Îngrăşământ natural din urzici

Urzicile au substanţe nutritive ce pot fi folositoare şi altor plante. Se poate face un îngrăşământ natural din urzici.

Urzica este o plantă bogată în minerale, proteine şi vitamine. Conţine o cantitate mare de fier, potasiu, cupru, zinc, magneziu, calciu, dar şi vitaminele A, B1, B5, C, D, E si K.

Atunci când nu faci ceai din ele sau nu le foloseşti pentru o mâncare delicioasă, poţi folosi urzicile pentru a prepara un îngrăşământ natural pentru plantele din grădina ta.

Nu toate plantele se bucură însă la fel de efectele urzicii. Conţinutul ridicat de fier din urzici poate avea efecte negative asupra unor flori şi legume din gradină. Roşiile şi trandafirii sunt plantele cele mai sensibile la nivelul ridicat de fier, astfel că este recomandat să nu se folosească îngrăşământul natural din urzici pentru ele.

Îngrăşământ natural din urzici

Pentru a prepara îngrăşământul din urzici ai la dispoziţie două metode: una mai eficientă dar mai lungă şi una rapidă, pentru grădinarii care vor să-şi hrănească cât mai repede plantele.

Culege urzicile primăvara folosind mănuşi speciale. Doar îngrăşământul preparat rapid este eficient şi dacă foloseşti urzici uscate.

Pune frunzele şi tulpinile strivite sau mărunţite într-un recipient (găleată sau borcan) şi acoperă-le cu apă. Este recomandat să umpli recipientul doar trei sferturi cu urzici şi apă, pentru a lăsa loc spumei ce urmează să se formeze. Poţi folosi o piatră pentru a te asigura ca urzicile rămân scufundate în apă. Dacă nivelul apei scade, mai poţi adăuga apă, pentru ca urzicile sa rămână complet acoperite cu apă.

Lasă urzicile în apă timp de trei săptămâni, într-un loc ferit dar bine aerisit, deoarece pot produce un miros neplăcut. Amestecă urzicile o dată la două zile, până când procesul de fermentare s-a încheiat (nu mai observi bule de aer în apă).

Strecoară şi aruncă plantele, vei folosi lichidul în grădină fie pentru a uda plantele, fie pentru a le stropi. Manevrează cu atenţie şi plantele şi lichidul, deoarece proprietăţile iritante ale urzicilor nu au fost afectate de procesul de fermentare.

Îngrăşământul natural din urzici trebuie diluat înainte de folosire. Dacă ai obţinut un litru de lichid, amestecă-l cu 10 litri de apă pentru udarea plantelor sau cu 20 litri de apă pentru aplicarea directă pe plantă prin pulverizare. Amestecul nediluat poate fi pulverizat pe buruieni pentru a le ucide.

Cum sa prepari mai rapid îngrăşământul din urzici uscate

Dacă nu ai la dispoziţie timpul necesar, încearcă o metodă mai rapidă, eficientă mai ales dacă foloseşti urzici uscate. Pune 30 de grame de urzici uscate într-o cană şi toarnă apă fierbinte deasupra, lăsând amestecul sa stea cel puţin 20 de minute şi cel mult o oră.

Strecoară şi aruncă apoi urzicile şi foloseşte lichidul, după ce îl diluezi cu o cantitate de apă de 10 ori mai mare. Îngrăşământul obţinut rapid trebuie folosit imediat în grădină, altfel îşi pierde eficienţa.

Efectul acestui îngrăşământ preparat rapid poate fi mai mic, dar substanţele nutritive din urzici îţi vor hrăni totuşi plantele. Poţi adăuga la amestecul de urzici încă două plante benefice. Tătăneasă, bogată în magneziu, fosfor şi potasiu, şi Coada calului, bogată în siliciu, care vor oferi un plus de nutrienţi plantelor din grădina ta, în mod natural. (gradina.acasa.ro)