Isteria ambientalistă împotriva consumului de carne – la închisoare măcelarii și mâncătorii de carne!…

Cu câteva săptămâni în urmă, carnea a fost interzisă de la gătire și consum la cantina  Goldsmiths College din Londra, pentru a reduce „drastic” impactul ambiental al creșterii de animale…

Preocupările nu sunt doar de mediu. Săptămâna aceasta a reieșit faptul că vicepreședintele RSPCA – un vegan și co-fondator al Animal Rebellion, un derivat al mișcării de mediu Extinction Rebellion – a fost nevoit să demisioneze după ce a invitat protestatarii pentru drepturile animalelor să închidă piața cărnii din Smithfield, Londra. Scrie Daily Mail.

Jane Tredgett, în vârstă de 52 de ani, a fost responsabilă de instruirea activiștilor în „acțiunea directă non-violentă”, în timp ce grupul și-a comparat eforturile cu luptele cu care se confrunta cândva Martin Luther King și Sufragetele.

În fiecare săptămână pare să aducă o nouă amenințare sau indignare și mâncătorii de carne să fie transformați în paria.

Michael Mansfield, săptămâna trecută, a sugerat că deja astăzi consumul de carne ar trebui să fie ilegal, iar violatorii acestei legi aruncați în închisoare. Și asta nu este doar în viziunile sale extreme sau în căutarea faimei.

Christiana Figueres, fost secretar executiv al Convenției-cadru a Națiunilor Unite privind schimbările climatice, a declarat că mâncătorii de carne trebuie tratați ca fumătorii și așezați în afara restaurantelor. Deoarece carnea este „dăunătoare planetei și sănătății noastre”.

Carnea ar putea deveni ilegală, măcelarii și măcelăriile să dispară. 

Argumentele împotriva cărnii sunt atât de răspândite, nu este de mirare că par copleșitoare. Grupul interguvernamental privind schimbările climatice a afirmat că trebuie să reducem drastic consumul de carne pentru …a salva planeta.

Trebuie să trecem la diete „sănătoase și durabile” bazate pe cereale grosiere, leguminoase și legume, nuci și semințe.

Comisia EAT-Lancet, stabilită pentru a examina modul în care populația în creștere a lumii poate mânca alimente sănătoase și durabile, merge încă și mai departe, în trei ani, 37 de oameni de știință au conceput „dieta” centrată pe plante pentru sănătatea planetară, susținând că această dietă, care practic nu conține carne, „ar transforma” viitorul planetei, mai mult decât o porție de carne roșie, câteva porții de pește și un ou sau două pe săptămână.

Este un argument tot mai discutat: carnea este rea, plantele sunt bune. Dar nu totul este atât de alb-negru.

Multe dintre motivele militanților pentru abandonarea cărnii sunt, de fapt, înșelătoare.

Deoarece carnea nu este numai sustenabilă în totalitate, dar este bună și pentru mediu și economie.

Ar trebui să redescoperim bune practici agricole, și să condamnăm. Nu există nicio îndoială că unele preocupări sunt complet legitime cu privire la producția de alimente. Nu toate găinile, de exemplu, sunt crescute în același mod. Pe de o parte, ai un pui crescut de modă veche, liber, lăsat să scurme afară. Rase tradiționale cu creștere lentă, crescute pentru aromă. Pe de altă parte, pasărea mizerabil de intens cultivată, care este înghesuită în mari avicole, fără spațiu mai mare decât o foaie de hârtie A4. Profitul, nu bunăstarea, este unica preocupare a producătorului său. Aici este de lucrat.

Același lucru este valabil și pentru porcii crescuți intens, crescuți într-un țarc îngrădit. Ar trebui să ne direcționăm furia și muniția împotriva acestei ferme industriale.

Costul pe termen lung al cărnii crescute intens este enorm de scump, atât pentru sănătatea noastră, cât și pentru mediu.

Prin urmare, carnea de cea mai bună calitate va fi întotdeauna mai scumpă decât materiile prime importate cu costuri reduse. Standardele agricole britanice sunt printre cele mai înalte din lume, încă un motiv pentru a cumpăra carne britanică.

Și este important să recunoaștem că, în ciuda tuturor strigătelor despre emisiile de carbon, producția de animale poate sprijini mediul foarte bine.

