Interpolul are un nou preşedinte. Kremlinul denunţă o presiune fără precedent

Kremlinul a declarat miercuri că o presiune externă clară a fost exercitată la votul pentru alegerea noului şef al Interpol, dar că nu a identificat niciun factor care ar face aceste alegeri ilegale, informează agenţiile de presă ruse, citate de Reuters. 

Alegerea preşedintelui Interpol, care a avut miercuri în Dubai şi în cadrul cărora a învins candidatul sud-coreean în detrimentul unui general rus, a fost marcată de ‘presiuni puternice’, a apreciat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, conform AFP. Organizaţia internaţională de poliţie l-a ales pe sud-coreeanul Kim Jong-yang – a cărui candidatură a fost susţinută ‘ferm’ de SUA şi mai multe ţări occidentale – ca preşedinte pentru un mandat de doi ani, miercuri, învingând la vot candidatul Rusiei, care a provocat îngrijorarea Occidentului în legătura cu riscul de ingerinţă al Moscovei în activitatea Interpol.

Kremlinul regretă că reprezentantul Rusiei nu a câştigat

Reuniţi de duminică în Dubai, delegaţii Interpol au optat pentru candidatura sud-coreeanului în cadrul celei de-a 87-a Adunări Generale, în detrimentul celei a generalului rus Aleksandr Prokopciuk, a cărui candidatură a determinat Ucraina şi Lituania să ameninţe că vor părăsi organizaţia internaţională de poliţie.

Deşi funcţia de preşedinte este mai mult onorifică decât operaţională, candidatura generalului rus de 56 de ani a fost criticată de reprezentanţi ai mai multor ţări membre Interpol, care se temeau că organizaţia internaţională ar putea să devină un instrument în serviciul Kremlinului.

„Este evident că a existat o presiune fără precedent”

‘Ne pare rău, desigur, că al nostru candidat nu a câştigat. Dar, pe de altă parte, dacă privim imparţial declaraţiile unei serii de ţări cu o zi înainte de vot, este evident că a existat o presiune fără precedent’, a declarat Dmitri Peskov. ‘Alegerile sunt alegeri. În acest caz, candidatul Coreei de Sud a câştigat. Noi regretăm că acesta nu a fost candidatul nostru, dar nu există niciun motiv să nu fim de acord cu rezultatul votului’, a adăugat Peskov.

SUA, prin vocea secretarului de stat Mike Pompeo, a indicat marţi, în ajunul votului, că acestea ‘susţin ferm’ candidatura sud-coreeanului.

După victoria sud-coreeanului, Marea Britanie a salutat ‘o veste excelentă pentru statul de drept’ pe plan internaţional, conform declaraţiei făcute de şeful diplomaţiei britanice Jeremy Hunt.

Noul preşedinte sud-coreean al Interpol – care a asigurat până acum interimatul după ‘demisia’ subită a fostului său şef, Meng Hongwei, acuzat de corupţie în China – a declarat după alegerea sa că ‘lumea se confruntă astăzi cu schimbări fără precedent, care reprezintă provocări uriaşe pentru securitatea şi siguranţa publice’.