ITALIA: Consecințe mai grave ale pandemiei pentru muncitorii ”stranieri”


ITALIA: Consecințe mai grave ale pandemiei pentru lucrătorii ”stranieri”

Roma, 26 iulie 2021 – Declinul ocupării forței de muncă, transferul paralel în inactivitate și extinderea sărăciei legate de pandemie afectează în mod disproporționat lucrătorii migranți din Italia.

Este una dintre dovezile celui de-al XI-lea Raport „Străinii pe piața muncii din Italia” publicat de Ministerul Muncii și Politicilor Sociale, care, prin date din diverse surse instituționale, oferă o imagine detaliată a participării migranților la muncă și bunăstării în Italia.

Concentrându-ne pe 2020, această ediție ia în considerare primele consecințe ale urgenței COVID-19, de asemenea, cu analize dedicate măsurilor extraordinare puse în aplicare de guvern.

Sunt 2,3 milioane de lucrători străini în Italia, aproximativ 10% din total, dar 35% dintre angajații care au pierdut munca în 2020 (160.000 din 450.000) sunt străini.

Angajații italieni au scăzut cu 1,4%, cei din afara UE cu 6%, UE cu 7,1%. În același timp, inactivitatea italiană a crescut cu 3,1%, non-UE cu 15,1%, cetățenii UE cu 18,7%.

Femeile străine sunt din ce în ce mai penalizate (-10% din angajații din afara UE în 2020, împotriva -3,4% din angajații din afara UE și -1,6% din angajații italieni) și se înregistrează diferențe semnificative între diferite sectoare și comunități.

Raportul arată că străinii sunt mai predispuși decât italienii să-și piardă locul de muncă.

Riscul este cel mai mare pentru tinerele femei străine, cu un nivel scăzut de educație, angajate în profesii cu calificare scăzută și preponderent rezidente în sud.

Același identikit se află în apexul vulnerabilității percepute, a celor care astăzi se tem să-și piardă slujba.

Familiile în sărăcie absolută sunt în 28% din cazuri familiile cu străini (care reprezintă mai puțin de 9% din familiile din Italia), iar incidența sărăciei absolute este de 25% în rândul familiilor cu cel puțin un străin, în timp ce în familiile cu doar italieni se opresc la 6%.

În diferitele ediții ale veniturilor de urgență, măsura de sprijin economic lansată în timpul pandemiei, incidența beneficiarilor din afara UE fluctuează între 25% și 40%, chiar dacă cetățenii din afara UE sunt doar 6% din populația rezidentă.

Raportul „Străinii pe piața muncii din Italia” 2021 este editat de către Direcția Generală pentru politicile de imigrare și integrare a MLPS, cu sprijinul Anpal Servizi, în colaborare cu Direcția Generală pentru Sisteme de Informații, Inovație Tehnologică, Monitorizare a datelor și Comunicare, INPS, lNAIL și Unioncamere.

A unsprezecea ediție este îmbogățită de un scenariu supranațional trasat de OCDE și de un studiu aprofundat asupra străinilor și sărăciei, organizat de Istat.

În plus față de ediția completă și rezumatul principalelor dovezi, o prezentare interactivă și un tablou de bord statistic sunt disponibile online pentru a naviga printre datele privind angajarea, încetarea și angajarea. Vezi raportul în pdf: XI-Rapporto-MdL-stranieri-REV-22072021


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.