Învinge frica de a cumpăra online – află anumite reguli

Ne este clar faptul că lumea se află într-o continuă schimbare și că tot ceea ce eram obișnuiți să vedem ca magazin are astăzi o altă înfățișare: s-a mutat în online! Cumva este mai comod și pentru noi…

Ne este adesea, justificat, frică să introducem datele cardului și să apăsăm pe butonul ”finalizează achiziția”.

Mulți comercianți permit, ca facilitate, plata online, Poliția Română recomandă să respectați câteva reguli, pentru cumpărături cât mai sigure.

CE TREBUIE SĂ FACI

Cumpără din surse sigure, de la firme sau magazine pe care le cunoști sau pe care le-ai mai folosit și verifică rating-ul vânzătorilor pe site-urile de comerț online.

Introdu adresa site-ului pe care intenționezi să efectuezi plata și nu da click pe link-uri primite pe mail. În unele situații, aceste link-uri te pot direcționa către site-uri false, care imită perfect site-urile comercianților.

Asigură-te că transferul informațiilor se face în mod securizat.

Verifică existența simbolului de tip lacăt în bara URL și folosește un protocol HTTPS sau SSL atunci când navighezi pe internet.

Înainte de a introduce datele cardului bancar, asigură-te că site-ul este securizat: în stânga sus, pe bara de navigare, va apărea un lăcățel care va indica faptul că respectivul site este securizat iar adresa site-ului va începe cu HTTPS.

Este important să deții un sistem de operare actualizat și un antivirus, de asemenea actualizat iar firewall-ul să fie activat. Există programe informatice care pot înregistra caracterele tastate, astfel datele cardului bancar precum și alte date de identificare sau autentificare pot ajunge în posesia unor persoane neautorizate.

Folosește carduri de credit atunci când cumperi online.

Majoritatea cardurilor de credit au politici stricte în ceea ce privește siguranța clienților. Dacă nu primești ce ai comandat, emitentul cardului îți va returna banii.

Fii atent la plățile recurente (automate).

Înainte de a furniza datele cardului pentru a plăti un serviciu cu reînnoire, informează-te cum poți să încetezi serviciul plăților recurente.

Mulți comercianți online îți vor cere să stocheze informațiile tale de plată. Gândește-te de două ori înainte să iei o decizie și fii sigur că ai înțeles riscurile pe care le implică. Noi îți recomandăm să NU accepți asta.

Păstrează întotdeauna documentele referitoare la plățile pe care le-ai efectuat online. Acestea pot fi folosite pentru stabilirea termenilor și condițiilor vânzării sau pentru a face dovada că ai plătit pentru bunuri.

CE NU TREBUIE SĂ FACI

Dacă nu cumperi un anumit bun sau serviciu, nu furniza datele cardului. În cazul plăților online vi se vor solicita de către comercianți numele înscris pe card, numărul cardului, codul CVV și data expirării. Dacă ți se cer și alte informații, cum ar fi codul PIN, nu introdu aceste date și părăsește imediat site-ul.

În situația în care primești mailuri prin care ți se solicită datele cardului bancar, pentru actualizare, sau pentru diferite scopuri, nu da curs acestor solicităribanca nu îți va cere niciodată aceste date prin mail, iar cel mai probabil, dacă vei da click pe linkul din mail, vei fi direcționat către un site de tip phishing, care imită site-ul real al băncii unde ți se va cere să introduci datele cardului.

Nu deschide atașamente primite de la persoane necunoscute, acestea pot conține viruși sau programe de tip malware.

Când cumperi online de la alte persoane, nu trimite banii în avans. Dacă este posibil, folosește un serviciu cu plata ramburs.

Evită să faci cumpărături pe site-uri care nu folosesc un serviciu de tip full authentification (Verified by Visa / MasterCard Secure Code)

Nu trimite datele cardului prin e-mailuri necriptate. Unii comercianți online din afara Europei pot cere să le trimiți prin fax copii ale cardului și pașaportului, drept garanție. Nu da curs!

Păstrează-te mereu la zi cu noile servicii ale băncii tale, de regulă acestea aduc elemente în plus pentru siguranță. Sunt bănci care chiar oferă posibilitatea de crearea unor carduri de unică folosință, numite carduri virtuale, sau de protecție a plăților prin cod sms sau token.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.