Între 17-28 mai, prestigiosul Festival de Film de la Cannes îşi deschide porţile, el ajungînd la a 70-a ediţie

Între 17-28 mai, prestigiosul Festival de Film de la Cannes îşi deschide porţile el ajungînd la a 70-a ediţie. Președintele juriului este regizorul și scenaristul spaniol Pedro Almondovar iar actrița italiană Monica Belluci este gazda ceremoniilor de deschidere și închidere.

Un număr de 18 lungmetraje participă la cursa pentru Palme d’or din cadrul Festivalului de film de la Cannes 2017. Alte 49 de lungmetraje din 29 de țări au fost reținute în selecția oficială, din cele 1.930 propuse, printre care filme prezentate în afara competiției, în „vizionări de la miezul nopții” sau în „vizionări speciale”. Din acest total, 18 lungmetraje figurează în competiție și 16 în secțiunea mai specializată „Un certain regard”. Cineastul român Cristian Mungiu va prezida Cinefondation și juriul pentru scurtmetraje.

Premiul Palme d’Or este distincția supremă oferită în cadrul Festivalului de Film de la Cannes, Franța. El răsplătește, anual, cel mai bun film aflat în competiția oficială, fiindu-i oferit regizorului acestuia. Trofeul are forma unei frunze de palmier, simbol prezent pe o serie de arme stocate în orașul vechi din Cannes. A fost realizat de bijutierul Lucienne Lazon, suferind, de-a lungul timpului, câteva modificări minore. A fost acordat, în premieră, în anul 1955, înlocuind Marele Premiu al Festivalului Internațional de Film, decernat din 1949 celei mai bune realizări cinematografice. Primul ”Palme d’Or” a evidențiat filmul ”Marty”, regizat de Delbert Mann.

În 2017, pentru prima dată, Palme d’Or va fi încrustat cu 167 de diamante, de 0,694 carate, pentru a marca cea de-a 70-a aniversare a festivalului.

Pe lângă Palme d’Or, în cadrul Festivalului de la Cannes au fost decernate, de-a lungul timpului, Marele Premiu al juriului, Premiul Special al juriului, Premiul pentru interpretare masculină, Premiul pentru interpretare feminină, Premiul pentru regie, Premiul pentru imagine Camera d’Or, Premiul pentru scenariu, Marele Premiu pentru tehnică, Palme d’Or pentru scurtmetraj, Premiul juriului pentru scurtmetraj etc.

Organizatorii au pus la dispoziţie anul acesta o carte, „Ces Annes-La” – cartea aniversară a Festivalului de la Cannes, care este o colecție de mărturii nepublicate privind experiențele din timpul acestui festival prin prisma șaizeci jurnaliști francezi și străini.

În această seară va avea loc o petrecere de deschidere pentru invitaţi şi presă. Petrecerea va avea loc pe plaja Majestic şi Agora și va fi ilustrată muzical de Fantasy live Experiență Orchestra și DJ Daddy Ryton.

În serile cît va dura festivalul, trei mese vor fi donate în onoarea unor personalităţi ale comunității de film de la nivel mondial:

Vineri 19 mai în Marele Salon al hotelului Carlton va avea loc cina pentru profesioniștii din industria de film de la Cannes. Cu această ocazie, va fi onorat producătorul american Jeffrey Katzenberg.

Sîmbătă 20 mai, la Agora, la „cina Festivalul“ se vor reuni 150 de manageri ale celor mai mari festivaluri de film din lume.

Joi, 25 mai, în Marele Salon al hotelului Carlton, la „cina presei“ sunt invitaţi 250 de jurnaliști și critici din presa mondială prezenţi la Cannes.

Pe 23 mai , o petrecere de aniversare, va marca a 70-a ediție într-un mod excepțional. Isabellei Huppert va străluci pe scena Grand Théâtre Lumière unde vor fi proiecții, clipuri de filme de arhivă și montaje, interludii muzicale și intervenții ale artiștilor. Cina tradițională aniversară va reuni toate personalitățile prezente la Cannes în acea noapte, inclusiv pe mulţi dintre laureații Palm d’Or care au marcat istoria Festivalului de-a lungul timpului.

Ca în fiecare an, Cinéma de la Plage va oferi proiecţii în fiecare seară la ora 21:30. Proiecțiile au loc pe plaja Mace. Mai sunt organizate şi două concerte muzicale pentru această ediție aniversară.

Duminică 21 mai concert excepţional al M, „ÎL” EST UNE ÂME, le Baptême de LAMOMALI -M-, în noul său album, cu participarea lui Toumani Diabate & Sidiki și al cîntărețului Fatoumata Diawara (descoperire în special prin succesul filmului Timbuktu Abderrahmane Sissako).

Joi, 25 mai va fi al doilea concert, propus de Tony Gatlif și trupa sa Rembetiko. Un moment deosebit de muzică populară greacă, urmat de premiera screening- ului cel mai recent film al său, „Djam (Franța-Turcia, 2017, 1:37.

Filme din selecția oficială vor fi proiectate la 08:30 în Salle Debussy şi la 20 și 22 la Olympia.

La etajul 4 al Palatului, de asemenea, va fi inaugurat astăzi 17 mai, terasa Jurnaliştilor. Pe durata festivalului, acest loc va fi dedicat jurnaliștilor pentru a le permite să lucreze sau să îşi îndeplinească rolul lor în cele mai bune condiții. Terasa este deschisă zilnic de la ora 10 pînă la ora 19.

La Festival va fi inaugurat şi „Radio Festival” şi „web Radio”, care vor emite în direct de la evenimentele majore. Vor fi şi forumuri de discuții privind cinematografia viitorului.

La etajul 4 al Palatului, l’INA va oferi 24 de imagini într-o expoziție de fotografii și videoclipuri din arhivele sale în „Cannes în ochii lui Pierre Lescure, Gilles Jacob și Thierry Frémaux“, amintind perioada de glorie de la Cannes . la sfîrşitul festivalului vor fi premiate cele mai bune fotografii care au fost făcute pe parcursul acestor zile.

În cadrul „Cannes Classics” se vor rula filme din arhiva Palme d’Or , care au marcat cinematografia. „La salaires de la peur” de Henri-Georges Clouzot în 1953 sau Blow-Up de Michelangelo Antonioni în 1967. O delegație poloneză condusă de Lech Wałęsa va onora , de asemenea , memoria regizorului Andrzej Wajda pentru filmul Ironside, care a luat trofeul în 1981.

Pe tot parcursul festivalului vor mai fi; o expoziție de fotografii de Gilles Traverso , cursuri de master, expoziții, întâlniri, proiecții în aer liber în timpul Festivalului … și, în special, expoziția „Cannes fait Le Mur“, ce va rula pe ecrane gigant.

Multe personalităţi vor fi prezente la acest festival, iar noi vom reveni cu un articol în care vom vorbi despre filmele premiate.