… fără să selecteze cele mai frumoase scrieri… au senzația că dacă nu postează o zi poezia lui chinuită careva se va sinucide… sau îl  va uita…! Nu, postează fiindcă a devenit o manie, o psihoză, și dacă îl îndemni spre psiholog sau psihiatru, te înjură, te blochează – marea nenorocire!…

Trăim pe virtual, în falsul unei lumi care postează în mare proporție chestiuni falsificate, măști sau, mai rău, știri alarmiste din categoria fake news, știri false, iar unii distribuie masiv tocmai acestea!

E asemenea, căutați să citiți comentariile la postări, lesne oamenii, chiar și aceia care se pretind educați, folosesc lesne un limbaj de closet, imită șui golanii și te înjură pentru nimica toată, nu ai voie să ai o opinie că imediat ești făcut albie de porci!.. Dacă îți place să fii înjurat și jignit, nu ai decât să comentezi postări!

Astfel, Facebook ne manipulează, noi ne manipulăm unii pe alții, postările nu au mesaj vital comentariile sunt preponderent injurioase, de ce să mai stau pe Facebook când pot face orice îmi place: plimba, citi, sta de vorbă pe viu cu un om și câte altele… Sclavia virtuală este o mare inginerie iar ție… îți convine?

Tot acest comportament este psihotic și o foarte puternică dependență, deci, este pierderea LIBERTĂȚII, pierderea vieții… Atenție ce viitor îi așteaptă pe copiii tăi dependenți de rețele. Viața ta tu o trăiești cum vrei, nimic nu ar trebui să te constrângă, nici măcar aceste rânduri sau oricare altele. Și, nu uita: Nu lucrurile sunt rele, ci uzul lor.

Paradox sau nu, folosesc rețelele pentru a ajunge acest mesaj la voi!