ITALIA: Anticorpii monoclonali Covid „vindecă 3 din 4 pacienți”

ITALIA: Anticorpii monoclonali Covid „vindecă 3 din 4 pacienți”: 150 de mii de doze achiziționate

Terapia va fi utilizată pentru pacienții cu risc crescut de peste 60 de ani care au dezvoltat Covid în urmă cu câteva zile. Distribuția în spitale a început

Ce sunt anticorpii monoclonali?

Anticorpii monoclonali (sau MAb) sunt anumite tipuri de anticorpi, produși cu tehnici de ADN recombinant pornind de la un singur tip de celulă imună.

Mai corect, anticorpii monoclonali pot fi definiți ca proteine ​​omogene hibride, obținute dintr-o singură clonă limfocitară proiectată.

Anticorpii monoclonali sunt utilizați pe scară largă în mediul clinic, atât în ​​scop diagnostic, cât și în scop terapeutic.

Cu toate acestea, înainte de a aprofunda utilizările acestor proteine ​​particulare și pentru a înțelege mai bine mecanismul lor de acțiune, poate fi util să aveți o scurtă introducere despre ce sunt anticorpii.

Anticorpi endogeni

Anticorpi produși de corpul nostru: ce sunt și cum funcționează?

Anticorpii (sau imunoglobulinele) sunt glicoproteine ​​produse de limfocitele B ale sistemului imunitar umoral.

Aceste proteine ​​sunt capabile să recunoască și să se lege în mod specific de alte tipuri de substanțe definite ca „antigene” (antigenele pot fi de natură diversă; de exemplu, proteine, polisiccaridice, lipidice etc.).

Funcția anticorpilor este de a recunoaște și neutraliza agenții străini și / sau agenții patogeni, cum ar fi, de exemplu, viruși, bacterii sau toxine.

Acest lucru este posibil datorită structurii particulare a acestor molecule.

De fapt, anticorpii sunt proteine ​​globulare cu o anumită conformație „Y”.

În cadrul acestei structuri proteice există o așa-numită regiune constantă și regiuni variabile, corespunzătoare brațelor „Y”.

Tocmai la nivelul regiunilor variabile se găsesc situsurile de legare specifice pentru antigen.

Fiecare limfocit B este capabil să producă milioane de anticorpi, la rândul său capabil să recunoască diferite tipuri de antigeni (anticorpi policlonali).

Odată ce anticorpul se leagă de antigenul pentru care este specific, anticorpul în sine este activat și dă naștere răspunsului imun care va duce la eliminarea agentului străin.

Mecanismul de acțiune

Cum funcționează anticorpii monoclonali?

Anticorpii monoclonali acționează cu același mecanism de acțiune descris doar pentru anticorpii policlonali.

Anticorpii monoclonali, de fapt, posedă o afinitate foarte specifică pentru un anumit tip de antigen și se leagă de acesta, permițând astfel obținerea unui răspuns imun marcat împotriva toxinei, proteinei, mediatorului chimic, celulei maligne sau agentului patogen care este ținta terapiei.

Clasificare: Tipuri și clasificare a anticorpilor monoclonali. Anticorpii monoclonali utilizați în terapie pot fi clasificați în mai multe moduri. O primă subdiviziune ar putea fi următoarea:

Anticorpi monoclonali goi (adică nu sunt conjugați cu alte molecule)
Anticorpi monoclonali conjugați cu medicamente sau izotopi radioactivi

Odată cu conjugarea unuia sau mai multor medicamente la anticorpi monoclonali, este posibil să se direcționeze același ingredient activ cu precizie extremă către ținta de interes, evitând implicarea altor părți ale organismului.

Acest lucru poate reduce efectele nedorite și poate crește șansele de eficacitate terapeutică.

Conjugarea izotopilor radioactivi cu anticorpii monoclonali, pe de altă parte, este o tehnică care este utilizată în principal în terapia anticanceroasă.

Mai exact, în aceste cazuri vorbim de radioimunoterapie (pentru informații mai detaliate despre aceasta, vă rugăm să consultați articolul dedicat „Radioterapie externă și radioterapie internă”).

O altă clasificare a anticorpilor monoclonali se poate face în funcție de utilizarea acestora.

De fapt, după cum sa menționat, aceste glicoproteine ​​particulare pot fi utilizate atât în ​​scopuri diagnostice, cât și în scopuri terapeutice.

Anticorpi monoclonali utilizați în câmpul de diagnosticare

După cum puteți ghici cu ușurință, acest tip de anticorpi monoclonali este utilizat pentru a diagnostica prezența unui anumit antigen și, dacă este necesar, chiar pentru a măsura cantitatea acestuia.

