Învață să te ferești de țepele samsarilor și cum poți afla dacă o mașină second-hand are probleme

Anul 2017 este un an record pentru piața auto de mașini second hand, înregistrându-se până în prezent peste o jumătate de milion de tranzacții, scrie news.ro. În acest context, cumpărătorii trebuie să fie foarte atenți la eventualele „țepe”, cazuri în care mașină scoasă la vânzare nu este deloc ceea ce pare a fi la prima vedere, avertizează raportul.

Cele mai grave cazuri sunt reprezentate de cele în care vânzătorii scot pe piață o mașină care a avut daună totală, a avertizat fondatorul Inspectorauto.ro, Mihai Cune.
„Din 1.000 de mașini verificate online pe platforma InspectorAuto.ro în ultima perioadă, circa 14% au avut o valoare de reparație care indică avarii serioase, iar aproximativ 6% au avut avarii atât de mari încât ar fi trebuit să fie daune totale. Pentru a evita cumpărarea unei epave pe roți recomandăm verificarea autoturismului în baza de date a InspectorAuto.ro, ca pas preliminar, apoi o verificare tehnică și de caroserie într-o unitate service autorizată R.A.R., care face inclusiv test de grosimea stratului de vopsea și verifică integritatea sitemului de siguranță – airbag-uri, centuri, calculator airbag etc.”, a spus Mihai Cune, în cadrul comunicatului.

O problema la fel de gravă o reprezintă comercializarea unor mașini fără airbaguri, care în multe cazuri pleacă tot dintr-o fostă daună totală, potrivit datelor raportului. Astfel, există mașini care la prima vedere arată impecabil, iar la testul de diagnoză nu apare nicio eroare referitoare la airbaguri pentru că samsarii au pus o piesă electronică în locul acestora.
„Daca mașină prezintă urme suspecte în partea frontală sau se văd urme de intervenție pe trager, are elemente revopsite, dată de fabricație a farurilor este mai nouă decât mașina sau îmbinarea elementelor de caroserie nu este simetrică, apelați la un service să verifice atent caroseria mașinii pentru urme de avarii majore și pentru a va arăta că există airbag în volan și la pasager sau în montanții parbrizului – operațiunea durează aproximativ o oră și cu ajutorul unei camere endoscopice se poate afla totul”, se arată în raport.

Totodata, mesajul „accept orice test” într-un anunț este menit să îi descurajeze pe cumpărători să nu mai verifice mașină, potrivit raportului.
„Este o falsă transparență, în ideea că dacă vânzătorul acceptă un test într-un service înseamnă că mașina este conform descrierii din anunț și nu are nimic de ascuns. Este foarte important ca mașină să fie verificată înainte de a da banii pe ea. Sunteți pe cale să cheltuiți o sumă mare de bani și ar fi bine să știți pe ce îi dați”, se arată în comunicat.

O altă probleme o reprezintă anularea filtrulului de particule la automobile diesel fabricate după anul 2005. Filtrul de particule, după aproximativ 250.000 de kilometri, ar trebui schimbat sau curățat dacă se mai poate, potrivit Inspectorauto.ro. De regulă, mașinile diesel care vin din Germania cu foarte mulți kilometri sunt pe finalul vieții filtrului de particule, kilometri sunt dați înapoi și cumpărătorul se trezește cu o foarte mare problemă la câteva luni după ce a cumpărat mașina, avertizează raportul.
„In multe situații, samsarii chiar vor anula filtrul de particule pentru ca mașină să meargă fără probleme și să … CITEȘTE INTEGRAL AICI