Acasă Știri din România Intențiile guvernului privind românii din afara granițelor

Intențiile guvernului privind românii din afara granițelor

Ce are de gând Guvernul Tudose cu românii din diaspora: 90% integrare în Occident, 10% repatriere – o analiză realitatea.

Strategia guvernamentală insistă asupra integrării compatrioților noștri în Europa de Vest și în America de Nord – ceea ce nu e rău, însă nu face o prioritate din repatrierea lor – ceea ce nu e bine.

Câți români trăiesc în afara granițelor României? Care este structura diasporei noastre? Cum acționează Guvernul de la București pentru a menține vie legătura acestor oameni cu țara lor? Câți români risipiți în lume își doresc să se repatrieze? Există strategii guvernamentale în acest sens?

Sunt întrebări la care „Strategia pentru românii de pretutindeni, pentru perioada 2017-2020“, ar trebui să răspundă. Acest document a fost inițiat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, aprobat prin Hotărâre de Guvern și a intrat în vigoare pe 27 iunie 2017. Responsabilă de proiect: Andreea Păstârnac, fost ambasador în Israel, actual „ministru al diasporei“.

Oficial: 1.150.000 de români în Italia, 900.000 în Spania

„Numărul românilor de pretutindeni este estimat în acest moment la aproape 10 milioane – incluzându-i atât pe românii care trăiesc în comunitățile din diaspora, cât și pe cei care trăiesc în comunitățile istorice/tradiționale din țările aflate în vecinătatea României. Statisticile oficiale ale României și ale altor state sau cele ale instituțiilor internaționale (precum UNStat, Eurostat etc.) sunt indicatori utili, care însă nu surprind realitatea statistică, fie din cauza periodicității cu care sunt realizate (există state unde recensămintele nu au fost efectuate de peste 10 ani), fie din cauza reticenței autorităților față de prezentarea cifrelor reale privind minoritățile. Ele oferă însă o bază pentru estimări și pentru identificarea tendințelor“.

Când vine vorba de cifre, lucrurile devin relative, chiar contestabile. Să vedem ce spune documentul. Continuă aici:realitatea


Diaspora română este un termen care cuprinde întreaga populație a românilor din afara României și Moldovei. De obicei, termenul nu îi numără pe acei români autohtoni care locuiesc în statele vecine, în special românii din Ucraina și Serbia. De asemenea, numărul diasporei pune la socoteală și cetățenii de origine română născuți în țări respective. Numărul tuturor românilor din străinătate este estimat la aproximativ 4-12 milioane de oameni, în funcție de înțelesul termenului „român”.

În 2006, președintele României a anunțat că diaspora română este estimată la aproximativ 8 milioane de oameni, cei mai mulți dintre ei locuind în fosta URSS, Europa de Vest (în special în Spania și Franța), America de Nord, America de Sud, Australia și Noua Zeelanda. Cu toate acestea, nu se știe cu certitudine dacă s-au inclus în estimările sale și populații care nu s-ar identifica neapărat cu etnia română. Ca urmare, nu se știe dacă  s-au inclus evreii români, etnicii maghiari care sunt nativi în nordul României (cunoscuți sub numele de ceangăi sau secui) și sașii de origini germanice ca români când a raportat estimările, precum și a treia generație a persoanelor fizice în Statele Unite și Canada.

Ultimele date inregistrate de biroul statistic european Eurostat, valabile pentru 1 ianuarie 2015 și analizate de jurnaliștii de la News.ro arată că peste 2,5 milioane de romani sunt rezidenti legali in alte state din Uniunea Europeana.
In Italia, Spania si Ungaria, cetatenii romani se afla pe locul intai in clasamentul imigrantilor dupa cetatenie, in timp ce in alte sase state membre ale UE, romanii se numara printre cele mai numeroase cinci comunitati straine.
Cei mai numerosi romani se afla in Italia, unde erau inregistrati, la inceputul anului 2015, 1,132 milioane de cetateni romani, reprezentand 22,6% din numarul total al strainilor din peninsula.

In Spania erau inregistrati, la aceeasi data, 708.400 de romani, adica 15,9% din totalul strainilor, iar in Ungaria – 28.600 de cetateni romani, ce reprezinta 19,7% din totalul strainilor.

Alte state din UE cu comunitati importante de cetateni romani sunt Germania, cu 345.800 de persoane cu cetatenie romana inregistrate la 1 ianuarie 2015, al patrulea contingent de straini, Marea Britanie (178.300 cetateni romani, locul 5), Austria (71.300, locul 5), Portugalia (31.500, locul 4), Danemarca (18.800, locul 4) si Slovacia (5.300, locul 3).
Dupa Romania, Polonia este urmatoarea tara europeana cu cei mai multi cetateni care locuiesc in alte state membre, cu circa 1,9 milioane persoane inregistrate la inceputul anului 2015.
Eurostat a inregistrat si statistici privind locul nasterii cetatenilor straini rezidenti, in cazul romanilor existand uneori diferente semnificative, mai ales ca urmare a numarului mare de cetateni din Republica Moldova care au primit cetatenie romana – si sunt automat inregistrati ca romani in alte state din UE -, dar si a numarului semnificativ de persoane nascute in Romania care s-au stabilit in Ungaria.

Totusi, state precum Germania si Portugalia nu au statistici repferitoare la tara nasterii, ci doar la cetatenia strainilor de pe teritoriul lor, potrivit incont.ro.

Astfel, in Italia sunt inregistrati 1,132 milioane de cetateni romani si doar 1,016 milioane de persoane nascute in Romania, diferenta de circa 116.000 de persoane fiind cetateni romani nascuti in alte state (Republica Moldova sau Ucraina, in proportie covarsitoare).

De asemenea, in Spania sunt 708.400 de cetateni romani si doar 646.200 persoane nascute in Romania, diferenta fiind de 62.200 de persoane cu cetatenie romana, dar care nu s-au nascut in Romania.

O diferenta inversa este in Ungaria, unde sunt inregistrate ca rezidente 28.600 de persoane cu cetatenie romana si 203.400 de persoane nascute in Romania, ceea ce inseamna ca 174.800 de persoane nascute in Romania care locuiesc in Ungaria au primit o alta cetatenie, ungara sau a altui stat.
In cazul Ungariei, diferenta poate fi explicata si prin schimbarile de frontiere si de populatie intre Romania si Ungaria din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial.