Istorii incredibile și haioase: În 1962, jucătorii de hochei din ambele echipe au oprit meciul pentru a găsi o lentilă de contact pierdută


Nu vei crede, dar … nu au găsit-o niciodată. Iată povestea completă.

Maple Leafs din Toronto erau în Chicago pentru un meci contra Black Hawks. La șase minute de la a doua repriză, jucătorul Bob Nevin a echipei din Toronto a pierdut o lentilă de contact pe care o purta la ochiul stâng. Ziarul Chicago Tribune scria astfel despre istoria curioasă, în 1962:

„Apărătorul falcon Dollard St. Laurent l-a placat pentru prima dată pe Nevin în colț, l-a aliniat și apoi i-a dat o lovitură fatală. Când Nevin a început să se prăbușească, Dolly a aterizat un genunchiul stâng, arbitrul Eddie Powers nu a văzut, apoi s-a prăbușit pe Nevin – mai întâi genunchii.

Jocul a continuat după ce Nevin s-a ridicat, dar jucătorul de la Toronto s-a oprit în loc, nemișcat, strigând ajutorul. S-a oprit timpul de joc și jucătorii ambelor echipe au căzut în coate și în genunchi în căutarea lentilelor. Niciodată nu au fost găsite și Nevin a bâjbâit tot restul jocului.” Sursa: sunnyskyz.com


Pentru ca povestea de astăzi să fie și mai frumoasă, haideți să vedem istoria incredibilă a lentilelor de contact:


Potrivit wikipedia, nașterea lentilei de contact datează de pe vremea lui Leonardo da Vinci, care, în 1508 a verificat faptul că, prin imersarea ochiului într-o sferă care conține apă, exista o schimbare optică între suprafața internă a sferei de sticlă și suprafața externă a corneei.

Ulterior, în 1636, Descartes a publicat La diopter, în care a perfecționat ideea lui Leonardo, explicând că un tub umplut cu apă și care se sprijină pe cornee, având un obiectiv la capăt și care este perfect suprapus corneei în sine, anulează sau reduce anomalii de refracție ale ochiului.

Abia Adolf Gaston Eugen Fick, a fost unul dintre adevărații inventatorii lentilelor de contact moderne.

Lentilele de contact moderne apar în urma descoperirilor lui Adolf Gaston Eugen Fick, E. Kalt, A.E. Muller, respectiv în Elveția, Franța și Germania. Aceste lentile au fost confecționate din material sticlos, sprijinit pe sclera, cu diametru mare și fiziologic slab susținute.

Primele lentile din plastic sunt datorate maghiarului Josef Dallos și americanului William Feinbloom. Avantajele față de sticlă sunt imediate, reducând semnificativ greutatea.

Primele lentile de contact rigide ale corneei au luat naștere în 1950, având un diametru mai mic decât cel cornean și geometria suprafeței tricurvei posterioare, proiectată de Norman Bier. Lentilele rigide sunt încă utilizate pentru corectarea neregulilor corneene, cum ar fi astigmatismul și keratoconul.

La începutul anilor 1960, doi cercetători cehoslovaci, Drahoslav Lim și Otto Wichterle, au proiectat primele lentile de contact cu hidrogel, cele moi, care sunt acum disponibile pe piață într-o mare varietate de materiale cu rezistență diferită și permeabilitate.

La sfârșitul anilor 1960, au început să fie utilizate primele lentile ortokeratologice rigide, dezvoltate pentru a modifica temporar profilul corneei pentru a corecta defectul de refracție.

Astăzi, lentilele pentru ortokeratologie folosesc materiale super-permeabile la oxigen și sunt folosite în scop corecțional numai pe timpul somnului, dar inițial au fost aplicate pe tot parcursul zilei.

Lentilele specifice pentru ortokeratologie în 2002 au primit aprobarea Administrației pentru Alimente și Medicamente pentru corectarea miopiei până la -6,00 dioptrii cu astigmatism miopic până la -2,00 dioptrii, limită care se schimbă în fiecare zi datorită inovațiilor tehnologice. Astăzi, chiar și hiperopia poate fi corectată.

Din 2013, sunt în curs de realizare studii pentru a obține lentile de contact zoom în mare parte în scopuri militare, unde pentru a obține zoom-ul este necesar să fie folosiți ochelari cu lentile polarizate.

Din 2015 s-a încercat crearea unui „sandwich” de lentile cu un dispozitiv pentru monitorizarea glicemiei prin lacrimă și o antenă pentru a transmite datele direct la calculatoarele spitalului. Povestea merge mai departe…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.