Pășunile absorb dioxidul de carbon, reducând cantitatea de carbon care este eliberată în atmosferă. Două treimi din Regatul Unit este încă format din pajiști și este esențial ca aceasta să rămână o modalitate de a păstra carbonul în sol. În prezent, bovinele și oile tradiționale de hrană cu densitate scăzută ajută la menținerea acestui status quo. Dar dacă reducem cererea pentru aceste animale în lanțul alimentar, acest echilibru delicat este obligat să se schimbe.

De asemenea, de multe ori ne este amintit despre tot acel metan produs de vaci și alți rumegători. Deci, acest lucru nu dăunează mediului? Există o diferență imensă între emisiile de bovine hrănite cu cereale în loturile super-americane și bovinele britanice crescute durabil și hrănite cu iarbă. Patrick Holden, CEO al The Sustainable Food Trust, explică: „Emisiile de metan de la acești rumegători sunt compensate de creșterea carbonului în sol”.

El a subliniat, de asemenea, că pentru a fi utile agriculturii, culturile arabile trebuie să treacă printr-o „fază de construcție a fertilității” care durează trei sau patru ani, care necesită pășunatul cu animale precum vaci și oi. Pierdem acele animale, mesajul este că pierdem și această capacitate de a ne păstra terenurile agricole versatile și sănătoase.

De asemenea – și mai controversat – asta înseamnă că ar trebui să mănânci MAI MULTĂ carne de vită pentru a salva planeta?

„Da!“ Răspunsul lui Holden ajunge: „Carnea și mielul hrănite cu iarbă, în ferma tradițională pot ajuta la păstrarea băncii de carbon în sol”.

Ani de zile am crezut în mantra de a mânca mai puțină carne. Cu siguranță este un bun punct de plecare.

Au fost deja schimbări uriașe în dietele noastre în ultimii 100 de ani. La începutul secolului XX, subliniază Holden, 80% din grăsimile noastre alimentare proveneau din surse de animale și doar 20% din plante. Astăzi este invers.

Faptul surprinzător – și adesea trecut cu vederea – este că producția multora dintre aceste grăsimi vegetale poate fi la fel de nesigură din punct de vedere al mediului înconjurător ca și acele vaste loturi agricole intense din SUA. Potrivit lui Frédéric Leroy, profesor de științe alimentare și biotehnologie la universitatea VUB din Bruxelles, trecerea de la produsele de origine animală la scenarii „pe bază de plante” ar putea înrăutăți lucrurile.

Acestea pot avea implicații vaste care vor genera propria serie de îngrijorări serioase, inclusiv limitarea capacității pământului de a cultiva mai multe culturi, epuizarea solului mai înalt, utilizarea mai multor îngrășăminte, potențialul deficiențelor nutriționale și perturbarea ecosistemelor, spune profesorul Leroy.

În ceea ce privește emisiile de metan, continuă el, acestea sunt reale, dar trebuie puse în perspectivă. Dacă un occidental devine vegetarian sau vegan, acest lucru duce la o reducere cu aproximativ 2-6 la sută din amprenta de carbon, ceea ce este departe de a fi cel mai bun lucru care poate fi făcut pentru planetă.”

Există și alte modalități mult mai eficiente de a reduce emisiile de carbon, de exemplu prin reducerea dependenței de călătoriile aeriene.

Fermierul și măcelarul Peter Hannan este de acord. „În comparație cu pofta noastră de călătorie aeriană, ferma mea devine palidă”.

Așadar, să fim iubitori de carne responsabili, prinși în focul științific și moral. Este într-adevăr necesar ca activiștii vegani să pulverizeze sânge fals în jurul McDonald’s?

Evident că nu. Ce s-a întâmplat cu decența, bunul simț și capacitatea de a asculta ambele părți ale unei dezbateri?

Puteți mânca și carne și să aveți totodată cel mai mare respect chiar și pentru vegani și vegetarieni. De fapt, câteva zile fără carne pe săptămână sunt eminamente sensibile. Așadar, cumpărați carne crescută ca pe vremuri și tot ce vă puteți permite. Ai încredere în măcelarul tău.

Mâncați carne bună și salvați planeta. Acum, iată, s-a ajuns vă pară asta o idee …radicală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.