Prin urmare, anticorpii monoclonali pot fi utilizați pentru a detecta agenți bacterieni sau virali, anumite tipuri de proteine ​​sau celule și markeri tumorali.

Prin urmare, este clar modul în care aceste molecule pot fi exploatate în laboratoarele clinice pentru diagnosticarea patologiilor (cum ar fi, de exemplu, neoplasmele), dar nu numai.

De fapt, anticorpii monoclonali utilizați în acest domeniu sunt de asemenea folosiți pe scară largă în așa-numitele kituri de diagnostic pentru uz casnic, cum ar fi, de exemplu, testele de sarcină bine cunoscute și testele de ovulație.

Anticorpi monoclonali utilizați în domeniul terapeutic

Există diferite tipuri de anticorpi monoclonali care trebuie utilizați în scopuri terapeutice, la fel ca țintele terapiei și patologiile pentru care sunt utilizate aceste molecule.

Pentru a încerca să simplificăm conceptul cât mai mult posibil, putem împărți aceste ingrediente active în funcție de activitatea pe care o desfășoară:

Anticorpi monoclonali cu acțiune antiinflamatoare: medicamente precum infliximab (Remicade®, Remsima®, Inflectra®) și adalimumab (Humira®) aparțin acestui grup.

Acești anticorpi monoclonali exercită o acțiune antiinflamatorie deoarece antigenul lor este constituit de TNF-α uman, una dintre citokinele proinflamatorii implicate cel mai mult în simptomele bolilor inflamatorii pe bază autoimună, cum ar fi, de exemplu, artrita reumatoidă și artrita psoriazică.

Anticorpi monoclonali cu acțiune imunosupresoare; ținta acestor ingrediente active este constituită în principal din celule de apărare, cum ar fi limfocitele B și limfocitele T și de proteinele esențiale pentru diferențierea și activarea lor, cum ar fi interleukina-2.

Medicamentele utilizate în tratamentul bolilor autoimune și în prevenirea respingerii în transplanturile de organe aparțin acestui grup de anticorpi monoclonali, inclusiv rituximab (utilizat și în tratamentul unor tipuri de limfoame) și basiliximab (Simulect®).

În plus, omalizumab (Xolair®) aparține și acestui grup, a cărui țintă este IgE umană și este utilizat în tratamentul astmului alergic.

Anticorpi monoclonali cu acțiune antitumorală; există numeroase ingrediente active care aparțin acestui grup.

Ținta acestor anticorpi monoclonali este în mare parte constituită din factori fundamentali pentru dezvoltarea celulelor maligne sau de proteine ​​care sunt supraexprimate atunci când

…sunt prezente anumite tipuri de tumori, așa cum este cazul, de exemplu, în cazul sânilor HER-2 pozitivi tumori.

În acest caz, anticorpul monoclonal trastuzumab (Herceptin®, Kadcycla®) este utilizat pentru tratamentul acestei forme tumorale. Rituximab (MabThera®), cetuximab (Erbitux®) și bevacizumab (Avastin®) aparțin, de asemenea, acestui grup de anticorpi monoclonali.

Mai mult, există anticorpi monoclonali capabili să exercite activități diferite de cele descrise în cele ce urmează.

Acesta este cazul abciximab (Reopro®), care este dotat cu activitate antiplachetară.

Antigenul acestui anticorp monoclonal este, de fapt, glicoproteina IIb / IIIa prezentă în trombocite și implicată, de fapt, în procesele de agregare a trombocitelor.

Dezavantaje și limitări

Limite și efecte secundare ale anticorpilor monoclonali

Efectele secundare care pot apărea în timpul terapiei bazate pe anticorpi monoclonali depind de multe variabile, cum ar fi tipul de ingredient activ ales, patologia de tratat,

…indiferent dacă anticorpul este sau nu conjugat cu alte medicamente sau izotopi radioactivi, condițiile generale și sensibilitatea pacienților față de același medicament.

Cu toate acestea, există limitări împărtășite de toate tipurile de terapie bazată pe anticorpi monoclonali, indiferent de tipul de ingredient activ ales.

Mai precis, vorbim despre costul ridicat de producție și posibilul răspuns imun pe care aceste molecule l-ar putea declanșa.

De fapt, se poate întâmpla ca organismul pacientului însuși să dezvolte anticorpi pentru a contracara anticorpii monoclonali introduși cu terapia, deoarece îi recunoaște ca agenți străini, ducând astfel la ineficiența tratamentului.

În orice caz, având în vedere potențialul ridicat al terapiei bazate pe anticorpi monoclonali, cercetările în acest domeniu sunt încă în continuă dezvoltare, în încercarea de a identifica molecule din ce în ce mai eficiente, cu cât mai puține efecte secundare posibil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.