Insula Ovidiu – obiectivul turistic care se află pe o insulă naturală

Insula Ovidiu – obiectivul turistic care se află pe o insulă naturală

Insula Ovidiu este singurul obiectiv turistic de la noi din ţară care se află pe o insulă naturală. Insula este un loc inedit care an de an îi atrage pe turiştii ce vor să scape din aglomeraţia din Mamaia într-un loc liniştit, retras, chiar şi pentru câteva ore. Insula Ovidiu este o insula de origine calcaroasă; acesta este locul legendar în care poetul Publius Ovidius Naso (a trăit între anii 43 i.Hr – 17 d.Hr.) a fost exilat în anul 8 d.Hr. de către împăratul Augustus. În timpul şederii pe insula Publius Ovidius a scris operele „Tristele şi „Ponticele”.

Despre insulă – Insula a fost creată cu mii de ani în urmă de natură; în timp, oamenii şi-au pus amprenta asupra ei şi au creat un punct de atracţie pentru turiştii din toată ţară dar şi o serie de legende. Insula se află la 500 m distanţă de malul oraşului Ovidiu şi la 5000 m distanţă de Staţiunea Mamaia. Numele insulei este dat de poetul cu acelaşi nume exilat aici, Publius Ovidius Naso. Suprafaţă insulei este de aproximativ 26000 mp; cca jumate din suprafaţă este amenajată în scop turistic. Conform cercetărilor făcute pe insula, cele mai vechi aşezări ale oamenilor în zona datează din timpul traco-getilor şi a geto-dacilor; de asemenea, pe insula există urme omeneşti care datează din paleolitic. De-a lungul timpului, în zona au locuit şi populaţii daco-getice-scitice şi colonii greceşti.

Legenda insulei Ovidiu – La baza naşterii insulei stă o frumoasă legendă care leagă insula de Lacul Siutghiol şi statuia lui Ovidu care astăzi este în Constanţa; se spune că pe locul în care astăzi se află lacul şi insula, în trecut era o întindere mare de pământ locuit de oameni răi şi zgârciţi. Pe aici, într-una din zilele vechi se plimba Dumnezeu împreună cu Sfântul Petru, cerând localnicilor un loc unde să se odihnească peste noapte; nimeni nu s-a îndurat de ei, aşa că cei doi au urcat pe o colină unde se vedea o casă singuratică. Acolo au dat peste o bătrână săracă a cărui avere era o vacă stearpă; singurul care o mai vizită pe bătrână era Ovidiu, care bătea calea tocmai de la Roma să o întrebe de sănătate din când în când. Bătrână a acceptat să îi găzduiască pe cei doi o noapte, spunând încă din  start că nu are cu ce să le stea înainte de mâncare şi de băut. Auzind asta, Dumnezeu îi zice bătrânei să se ducă şi să mulgă vacă; sărmana femeie îşi cere scuze şi îi spune lui Dumnezeu că vacă e stearpă şi că nu ar putea să îi dea lapte, la care Dumnezeu insistă şi o trimite pe femeie să încerce, spunând că nu se ştie şi a minunile se întâmplă. Legendă spune că vacă a dat atât de mult lapte încât bătrână a reuşit să umple toate vasele din casă. La îndemnul celor doi oaspeţi, bătrână pune o mâna de făină în jar şi deodată camera s-a umplut de miros de pâine caldă. Minunea era şi mai mare pentru că pe măsură ce oaspeţii şi bătrână rupeau câte o bucată de pâine această creştea la loc.

Odată cu înserarea, bătrână şi cei doi oaspeţi au mers la culcare, însă dimineaţă când femeia s-a trezit, oaspeţii erau deja plecaţi. Ieşind afară din casă această a văzut că la poalele colinei nu mai era pământ ci un lac cu apă dulce şi alb că laptele. Când a văzut una că asta, bătrână l-a chemat pe Ovidiu care înnoptase şi el într-o odaie veche în casă acesteia; de uimire acesta s-a transformat în stana de piatră.

Legendă spune că lacul cu apă dulce şi alb că lapte este Lacul Siutghiol iar colina pe care se află casă bătrânei şi ograda este Insula Ovidiu.

Ajuns în Mamaia pentru o vacanţă de câteva zile, variantele de distracţie sunt multiple; primul pas este să te cazezi la unul din hotelurile de aici, Hotel Iaki Mamaia, sau orice altă unitate de cazare care oferă condiţii prielnice pentru un sejur. Imediat ce ai scăpat de bagaje, distracţia  poate începe: telegondolă, satul de vacanţă, o plimbare pe malul lacului şi bineînţeles o vizită pe Insula Ovidiu. O călătorie până la insula durează 20 de minute şi este realizabilă cu vaporaşul sau cu şalupe ale particularilor; pe malul Lacului Siutghiol există debarcader de unde pleacă zilnic curse în această direcţie. Vaporaşul „Ovidiu” este special amenajat şi permite organizarea de evenimente private la bord; capacitatea ambarcaţiunii pe terasă este de 80 de locuri iar a restaurantului este de 50 de locuri. Tot cu vaporaşul se pot face şi o croazieră de o zi care include o masă în stil pescăresc la restaurantul situat pe insulă (după preferinţe, se poate opta pentru o gustare pescărească sau pentru o masă a la cart). Ajuns pe insulă, distracţia nu se rezumă doar la masă. Sunt posibile plimbări pe insulă pentru a admira peisajul natural care se desfăşoară în faţa ochilor; pentru doritori există posibilitatea cazării pe insula. Un loc însorit, plin de istorie şi plin de bucuria unei vacanţe binemeritate