Italia acuzată că vinde bombe care ajung să ucidă civilii neînarmați din Yemen

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

„Bombe italiene, morți yemeniți“, aflăm din reportajul  New York Times, care a publicat online un raport video privind vânzarea de arme către Arabia Saudită, arme ce sunt produse în Sardinia. Bombele sunt folosite împotriva civililor neînarmați din Yemen, o țară devastată de războiul civil.

Serviciul reconstruiește cu meticulozitate calea care duce arme din inima Sardiniei spre Arabia Saudită, unde sunt exportate bombele și apoi lansate în Yemen. Deși guvernul italian a asigurat în repetate rânduri că nu există activitate ilegală în spatele afacerii, Nyt ridică îndoieli cu privire la faptul că Italia nu ar încălca atât legile naționale, cât și cele internaționale. Experții europeni spun că vânzarea acestor modele de bombe este ilegală, se precizează în serviciu, amintind faptul că în Italia există una dintre cele mai stricte reglementări care interzice vânzarea de arme către țările implicate în conflicte: la fel ca în cazul Arabia Saudită / Yemen. Apoi, prin tratatele internaționale – subliniază Nyt – este interzis exportul de arme atunci când realitatea se confruntă cu o situație de încălcare a drepturilor omului. Imaginile afișează mai multe victime civile din Yemen, inclusiv mulți copii, cu efectele aparent cauzate de bombele produse în Sardinia, după cum au fost observate  fragmentele bombei găsite la locul masacrelor. NYT subliniază cât în ​​2017 a fost o creștere masivă a acestor exporturi către Arabia Saudită și modul în care – așa cum susține – guvernul italian poate să garanteze producătorilor o licență care le permite să vândă arme la aproape 500 de milioane de euro, din care peste 400 de milioane pentru bombe vândute la Riyad și ajunse în Yemen.

Farnesina – Italia scrupuloasă asupra standardele armelor exportate – „Italia urmărește cu scrupulozitate legislația națională și internațională privind exportul de arme și se adaptează întotdeauna și imediat la cerințe în contextul politicelor ONU sau UE. Arabia Saudită nu este supusă la vreo formă de embargou, sancțiune sau altă măsură internațională sau europeană restrictivă „. Potrivit unor surse de la Farnesina despre raportul din New York Times privind armele fabricate în Italia și folosite de Riad în Yemen.

Eu am furnizat materialul la NYT. După luni de strânsă colaborare cu NYT, în care am furnizat materiale video, fotografii, documente, contacte, iată în sfârșit investigația ziarului american de prestigiu.“ Astfel, într-o notă, declară senatorul M5S Roberto Cotti. „Denunțul este puternic, dovezile copleșitoare, responsabilitățile guvernului italian foarte evidente. Un guvern care continuă să autorizeze exportul de bombe în ciuda plângerilor mele, prin șase intervenții parlamentare la care nu au catadicsit să răspundă, pentru a încerca să justifice faptele lor. Un angajament, al meu, în cele din urmă răsplătit.

Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •