Înjurătura dusă la rang de mantră, diagnoză și leac sau …iluzia că tu ai fi diferit!

Democrația are nevoie de o continuă educație iar acolo unde guvernele refuză educația gloatei, se trădează ca fiind ostile țării.

În România (și nu doar, pare că întreaga lume este bântuită de morbul ignoranței), insulta și calomnia, defăimarea, cearta, sunt unicele forme de manifestare democratică.

Dacă aș fi, de exemplu, adeptul PSD din România, pe stradă sau oriunde, pe toate rețelele sociale aș fi atacat, înjurat, de puzderia de ignoranți, presupuși în drept să o facă doar pentru că au libertatea să o facă, fără să țină seama de faptul că libertatea lor nu poate încălca libertatea altuia. La fel și dacă aș fi de partea cealaltă, ar sări gloata pesedistă să mă insulte în fel și chip, la fel precum cei din exemplul dintâi.

Ar părea că sunt organizați în haite și de o parte și de alta, de parcă ar fi plătiți cumva să facă asta, mereu pregătiți să atace…

Omul cu adevărat educat respectă. Aveți idee ce mai înseamnă respect astăzi? Ar trebui să însemne libertatea ta să fii adeptul oricărei ideologii, oricărui partid, oricărei idei, chiar și eronate, fără să riști insulte.

Intoleranța este unica formă de invocare a totalitarismului. Pot să fiu prieten cu om dincolo de alegerile sale politice sau de alte forme. Iar când am păreri diferite, sunt obligat de educație să le exprim civilizat, cu argumente.

Dacă urli și înjuri, defăimezi, și fără să cunoști persoana o ataci, nu înseamnă că tu ai dreptate, că ești în barca celor drepți.

Respectul persoanei va trebui să prevaleze dincolo de alegerile sale.

Apropo de partidele din România și de politicieni, ați încercat vreodată să cunoașteți îndeaproape fapte, oameni, colectivități?

Cum îndrăzniți să insultați un om pe care nu îl cunoașteți, doar pentru că ați preluat de la alții anumite informații care pot fi și calomnioase? Chiar și dacă ar fi adevărate, cine vă îndreptățește să insultați, dacă nu doar propria voastră lipsă de educație?

Arătând cu degetul spre un om strâmb nu înseamnă că tu ai fi prin asta cel drept, poți fi chiar mai strâmb ca el.  Urlând ,,hoțul,, nu înseamnă că doar prin asta tu ești cinstit.

Unde vom sfârși dacă ne comportăm cu toții astfel? Intoleranți, lesne influențabili, părerologi habarniști…

Învață să respecți oamenii, să cântărești faptele, să îți formezi filtre proprii de valutare, nu te mai lua după alții, nici măcar după mine!…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.