Întâlnirea ambasadorului României la Roma, George Bologan, cu președintele Senatului Republicii Italiene, Maria Elisabetta Alberti Casellati și cu președintele Confindustria, Vincenzo Boccia

Ambasadorul României la Roma, George Bologan, a fost primit astăzi, 6 iunie 2018, de către președintele Senatului Republicii Italiene, Maria Elisabetta Alberti Casellati.

În cadrul discuțiilor, cei doi au atins subiecte de actualitate referitoare la necesitatea revigorării proiectului european pornind de la valorile fundamentale ale Uniunii – solidaritate, coeziune și importanța de a oferi răspunsuri comune la problemele comune. De asemenea, reprezentantul României a dezvoltat conceptul și relevanța diplomației parlamentare între statele membre, inclusiv rolul acesteia în medierea și identificarea de răspunsuri practice pentru cetățeni, pe de-o parte și în gestionarea situațiilor de criză politică, pe de altă parte.

Uniunea Europeană, au subliniat cei doi interlocutori, este spațiul cu unul dintre cele mai înalte standarde de viață din lume, proiectul european generând bunăstare și oportunități de dezvoltare care au efecte vizibile la nivelul populației. Acest aspect se regăsește de altfel și în motto-ul apropiatei Președinții a României la Consiliul UE: ”Coeziunea, o valoare comună europeană”, pe care diplomatul român l-a prezentat în cadrul întâlnirii.

Transformarea UE într-un actor global este responsabilitatea comună a tuturor statelor membre, colaborarea între România și Italia putând avea o contribuție semnificativă în acest sens. În context, au fost discutate teme precum securizarea frontierelor Uniunii, dezvoltarea relațiilor economice, cooperarea transnațională în cadrul NATO și al UE, puncte de reper ale dialogului bilateral.


În contextul trendului ascendent al schimburilor economice dintre România și Italia, care au atins valoarea record de 14,6 miliarde de euro în 2017, cea mai mare înregistrată în ultimii 10 ani, ambasadorul României în Italia, George Bologan, a avut la 6 iunie 2018 o întrevedere cu președintele Confindustria, Vincenzo Boccia. Discuțiile au vizat modalitățile prin care menținerea dinamicii schimburilor economice și Parteneriatul Strategic Consolidat existent între cele două state pot deveni un motor al creșterii și dezvoltării pe termen mediu și lung, inclusiv în cadrul european.

A fost subliniată importanța organizării de forumuri economice – cadrul propice dezvoltării rețelei de contacte între antreprenori și a parteneriatelor româno-italiene. Cei doi oficiali au evidențiat oportunitățile deschise de exercițiul financiar 2021-2027, precum și modalitățile prin care poate fi favorizată reîntoarcerea în România a forței de muncă.

Au mai fost atinse aspecte legate de contribuția semnificativă a cetățenilor români rezidenți la veniturile bugetare italiene, creșterea prezenței societăților românești în Republica Italiană (în prezent sunt înregistrate 24.000 de societăți de capital și de persoane înființate de cetățeni români și 49.000 de întreprinderi individuale), oportunități concrete care să genereze bunăstare și coeziune socială.

Informații suplimentare:

Confindustria este cea mai importantă confederație a patronatului italian, cu peste 150.000 de societăți comerciale înscrise. Din 2003 este prezentă în România, unde își propune să contribuie, alături de instituțiile și organizațiile economice, sociale și culturale, la creșterea economică și la progresul social al țării noastre. Întâlnirea a avut loc consecutiv cu Adunarea generală de la București a Confindustria România.